Olay geçtiğimiz günlerde Tire’ye bağlı İpekçiler Mahallesi kırsalında yaşandı. Ali İhsan Celep’e ait bir tarlada bulunan ağaçlar yoldan geçen yüksek araçların zorlandığı gerekçesiyle iddiaya göre Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı tarafından kesildi. Ağaçların kesimi ile ilgili kendisine hiçbir bilgi verilmediğini, kesimi komşularından öğrendiğini söyleyen mal sahibi Ali İhsan Celep tarlasında gördüğü manzara karşısında büyük üzüntü yaşadı.

Yasal zeminde hakkını sonuna kadar arayacağını belirten tarla sahibi Ali İhsan Celep, yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“Bu tarla bana ait. Bu ağaçlar 70-80 senelik. Bu ağaçların yola hiçbir zararı yok. Bana ait olan tarlamın içindeki bana ait olan ağaçlar hangi kanuna göre bana haber vermeden kesilebilir? Bu bir milli servettir. Bu ağaçları yetiştirmek kolay değil. Ağaçların durumu ile ilgili bana bilgi verilmedi. Ağaçlarımın kesildiğini komşularımdan öğrendim. Bu konuyla ilgili her türlü yasal hakkımı arayacağım. Gerekirse Orman Bakanlığı’na kadar gideceğim. Hangi çağda yaşıyoruz. Ben bugün hakkımı aramazsam yarın bütün tarlalardaki ağaçları keserler. Çok yazık”

ÇİFTÇİ MALLARI KORUMA BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Yapılan kesimin ardından eleştirilerin odağındaki Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı da konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi;

“Tire Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı olarak görev ve sorumluluklarımız 4081 Sayı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’ da belirtilmiştir.

Madde 1 – Bu kanuna göre korunacak çiftçi malları aşağıda yazılıdır:

I - Ekili, dikili veya kendiliğinden yetişen bütün nebatlarla Orman Kanununun şumulüne girmeyen ağaçlar ve ağaçlıklar,

 II - Ziraatte kullanılan veya ziraatle alakalı olan her nevi menkul ve gayrimenkul mallar,

 III - Su arkları, set ve bentlerle hendek, çit, duvar ve emsali manialar, tarla ve bahçe yolları.

4081 Sayılı yasanın 1. Maddesinin 3. Fıkrasında da açıkça belirtildiği üzere başkanlığımız tarla ve bahçe yollarını korumakla ve bu yolların kullanımına verilecek olan her türlü zarara engel olmakla görevlidir.

Başkanlığımızca Tire’nin birçok yerinde tarla ve bahçe yollarının kullanımına engel olan her türlü olay sonlandırılarak bu üretim yollarını vatandaşlarımıza faydalı bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır.

Ayrıca çalışma yapılacak olan bu yerlerin tespitinde mahalle muhtarlarının ve mahalle sakinlerinin talep dilekçeleri dikkate alınarak karar verilmektedir. Söz konusu olayda da hem mahalle muhtarımızın hem de aynı yolu kullanan vatandaşlarımızın yazılı dilekçeleri bulunmaktadır. Bahse konu olan ağaçların yolun güvenli ve aktif kullanımına engel olduğuna ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yem kamyonlarının geçişine engel olduğu açıkça belirtilmiştir.

Başkanlığımız tarafından yapılan bu yol temizleme çalışmaları İlçemizde tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin devam etmesi ve daha kolay yapılabilmesi amacıyla sürdürülmekte ve bu çalışmanın yapıldığı mevkiiler de bulunan vatandaşlarımız tarafından takdir görmektedir.

Tarafımızca tarımsal faaliyetlere, üretim yollarına engel olamayan hiçbir ağacın kesilmediğini ancak yolun kullanımına ciddi engel veren ve sınır dışında bulunan ağaçların kesilmek zorunda kaldığını bilgilerinize sunarız”

Editör: Haber Merkezi