Mutlaka konu ile ilgili bir olay başınıza gelmiştir. Örneğin; Banyodaki ıslak zeminde bulunan kirli su giderinin plâstik kapağı kırıldı, deforme oldu. Şehirde ne kadar bu tür malzeme satan mekân varsa bulunamayan basit bir kapak. Bizde, milenyum asrında bu tür gereçler bir standarda bağlanmadığı için nice ihtiyaç maddesinde bu tür zorluklarla karşılaşmayanımız yoktur. Aslında devlet olarak Türk Standartlar Enstitüsü’nü (TSE) kurmuşuz
 İnternette kısa bir araştırma yaptığımızda, AB. Standartları olarak (yalnız Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul, yurt vb. yapılarda) merdiven  yüksekliği en fazla 17 cm. – merdiven basamak genişliği en az 29 cm. olmalıdır, ibaresi var. Diğer inşaatlardaki standartlar belirlenmemiş veya ben rastlamadım. Ama bilinen bir gerçeği görmek için yakınlarımızın, komşularımızın evlerine ziyarete gittiğimizde benzerliklere rastlamamız pek mümkün olmuyor. Yani bir uyum söz konusu değil. Şehirlerimizde şöyle bir gezdiğimizde ne pencere uyumu var, ne de içeri alınan balkonların göz zevki var. Ödemiş’te şehrimizin yeni yerleşim alanlarında göze hoş gelen bir uyumun olduğu gerçeğini de ifade etmeliyiz.
Bir de bu araştırmamızdan, Türk Standartlar Enstitüsü’nün (TSE) Avrupa Standartlar Teşkilâtlarına tam üye olduğunu okuyoruz. Belediyelerimizin, Mühendis – Mimar Odaları’nın konu ile ilgili TSE ile eşgüdümü halinde elbette hayatımız daha bir kolaylaşır, göz zevkine uyumlu yapılarla şehirlerimizin güzelleşeceğini umarım. Nitekim son yıllardaki yapılaşma şehirlerimizin görünüşünü olumlu manada değiştirdi.
 Konu dışında bir kötü örnek daha var, bahsetmeden geçemeyeceğim. Mutfaklarımızda çeşit çeşit cezveler bulunur; kahve pişirir, süt kaynatırız. Bilmem dikkat ettiniz mi, bunları akarı (emziği-ağzı) iyi bir oluk değildir. Kendi evimde olsun, yakınlarımız cezveleri olsun bende takıntı hali aldığı için gittiğim her yerde bunlara bakarım. Züccaciye sektörü bizde hayli ileri. Muhtemelen dış satım yapıyoruzdur. Bu cezveleri üreten firmaların elbette mühendisleri de vardır. Böyle önemli bir konuda niye dikkat edilmez anlamış değilim. Örneğin; pişirdiğimiz kahveyi dökmeden kolayca fincanlara taksim edebiliyor muyuz?
STANDART : Fr. Belirli bir tipe, Belirli ölçülere, yasaya, kullanıma uygun olan, ölçün, ölçünlü.
FARKLI BİR STANDART KONUSU
Ödemiş’de son zamanlarda hummalı bir Doğalgaz çalışması var. Sanırım şehrin yarıdan fazlası, yer altı boru döşemesi tamamlanmıştır. Apartman bağlantıları da yapılıyor bu arada.
 Caddelerimiz, sokaklarımız, için bir standart noksanlığını daha ifade edeceğim. Belediyeler, yer altı su tesisatı döşüyorlar. Atık su için kanalizasyon çalışması oluyor, şehirler delik deşik. Telekom; telefon ve internet hizmeti için ayrı kazıyor, Tedaş elektrik hatlarını yer altına almak için kazıyor. Bunun bir standardı olmak lâzım gelmez mi? Çoğu resmi kurum olan ve insanımıza ihtiyacı olan hizmet vermek için çalışan bu kurumlar arasında eşgüdüm niye olmaz. Denecektir ki, her  kurum çeşitli hizmetleri farklı zamanlarda plânlamaya alıyor, farklı zamanlarda ihaleye çıkılıyor. Meselâ her cadde veya   sokakta yolun bir tarafına 50 cm. eninde yine 50 cm. derinlikte kanal gibi bir şey açılsa plâk halinde beton kapaklarla bu kanal kapatılsa, ihtiyacı olan kuruluş çalışmalarını bu kanaldan yürütse olmaz mı?
Saygılarımla.