Özellikle son yıllarda yasadışı açık tütün satışı yapan noktaların sayısının %126 oranında arttığı göz önüne alındığında sorunun büyüklüğü çok daha net görülebiliyor.

Yasadışı sebebiyle; devletin vergi kaybı her geçen gün artarken, yasal sigara satışları da bu yasadışı artış nedeniyle olumsuz etkileniyor. Yasadışı sebebiyle her yıl devletin yaklaşık 30 milyar civarında bir vergi kaybı yerine; ülke ekonomisine ilave gelir sağlanabilir ya da ülkenin öncelikli hizmetleri mümkün olabilirdi.

Kolluğun Başarılı Operasyonları Yasadışı Gruplara Göz Açtırmıyor

Yasadışı tütün ticareti yapan satış noktalarının ülke genelinde 20 binden fazla olduğu tahmin edildiğinde, 5607 sayılı Kaçakla Mücadele Kanunu çerçevesinde yapılan son düzenlemelerinin ve kolluk birimlerinin başarılı operasyonlarının önemi bir kat daha artmaktadır.

Özellikle bakkal gibi küçük esnafın cebinden çalan yasadışı bu gruplara karşı İzmir genelinde son dönemde yapılan Gümrük Muhafaza ve KOM Şube personelinin başarılı operasyonları sayesinde esnaf rahat bir nefes almaya başladı. Hatta Gümrük Muhafaza Personeli son yılların en büyük operasyonlarından birisine İzmir’de imza atarak, yaklaşık 1 milyon 470 bin doldurulmuş tütün mamulü ile 12 milyondan fazla makaronun ele geçirilmesini sağladı. Söz konusu operasyonda ele geçirilen yasadışı ürünlerin piyasa değerinin yaklaşık olarak 4 milyon TL civarında olduğu bildirildi.

Yasadışı açık tütün ve kaçak sigara ticareti, ruhsatla iş yapan esnafın yanı sıra Ege Bölgesinin önemli geçim kaynaklarından birisi olan tütün tarımını ve sözleşmeli tütün çiftçisini de vurmaktadır. Ülkemizde 52 bin civarında tütün çiftçisi olduğu düşünüldüğünde, yasadışı gruplar onların da ekmeğinden ve emeğinden çalmakta, dünyanın en büyük oryantal tütün yetiştiricisi ülkesi olan ülkemizde tütün tarımının olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.

Editör: Haber Merkezi