Yerel Güç gazetesi aracığıyla tarafıma iletilen sorularınız "gizlilik" ilkesi gereğince kişisel bilgileriniz saklı tutularak yayınlanacaktır.

“ORTA YAŞ BUNALIMI”

Merhabalar,

Eşimde bazı değişiklikler gözlemledim. Ben 60 yaşındayım. Eşim de 65 yaşındadır. Kendisi yeni emekli oldu. Benim de son yıllarım. Birkaç yıla kadar ben de emekliyim. İki oğlumuz var. Birbirimize bağlıyız. Kavgamız gürültümüz yok. Bu nedenle son zamanlarda olanlar benim dikkatimi çekti.
 Eşimde gördüğüm değişiklikler şunlardır, son zamanlarda, kilosuna takmaya başladı. Oysaki kilolu değil. En önemlisi biz beraber çok vakit geçirirdik bu azaldı. Arkadaşlarıyla dışarıda buluşmayı tercih ediyor. Eskiden de buluşurdu ama bu sıklaştı.
“Neyin var” diye sorduğumda sinirleniyor. Oysa bana sinirlendiğini hiç hatırlamam.
 Eşime ne oluyor? Yoksa andropoz gibi bir şey mi oldu? Bana yardımcı olun ki onu anlayabileyim.

Sevgili takipçim ,


Emeklilik; kişinin uyum göstermesi gereken ve kişiyi zorlayabilen bir dönemdir. Andropoz konusundan önce, bunun üstünde durmamız daha iyi olacaktır.
Çalışma hayatı bittiğinde, ortaya çıkan boşluk, kişileri etkiler. Ne yapacaklarına, boşluğu nasıl dolduracaklarına karar verme süreçleri sancılı olabilir. Bazı insanlar emekliliği yaşlanmakla ilişkilendirirler ve ölüme yaklaştıklarını düşünürler. Bunlar, emekli kişinin moralini olumsuz etkileyen zararlı düşüncelerdir. Kişi “ne gördüm ne yaşadım, yıllar ne çabuk geçti ve ben ölüme yaklaştım” gibi düşüncelere kapılır. Hatta isyan eder. Yaşamını değiştirmeye kalkışır.
Eşinize şans verin. Yanında olun ve onu konuşturmaya çalışın. Duygusal paylaşımlarınızı artırın. Arkadaşları ile görüşmesi olumlu bir durumdur. Kendisi gibi emekli olan kişilerle paylaşımlarda bulunması, içerisindeki sıkıntıyı azaltabilir.
En önemlisi, emekliliğin getirdiği olumsuz duygularla baş edebilmektir. Kişi hiçbir işe yaramadığını, yaşlandığını, ömrünün sonuna geldiğini düşünebilir ve bu düşünceler ile savaşamayabilir. Bu durumda depresyon bile yaşanabilir. Nihayetinde eşiniz mesleğinden emekli oldu. Yaşam bütün hızıyla devam etmektedir ve onun katkısını beklemektedir. Yani eşinizin sadece işinden emekli olduğunu ve yaşamsal görevlerinin devam ettiğini fark etmesi gerek.

“SOSYAL MEDYA YETERİNCE BEĞENİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNEN GENÇ KIZ”


Beni çok rahatsız eden bir sorunum var. Ben sosyal medya paylaşımlarımda kendime göre yeterli beğeni alamadığımda çok üzülüyorum. Kendimi sürekli arkadaşlarımla kıyaslıyorum. Paylaştığım bir şey yeterince beğenilmediğinde hasta oluyorum ve kendimi çok değersiz hissediyorum. Böyle hissetmemek için ne yapmalıyım?

Sevgili takipçim ,
 

Paylaşımlarınla ilgili beğenileri, kendine mal ediyorsun. Paylaşımların yeterince beğenilmediğinde seni beğenmediklerini düşünüp, değersizlik duygusuna kapılıyorsun. Başkalarının gözünde yeterince iyi olmadığını düşündüğünde ise değersizlik duygularının etkisi altında kalıyorsun.
Birinci kural, sanal dünyadaki paylaşımlarını olduğu gibi algılamandır. O paylaşımlar seni temsil etmiyor. Seni değerlendirmiyor ve aslında  senle ilgili bilgi de vermiyor. Bu nedenle, beğeniler paylaşımlarına, paylaşımlarını gören insan miktarına, paylaştığın zamana ve daha pek çok etkene bağlı olarak sosyal medyada yer bulmaktadır.
İkincisi, paylaşımlarını genelleştirmeye çalış. Yani, kendinle ilgili paylaşımlar yerine çeşitli konularla ilgili paylaşımlar yapmaya çalış. Çok ilginç bir konuda bile insanların bazen beğeni yapmakta yetersiz olduklarını fark edeceksin.
Ve en önemlisi, paylaşımlar, gündelik hayatının büyük bölümünü değil, küçük bir bölümünü işgal etsin. Sanal dünyaya ayırdığın zaman, hayatını yaşamanı engelleyecek kadar fazla olmasın.
Biliyorsun, herkes bizi beğenemez, sevemez. Ama biz kendimizi sevmeli ve beğenmeliyiz ve bunun için başkalarına ihtiyaç duymamalıyız. Yani, kaynaklarımızı kullanarak, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeli ve sevmeliyiz. O zaman başkalarının bizim hakkımızda ne düşüneceği çok önemli olmaz. Kendini sev ve beğen. Sanal dünya paylaşımları dışında da bir yaşam var. Onu yaşa ve bak her şey nasıl daha güzel olacak.

Yerel Güç gazetesi aracığıyla tarafıma iletilen sorularınız "gizlilik" ilkesi gereğince kişisel bilgileriniz saklı tutularak yayınlanacaktır.

Sizler de kimliğinize dair bilgileri bizimle paylaşmadan sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Sorularınızı [email protected] mail adresine  veya @klinik_psikolog_dorukantufan İnstagram adresine DM yoluyla iletebilirsiniz.