YERELGÜÇ/ BURCU TUNÇ

İzmir'in Beydağ ilçesindeki bir ilkokulu sınıf öğretmeni Evrim Mutluay’ın Covid-19 salgın sürecinin ardından öğrencilerin okula ilgisini artırmak için başlattığı "Patili Okul" projesi ile sınıftaki 19 öğrenci dersleri, bakımını üstlendikleri yaklaşık 30 kediyle işliyor.

Ünlü sanatçı Yusuf Güney, Patili Okul haline gelen Beydağ Adaküre ilkokulunun haberlerini görür görmez okulu ziyarete geldi.

GİTTİĞİM HER YERDE BURAYI ANLATACAĞIM

Yerel Güç mikrofonlarına konuşan sanatçı Güney, “Çocuklarımızı burada sokak hayvanlarıyla bir arada görmek beni inanılmaz mutlu etti. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Hayvanların 2. 3. plana atıldığı bir dünyada bunu başarabilmek çok güzel. Bir arkadaşım bana bu haberi gönderdi. Dün gördüm bugün geldim. Aslında başlıca görevimiz önce çocuklarımızı eğitmek olmalı. Ağaç yaşken eğilir. Farkındalıkları bu yaşlarda oluşuyor. Çocuklarımıza yüce yaratanın bize emanet ettiği bu canlara nasıl davranmamız gerektiğini öğretirsek ileride geri dönüşleri çok güzel olacaktır. Burada öğretmenlerimize çok görev düşüyor. Velilerimize de teşekkür ediyorum. Onlara da büyük görev düşüyor. Burası artık benim örnek okulum. Gittiğim her yerde burayı anlatacağım. Gördüklerim beni çok mutlu etti’ dedi.

Yusuf Güney, sınıfta çocuklarla sohbet etti ve şarkılar söyledi. Ardından kediler için getirdiği oyuncaklar ve mamayı çocuklara teslim etti.

SORUMLULUKLARI ARTTI

Beydağ’ın kırsal Adaküre Mahallesi'ndeki tek katlı Adaküre İlkokulu'na gelen öğrencileri  "Alaca", "Loya", "Gece", "Güneş", "Üzüm", "Toşiba", "Panter" gibi isimler verilen yaklaşık 30 kedi karşılıyor. Okuldaki boş bir depoyu kediler için yuvaya dönüştüren öğretmen Mutluay Yerel Güç mikrofonlarına yaptığı açıklamada  "2007 yılından beri öğretmenlik yapıyorum. Pandemiden sonra okulla bağı kopan çocuklar için bir şeyler yapmam gerekiyordu. Düşündüm ve aklıma patili okul projesi geldi. Fiziki olarak okulumuzu zenginleştirdik. Ben kendimde bir hayvan severim. 12 yavru kedi getirdik. Okul fobisi olan, göz teması kuramayan çocuklarım vardı. Patili okul projesinden sonra çocuklarımda inanılmaz değişiklikler oldu. Kediler ve çocuklar arasında çok güçlü bir sevgi bağı var. Okula gelmek istemeyen çocuklar hafta sonu bile okula gelmeye başladı. Bu kadar etkili olacağını ben bile tahmin etmemiştim. Çocuklarda köklü değişiklikler oldu. Çocuklara sorumluluk duygusu, merhamet, vicdan duyguları gelişti. Bir canlıyı sevme onun ihtiyaçlarını karşılama gibi değerleri öğrendiler. İleride sorumluluk ve sevgi sahibi olacak yetişkinler olacaklar. Okullarımızda derslerimizi veriyoruz ancak eğitim konusunda da çocuklarımızı desteklemeliyiz. Umarım tüm okullara örnek olur amacımız severek iyileşmek ve iyileştirmek. Barınağın temizliğini, kedilerin her türlü bakımını yapmaya başladılar. Ve okula karşı da olumlu bir tutum geliştirdiler” dedi.

Öğrencilerin çevrede buldukları sahipsiz yavru kedileri okula getirmesiyle bakımını üstlendikleri kedi sayısının sürekli arttığına işaret eden Mutluay, barınaktaki kedilerin sorumluluğunun çocuklara ait olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLERDEN YAŞITLARINA ÇAĞRI

Adaküre İlkokulu öğrencileri okullarının eskisine göre daha çok eğlenceli ve keyifli bir hale geldiğini ve okula artık daha fazla heyecan duyarak geldiklerini, hayvanları ve kedileri çok sevdiklerini ve onlarla bir arada ders işlemekten ve onların bakımını üstlenmekten çok mutlu olduklarını söylediler. ‘Hayvanlar bizim can dostlarımız’ diyen öğrenciler tüm akranlarına hayvanları sevme, onların bakımını üstlenme konusunda da çağrıda bulundular.

Adaküre ilköğretim okulu öğrencilerinden Eymen Çelebiler annesi Çilem Çelebiler  ise Yerel Güç mikrofonlarına yaptığı açıklamada ‘Öğretmenimizi sosyal medyada gördük. Oğlum Eymen çok içine kapanık ve kendini ifade edemeyen bir çocuktu. Eymen’i buraya getirdik. Şu an çok mutluyuz. Öğretmenimiz çok ilgili. Eymen’in biraz daha sosyalleşmesi, kendini ifade edebilmesi ve derslerine olan ilgisini arttırabilmesi için bize çok yardımcı oldu. Eymen her şeyi kendi kendine yapmaya başladı. Zaten hayvanları seven bir çocuktu. Eymen’in bu okulda merhamet duygusu daha da gelişti.Eymen’de gözle görülür değişiklikler fark ediyoruz’ dedi.

Editör: Haber Merkezi