YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

Ülkemizde ve dünyada tarımsal üretimde önemi gittikçe artan bitkisel üretimde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği konusunda farkındalık oluşturmak ve bunlara ek olarak, ülkemizde ticareti yoğun yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim teknikleri hakkında temel düzeyde bilgi, beceri ve stratejileri öğretmeyi amaçlayan Ege Üniversitesi Ödemiş Myo mezunu ziraat teknikeri tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Serpil Tekbıçak  Kiraz’da bu konu üzerine bir kurs açmayı planlıyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesi, nezle, gribal enfeksiyon gibi hastalıkların artmasıyla birlikte bitki çaylarının kullanımının arttığını, son yıllarda bitkisel ürünlere olan talebin yükseldiğini ve bitkisel ürünlerin satışının yoğun bir şekilde yapılmaya başlandığını belirten Tekbıçak, “Bitkileri doğru şekilde kullanmıyoruz. Pek çok insan bitkileri kulaktan dolma bilgilerle ya da bir başkasının önerdiği biçimde kullanıyor. Bu anlamda işin uzmanlarına mutlaka danışmak lazım” dedi.

ETKEN MADDELERİNİ BİLMEDİĞİMİZ BİTKİLERİ KARIŞTIRMAK HATALI SONUÇLARA YOL AÇABİLİR

Tekbıçak ayrıca, “Kişinin yaşam biçimi, kronik hastalıkları ve kullandığı ilaçlar da önemli. Kullandığımız bütün bitkilerin etki mekanizması bunlara göre değişir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği ve kullanımı çok önemli bir konudur. Doğadan rastgele toplanan bitkilerin istenen ölçüde fayda sağlaması mümkün değildir. Bunun için en doğru yöntem o bitkinin kültürünün alınıp homojen hale getirilmesidir” dedi.

HAZIRLANMA YÖNTEMLERİ DE DEĞİŞİYOR

Ani hava değişiminin yaşandığı içinde bulunduğumuz günlerde hastalık risklerine karşı bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirten Tekbıçak, “Herkesin kullandığı ıhlamur, adaçayı gibi bitkileri farklı şekillerde elde etmeliyiz. Bazısı demleme, bazısı kaynama şeklinde elde edilmelidir. En önemlisi doğalsa zararsızdır kanısının yanlışlığı. Önemli olan doğru bitkinin, doğru zamanda, doğru kısmının, doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Soğukalgınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklar  içinde bazı tarifler veren Tekbıçak ‘Kök, kabuk ve meyve kullanıyorsak kaynatma, çiçek ve yaprak kullanıyorsak demleme yöntemini seçmeliyiz. Ve karışıma katılacak bitkilerin sıralaması da önemlidir” dedi.

BİR KURS AÇMAK İSTİYORUM

Serpil Tekbıçak ayrıca ‘Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği yaprağından meyvesinden çiçeğinden faydalanılan ilaç bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak ve fototerapinin temel prensiplerini anlatmak için Kiraz’da bir kurs açmak istiyorum. Asıl işimiz üreticilik. Günümüzde alternatif ürünler yetiştirmek zorundayız. Bende bunun üzerine bir eğitim vermek istiyorum. Çiftçilerimiz bunları değerlendirmeli.Alternatif bitkiler yetiştirmek isteyen herkesi kurumuza bekliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi