Kantaron Otu bitkisini yüksek ışığa karşı tuttuğunuzda, içinde bol miktarda bulunan yağ tomurcukları, küçük parçacıklar olarak ortaya çıkar. Bu görünen yağ lekeleri nedeniyle, bu bitki "binbirdelik" olarak adlandırılmıştır. Kantaron bitkisinde hiperisin, karoten gibi çeşitli yağlar bulunmaktadır. Çiçeklenme döneminde toplanan bitkinin; çiçek ve tomurcukları veya herbası (topraküstü aksam) kurutulduktan sonra kullanılır. Sarı kantaron yağı oldukça popüler bir üründür. Doğada kendiliğinden yetişen, mevsimine göre pazarda satılan, aktarlardan da kolayca bulunabilecek olan kantaron bitkisinin büyük boy bir demetinden yarım konserve kavanozu yağ elde etmek mümkündür. Başlangıç için doğadan toplanılan ya da aktarlardan satın alınan kantaron bitkilerinin kuru materyelleri el ile parçalanarak ayrılıp kavanoz içerisine atılır. Bu aşama makas ya da bıçak kullanmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü uçucu yağlar zarar görebilir. Zeytinyağı ilave edilen kavonazun ağzı beyaz bir tülbent ya da ince bir bez ile kapatılır. Beş gün boyunca güneşte bekletilir, burada amaç bitkinin özlerini daha rahat salmasıdır. Daha sonra kırk beş gün ağzı sıkıca kapatılan kavanoz güneşte bekletilmeye devam edilir. Koyu kırmızı renk alan yağ,  kırk beş gün sonunda güneşten alıp gölgede muhafaza edilmeye başlar. İmkanlar dahilinde koyu renk şişede muhafaza edilmesi de uygundur. 1-2 yıl zarar görmeden kullanılabilir. Elde edilen kıymetli yağın birden çok faydası bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralanabilir;

Demir eksikliğinden kaynaklı el ve ayakların üşümesini önleyici etkisi vardır. El ve ayaklara sürülmesi vücut ısısını arttırır.

İçeriğindeki hiperisin beyin sinirlerini yumuşatır ve kişiye rahatlık verir.

Halk arasında; ishal tedavisinde, çocukların gece işemelerinde, sarılık hastalığına karşı kullanılmıştır,

Yara iyileştirici ve hücre yenileyici etkisi vardır; açık yaralar, taze yaralanmalar, ezikler, kesikler de iyileşme sağlar.

Cilt bakım yağı olarak kullanılabilir.

Yanık tedavisine iyileşme sürecini hızlandırır.

Mide ağrısı, reflü vb rahatsızlıklarında, mide bulantısında kullanılabilir.

Kadınlarda, regl sancılarına olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

İltihap önleyici özelliği vardır.

Eklem iltihapları, romatizma rahatsızlıklarında masaj yağı olarak kullanılır. Yağ ile masaj yapmak ağrıyı hafifletir.

Nikotin kafein ve alkolün vücuda verdiği zararı ve ayrıca bağımlılığı da ortadan kaldırır. Bu özellik bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yüzeysel kullanımlarda pamuk yardımıyla uygulanması tavsiye edilir.

Hamilelerde kullanımı önerilmez.

Emziren annelerin kullanması durumunda bebeklerde; uyku hali, halsizlik görülebilir.

Bazı kullanıcılarda sindirim bozukluklarına neden olmuştur.

Uzun süreli kullanımlarda vücutta kaşıntı yapar.

Kullanılan ilaçlara göre de yan etkileri olabilmektedir.

Hazmı kolaylaştırırken aşırı kullanımlarda ishale sebep olabilir.

Bazı kaynaklar ışığa karşı duyarlılık oluşturduğundan, zehirli ot sınıfına koyar.

Herhangi bir yan etki görüldüğünde kullanımı bırakılmalıdır.

Doktor kontrolünde ya da doktora mutlaka danışarak kullanımı daha uygundur.

Kantaron yağı içilir mi?

Çay şeklinde tüketimi mümkündür. Demlenen çay soğutulup sabah akşam yüzün yıkanması sırasında kullanılırsa sivilcelere iyi gelmektedir. Banyo suyuna az miktar eklenen kantaron çayı ise kasların gevşemesine yardımcı olur. Bir çay bardağı suya 4 damla damlatmak üzere kullanımı önerilir. Günde bir tatlı kaşığından fazla tüketimi uygun değildir.

Kantaron yağı ne kadar süre ile kullanılmalıdır?

Şikâyet durumuna göre 5-6 aya kadar kullanılabilir ancak; altıncı aydan sonra kullanılmamalı en az 3 ay kullanımına ara verilmelidir. Asla aşırı tüketilmemelidir, tıbbı aromatik bitkilerin etkisi hafife alınmamalıdır. Cilde uygulanan yağ ile direkt güneş ile temas olmamalıdır.

Kantaron yağı saç için kullanılır mı?

Saç ile ilgili rahatsızlık söz konusu değilse kullanılabilir. Saç dökülmelerini önler, saç derisinde oluşan kepeklenmeyi ve pullanmayı önler. Düzenli ve dozunda kullanım ile saçı güçlendirir ve dökülmesini azaltır. Saç kırıklarını onarır. Parlak ve sağlıklı bir görünüm verir. Banyodan önce kantaron yağı saç diplerine parmak ucu ile masaj yaparak yedirilip, 1 saat sonra hafif şampuanla (bebe şampuanı tavsiye edilir.) yıkanabilir. Vücuttaki etkileri dikkatli bir şekilde gözlenmelidir. Herhangi bir zarar görülmediği takdirde haftada bir uygulamaya devam edilebilir. Direkt diplere uygulamak yerine saç uçlarına da uygulanabilir. Böylece cilt üzerinde alerjik etki yaratma ihtimali en aza indirilir.

Kantaron yağı cilt için kullanımı uygun mu?

Mikrop kırıcı özelliği bulunan bu yağ;  siyah noktalara ve sivilcelere de iyi gelebilmektedir. Önerilen kullanım yöntemi, bir pamuk yardımıyla az miktarda yağın cilt üzerine ağır ağır sürülmesidir. Bu yağ ciltte nemlendirici bir etkiye sahiptir ve ince çizgileri yok etmede yardımcıdır. Hücre yenileme özelliği sayesinde cilt lekelerinin azalmasında, sivilce lekelerinin yok edilmesinde, yara izlerinin hafifletilmesinde kullanılabilir. Antiseptik özellik taşıyan kantaron yağı iltihaplı sivilceleri kurutmada da etkilidir. Sarı kantaron yağı yazın kullanılmaz, vücutta leke yapar. Işığa karşı hassasiyet oluşturacağından açık tenli kişilerde kullanımı kısıtlanır, kullanım durumunda güneşe maruz kalınmamalıdır.

Her tıbbi aromatik bitki ürününde olduğu gibi kantaron yağı da kullanılırken dikkat edilmeli, hangi kullanım şeklinde olursa olsun aşırıya kaçılmamalı ve aksi bir durum ile karşılaşıldığında derhal doktora başvurulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi