Hazırol, oy birliğiyle Tire Kültür Derneği Başkanlığı’na seçildi.

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı geçtiğimiz günlerde ani bir şekilde rahatsızlanarak vefat etmişti. Merhum Başkan Ayvalı’nın vefatının ardından Tire Kültür Derneği’nin yeni Başkanı belirlendi. Önceki gün Öğretmenevi bahçesinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında dernek yöneticilerinden Nevzat Hazırol, oy birliğiyle başkanlık görevine seçildi. Toplantıya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Seyfullah Ayvalı’nın oğlu Alperen Ayvalı da katıldı.

SEYFULLAH AYVALI’NIN ÇABALARINI BİLİYORUZ

Yeni dönemle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Nevzat Hazırol, merhum Başkan Seyfullah Ayvalı’nın çabalarını çok iyi bildiklerini ve kendisini bir kez daha rahmetle andığını belirtti. Hazırol, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü; “Havasını koklayıp nefes aldığımız, suyunu içtiğimiz, ekmeğini yediğimiz ve yerel değerlerinden nasiplenerek büyüyüp geliştiğimiz özel kentimiz Tire’nin dünyada özel bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın başka milletlerinin de özel bir kente sahip oluşumuzun farkına varmasını sağlamak için gönüllü bir grup arkadaş olarak uzun yıllardır çalışmalar yürütmekteydik.

Merhum başkanımız Seyfullah Ayvalı’nın bu doğrultudaki çabalarını hepimiz biliyoruz. Geçmişte bir dönem başkanlığını üstlendiğim derneğimize, başkanımızın ani vefatından sonra yaptığımız toplantıyla yeniden başkanlık etmem hususunda yönetim kurulunda görevli arkadaşlarımızın teveccühü ile göreve başlamış bulunmaktayım.

Tire tarihi kökleri itibariyle uzunca dönemler sosyo ekonomik bakımdan Anadolu coğrafyasının gözde kentleri arasında yer almıştır. Ancak yakın dönemlerde ülkemizin cazibe merkezlerinin başka yörelere kaymasıyla birlikte kendi kabuğuna çekilmiştir. Kökleri olan kültürel yapısının avantajlarıyla tekrar bir cazibe merkezi haline getirmek için daha yoğun çaba göstermemiz gerektiğinin farkındayız. Görevli olduğumuz yeni dönemde arkadaşlarımızla birlikte geçmişte başlattığımız projelerin devamının yanı sıra şehrine gönül vermiş daha çok katılımcıyla sosyo ekonomik ve kültürel alanlardaki yeni projeleri hayata geçireceğimizi umuyorum. Tire’de bu anlayışla hizmette etkin olan diğer dernekler, vakıflar ve kuruluşlar ile birlikte uyum içinde ve dayanışma ile çok önemli işler yapacağımızdan şüphem yok.

Tire’de yaşayan her ferdin içtenlikle Tire’nin geleceğine bir tuğla koyabileceğini biliyoruz. Birlikte üretmek, birlikte mutlu olmak ve mutluluklarımızı paylaşarak büyütmek için gönüldaşlık sinerjisiyle başarmaya davet ediyoruz.”

SEYFULLAH AYVALI NELER YAPTI?

Merhum Başkan Seyfullah Ayvalı yaklaşık 15 yıl Başkanlığını yaptığı Tire Kültür Derneği’nde Türkiye’de ses getiren ve ulusal medyada yer alan haberlerle Tire’nin tanıtımına katkıda bulunan pek çok ilk ve önemli projeye imza atmıştı.

5 yıl boyunca ilki Tire’de olmak üzere farklı il ve ilçelerde gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı projesi Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesini de içine alan katılımcıları ile Türkiye’de ses getiren en önemli projelerden biriydi.

Tire’de ilk kez Göktürkçe Kursu Tire Kültür Derneği tarafından düzenlenmişti.

Seyfullah Ayvalı, bir Türk Bayramı olan Nevruz’un, Tire ile anılmasını, yüzyıllardır coşku içinde bayram havasında kutlanan Nevruz’un Tire’den Türkiye’ye örnek olmasını istemişti. Ayvalı’nın başkanlığında dernek iki kez Sultan Nevruz organizasyonu gerçekleştirmiş ve bu konuda da yine dergi ve kitap yayınlamıştı.

Tire’nin bir kültür hazinesi olduğunu her zaman vurgulayan ve bir Tire aşığı olan Seyfullah Ayvalı, Tire Kültür Envanteri’nin hazırlanmasında büyük emek harcamıştı.

Milli Mücadele tarihinde Fata Baskını olarak bilinen olayın gerçekleştiği bölgede, Tire Belediyesi tarafından düzenlenen Fata Zaferi’nin 100. Yılı töreninde Tire Kültür Derneği tarafından hazırlanan Fata Zaferi Anıtı'nın açılışı yapılmıştı.

Tire tarihini geleceğe basılı eserlerle aktaran Tire’yi anlatan 100’ü aşkın kitabın yazarı Ahmet Munis Armağan Tire Kültür Derneği’nin onursal başkanlığına getirilmiş ve ismi Tire İlçe Halk Kütüphanesi’ne Tire Kültür Derneği ve Seyfullah Ayvalı’nın gayretleri ile verilmişti.

Tire Kültür Derneği 2 kez ulusal fotoğrafçıların katıldığı ödüllü fotoğraf yarışması düzenledi. Düzenlenen yarışmalar ile çok kıymetli fotoğraflar elde edildi. Bu fotoğraflar halen gerek sosyal medyada gerekse pek çok binada sergilenmekte ve kullanılmaktadır.

Tire Kültür Derneği ilçedeki diğer STK’lar ile de işbirliği yapmış ve Eğridere Gökçen Efe Derneği ile yürütülen Tire yöresine ait halk oyunları ve türkülerin derlenmesi projesi kapsamında Eğridere Zeybeği'nin derlenmesini sağlamıştı.

NEVZAT HAZIROL KİMDİR?

1969 Bayındır doğumlu. Zeytinova İlkokulu, Kahrat ilkokulu, Gökçen Ortaokulu, Tire Endüstri Meslek Lisesi, İktisat Fakültesi İktisat Lisans eğitimi ve Ziraat Teknikerliği eğitimleri aldı. Gökçen Belediyesi Muhasebe, Tire Belediyesi Mali Hizmetler, İnsan Kaynakları ve Eğitimi, Kültür ve Sosyal İşler departmanlarında hizmet etti. Belediyede birçok hizmet biriminin oluşturulmasında kurucu olarak görev aldı. Çalışanların, iş hayatının iyileştirilmesi, ücretler ve maaşların iyileştirilmesi ve diğer sosyal hakların korunması ve geliştirilmesine yönelik sendikal çalışmalar yaptı. İzmir Büyük Şehir Belediyesi İZSU kurumuna tayin edildikten sonra iş hayatında iz bırakan sendikal çalışmalarıyla arkadaşlarına önderlik etti. Emekli olduktan sonra tarım ürünlerinin ihracatına yönelik çalışmalar yapmak üzere ticarete atıldı. Edebiyata, sanata, felsefeye, tarihe meraklı olup, futbolcu geçmişiyle spor derneklerinde, sosyal ve kültürel alanlara ilgisi sebebiyle Tire’deki etkin olan bazı derneklerde görevler almıştır. Bir erkek ve bir kız babası olan Nevzat Hazırol halen Tire’de ikamet etmektedir.

YENİ YÖNETİMDE GÖREV DAĞILIMI ŞÖYLE OLDU

Başkan Nevzat Hazırol, Başkan Yardımcısı Saadet Şengök, Muhasip Canan Tekkurşun Çekinmez, Yazman Ali Haydar Öztürk ve Üyeler Halil Altın, Necdet Salıcı, Ali Rıza Bakanoğlu, Ergün Çelik, Mustafa Memişoğlu.

Editör: Haber Merkezi