Ödemiş’e bağlı Bademli Mahallesi’nde bulunan Yeşil Bademli Tarım Market, bitkileri ilaçlamada kullanılan geleneksel yöntemleri tarihe karıştıracak bir yöntem kullanmaya başladı. Küçük Menderes Havzası’nda ilk olan bu yöntem, teknoloji ve tarımı bir araya getirdi. Bu yöntem ile ilaçlama maliyeti çiftinin yüzünü güldürdü. Drone aracına bağlanan ilaç haznesi ile tarlada ve meyve bahçelerinde ilaçlama yapıldı. Böylelikle bitkiler zarar görmeden ilaçlama gerçekleştirildi. Öte yandan bu yöntemin insan sağlığı açısından da faydalı olduğu söylendi. Drone ile ilaçlama yönteminin maliyetinin az olması geleneksel yönteme göre daha verimli olduğu iddia edildi.

“Zamandan ve ilaçtan tasarruf edilecek”

Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı ve Ziraat Mühendisi Gülşen Görken drone ile ilaçlama yöntemi ile ilgili olarak “Yıllardır üreticiye destek olmak amacıyla çeşitli yöntemler geliştirmeye çalıştık, bu yöntem de onlardan bir tanesi oldu. Üreticiyi yeni teknoloji ile buluşturmak niyetindeydik. Zamandan ve ilaçtan tasarruf ederek bulunduğumuz bu yöntemi, Bademli üreticileri ve ortaklarımız kullanırlarsa hep birlikte bölgemizi kalkındırırız” dedi.

Yeşil Bademli Tarım Market Kurucu Ortağı ve Ziraat Mühendisi İbrahim Katırcı da yöntemle ilgili olarak, “ Bu gün bizim için bayram havasında geçen bir gün olma özelliğini taşıyor. Çünkü bu kadar değerli toprakların, teknoloji sayesinde verimliliğini daha da arttıracağız. Küçük Menderes Ovası’nda var olan verimliliği teknoloji ile harmanlayarak hem üreticiye hem de tüketiciye kalitesi yüksek ürünler sunmak amacındayız. Uyguladığımız yöntemi özetleyecek olursak;Ph ölçer ile ph ölçüyoruz, azot ölçer ile azotunu ölçüyoruz  Bitki için gereken ilacı ancak böyle tespit edebiliriz” dedi.

“10 dakikada 10 hektar alanı ilaçlıyor”

Teknotim Kurucu Ortağı ve Ziraat Mühendisi Ahmet Remzi Erdal da teknik kısımla ilgili olarak, “ Bölgede insansız hava araçları ile ilaçlama hizmeti sunuyoruz. Üreticimizin erişemediği noktalarda ilaçlama yapıyoruz. Drone, 10 dakikada 10 hektar alanı ilaçlıyor. Ürüne hiç müdahale etmeden teknik imkânlarla ilaçlamayı gerçekleştiriyoruz. Drone haznesi 10 litre ilaç alma kapasitesine sahip bulunuyor. Bununla birlikte drone aracına monte edilmiş olan ilaç haznesine gereken miktarda ilacı doldurup belirli yükseklikten mahsullerin ya da meyve ağaçlarının üzerinden ilaçlama işlemini gerçekleştiriyoruz” dedi.

Drone ile ilaçlama yöntemi Bademlili çiftçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Editör: Haber Merkezi