Üreticinin borç yükü altında ezildiğini veun alın terinin karşılığını alamadığını belirten Kılıç, “Çiftçinin mazotu vergisiz alması gerekiyor aynı yat sahipleri gibi” dedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İBB Ödemiş Koordinatörü Hikmet Güriş, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kaya Görgülü, Gençlik Kolları Başkanı Özgür Günlü, belediye meclis üyeleri ile birlikte patates tarlalarını ziyaret eden Kılıç, çiftçilerle sohbet etti, dertlerini dinledi.

Çiftçilerin çok dertli olduğunu anlatan Sevda Erdan Kılıç şunları söyledi:

'MISIR'DAN PATASES GELİNCE...'

Her yerde olduğu gibi bir dokunduk bin ah işittik. Diğer tüm sektörlerimizde olduğu gibi çiftçimizde emeğinin, alın terinin karşılığını alamıyor. Bir yanda gübresi var, mazotun üzerindeki vergi yükünü hepiniz biliyorsunuz. Üzerine elektriği, suyu hepsi binince, bir de çok çok düşük fiyata alım başlayınca, bunların yanı sıra bizim içimizi yakan Türkiye’nin patatesi dünyaca biliniyorken, hele de Ödemiş patatesi biliniyorken kalkıp Mısır’dan ve başka ülkelerden patates geldiğini duyunca, çiftçimiz zaten ekonomik olarak çökmüştü gerçekten manen de çok yıprandı aldığı bu duyumlarla.

'BİZ BİZE YETERİZ AMA'

Türkiye’nin kaynakları çok geniş. Bizim kaynaklarımızla biz bize yeteriz ama bu kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. Bu iktidar 17-18 yıldır bu kaynakları o kadar kötü kullandı ki şu an dışarıya muhtaç duruma geldik. Samanı bile ithal eder duruma geldik. Biz bize yeteriz kampanyası yapıyorlar. Evet biz bize yeteriz ama doğru kaynakların kullanımıyla yeteriz. Tarım politikaları o kadar yanlış yapıldı ki, çiftçi, üretici kan ağlar duruma geldi. Borç içinde. Ya borcuyla devam edecek ya da bitirecek. O zaman biz aylardır söylüyoruz evde kalın diye. Bizim yerli üreticimiz üretmezse nasıl makul alabileceğimiz, zor durumda insanların patates, soğanı, sarımsağı alacak durumda olacak. Bizim üreticiye sahip çıkmamız gerekiyor. Yerli üreticiye sahip çıkmamız gerekiyor.

'BORÇLARI ÖTELEMEYİN, SİLİN'

Genel Başkanımız da seslendirdi. Çiftçinin borçlarını bırakın ötelemeyi, çiftçinin borçlarını silmek gerekiyor. Elektrik, suyla ilgili kolaylaştırma yapmaları gerekiyor. Bu yem ve gübrenin pahalılığına çözüm bulmak gerekiyor. Çiftçinin mazotu vergisiz alması gerekiyor aynı yat sahipleri gibi. Yat sahipleri mazotunu nasıl vergisiz alabiliyorsa, çiftçinin aslında alması gerekiyor. Rahat rahat üretimini yapsın ve hak ettiği değerde malını satsın diye."

'AĞLAYACAK DURUMDAYIM'

CHP'li Kılıç'ın konuştuğu Patates üretici ise, "Çiftçiye yazık deseler şu an ağlayacak durumdayım. 70 milyar borca girdim. Şu an da satsam 50 milyar. Bizim anlayamadığımız ithal niye geliyor? Türkiye de mal yetişmiyor mu? Tüm çiftçilere günah" diyerek isyan etti. Çiftçi şunları söyledi: “Gübre 117 TL şu an. Geçen sene 58 TL idi bir torba gübre. 3.300 TL’ ye tohum aldım ben. 400 kilo gidiyor dekardan. Sadece tohum. Bunun mazotu var, gübresi var. İlaç gübreden pahalanmış 1 litre ilaç 400 TL. 1 Litre ilacı en fazla üç tankere bölebiliyorsun. Çiftçiye yazık deseler şu an ağlayacak durumdayım. Bende 25 dönüm patates var. 70 milyar borca girdim. Şu an da satsam 50 milyar. Belki, iki, üç gün oda olmayacak. Bizim anlayamadığımız ithal niye geliyor? Türkiye de mal yetişmiyor mu? Tüm çiftçilere günah”.

Editör: Haber Merkezi