HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Ödemiş Ticaret Odasında yapılan Lansmana Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Ödemiş İlçe tarım Müdürü Ömer Faruk Tutar, Ödemiş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Dursun ile Ödemiş ipeği üretici firma temsilcileri katıldı.

Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş konuşmasında, “Ödemiş Ticaret Odası olarak 7 üründe biz tescil yaptırdık. İzmir’deki odaların ve kurumların içerisinde de İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsasının 5’er tane tescilli ürünü bulunuyor. Biz bu 7 tescil ile İzmir’de aslında en çok tescilli olan kurum olmuş oluyoruz. Bunun da bizim içimiz de ayrıca önemi ve değeri var. bunun yanında tabii iki üründe de sona yaklaştık. Bunlar Ödemiş sandviçi ve Ödemiş Nohut mayası tescilinde de son aşamadayız. İnşallah onları da alıp bu süreci tamamlamış olacağız. Ödemiş ipeğini gelince tabii bildiğiniz üzere uzun zamandır hatta Turistte çektiğimiz bir ürün herkes tarafından bilinen ama tabii tarih sürecinde zaman zaman üretiminde zorluklar yaşanan bir ürün tabii ki burada çok değerli üreticilerimiz var. Bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız meslektaşlarımız var. Biz 29.09. 2020 tarihinde ilk başvuruyu yaptık. Ödemiş ipeği ile ilgili bu süreçte Eyüp Bayındır ve Ayşe Kurultaş bize gerçekten bilgileriyle bize destek oldular onlar sayesinde bu süreci başlatmış olduk. Tescil edilen tarih de 10 Şubat 2022 tarihiydi bizim elimize ulaşması biraz daha zaman alıyor ve o süreç içerisinde de biz belgemizi aldık ve bugün için lansmanını yapmaya karar verdik” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Ödemiş’imizin adını en çok duyuran ürünlerimizden biri de ben 2010 ile 2011 yılları arasında Karaburun da çalıştığım dönemlerde Ödemiş ipeği elde etmek istediğim gibi bir şey gelirdi seviyorum el sanatları işlerini göreve başlayalı 2 sene oluyor. Ve Ödemişin Kültürel zenginliği gerçekten Allah’ın özene bözene yarattığı bir bölgede yaşıyoruz. Her acıdan Özellikle de tarımsal acıdan ve Kültürel acıdan da Türkiye’nin en zengin ilçelerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birisi de el sanatları Ödemiş ipeği ve bunu ne yapabiliriz dedik. İşte Halk Eğitim merkezi gibi bir enstrüman var elimiz de Serkan Beyle ve Gülfer hanımla, Mert bey ziyaretimize gelmişlerdi onlarla görüştük. Ve Halk eğitimde kurs olarak biz ancak o şekilde faaliyet gösterebiliriz. Salı Pazarında bir kurs yeri açtık.  Şu anda kendimizin olan 16 adet tezgâha ulaştık. 5 tane de Tarım Bakanlığımızın tezgahı var. Şu anda ilçemiz de 21 tane tezgâhımız var.”

AKSOY, “BİRGİ’DE DE BİR KURSUMUZ OLACAK”

Geçtiğimiz yıl 19 kursiyerimizi hem yün dokuma, pamuk dokuma hem de ipek dokuma konusunda 8 tane yeni ustamız yetişti. Bu sene de inşallah Birgi’de de bir kursumuz olacak. Birgi’de Birgi el sanatları evi diye bir mekanımız olacak. Şu an faaliyette ama açılışını resmi olarak yapmadık.  Orada Halk Eğitim merkezi kurslarımızdan çıkan tüm ürünleri bir showroom gibi satışının da yapılabileceği bir mekân oluşturduk. Hem Birgi’nin o havasına uygun bir şekilde katkı olması acısından hem de benim buradaki en önemli amacım geçtiğimiz yıl 13 Bin tane kursiyere eğitim vermişiz. Halk Eğitim Merkezinden değişik alanlarda en azından bunun 3/1 i el sanatları alanından  biz kursiyerlerimizi yetiştiriyoruz. Bunların yüzde 50’si yetişiyor. Ve eve gönderiyoruz. Sonuç kendisi bireysel olarak yaparsa sosyal medyadan veya el sanatları pazarında satabilirse bir ekonomik katkı sağlayacak ama bu çoğunlukla olmuyor. Biz işte bunu biraz kırabilir miyiz? Bunu ekonomik katkıya KDV’ye ulaştırabilir miyiz? Düşüncemiz var. Sonucu da hayırlı olur inşallah gelelim Coğrafi işaret ile ilgili olarakta bu konu da tekrar ben Başkanıma teşekkür ediyorum. İlçemize Ödemişe hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Üreticilerimize Ödemişimiz için güzel bir gelişme bu konu da daha farklı ne yapılabilir.

“DUT ORMANI PROJESİ YAPACAĞIZ”

Serkan beyle bir projemiz var bu projemiz daha netlik kazanmadı. Bir dut ormanı oluşturma ve o Ormanda koza üretme ile ilgili bir proje var. Elimizde yazılmış hatta yeri de hazır tespit edildi. İlçemize 15 KM kadar bir yerde 500 Bin dönümlük bir yer ormanlık bir alanda böyle bir şey yapmak istiyoruz. Dut ormanı oluşturup prefabrik üniteler kurulacak. Bu 1 veya 2 aylık bir süreç orada geçirilecek sonra da kozaların çekimi orada yapılacak. Böyle bir projemiz de var. Ama daha bir gelişme göstermedik. Orman Bakanlığıyla ilgili bir proje. Biz Kaymakamlık olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bilin” dedi.

Ödemiş İlçe Tarım Müdürü Ömer Faruk Tutar, “Üretimi artırmaya başlarsak insanları teşvik edebilirsek, insanları tekrar koza üretmeye başlarlarsa bunlar için mutlaka Orman alanlarından mera alanlarından mutlaka dut bahçeleri tesis edebileceğimiz. İlaçlamaların çevresel etkilerin daha az olduğu yerler seçilebilir. Bu konuda da gerekli şeyler mutlaka yapılacaktır. Bundan emin olabilirsiniz önemli olan bu üretim miktarlarının ve üretime katkı sağlamak. Diğerleri mutlaka peşinden gelecektir” dedi.

Konuşmalar sonrası İpek böceği yetiştiren üreticiler yaşadıkları tecrübelilerini Kaymakam Aksoy ve davetlilere aktardılar.

Editör: Haber Merkezi