Açılışa Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ressam Mustafa Ali Kasap, Bilimum Gıda Maddeleriyle uğraşanlar Odası Başkanı Hülya Çavuş, Demokrat Parti Ödemiş İlçe Başkanı Mutahhar Ateş, İlkkurşun Efeleri Derneği Başkan ve Yönetimi, Kuvayi Milliye Efeleri ve yönetimi ile çok sayıda davetli katıldı.

KASAP, “ İKİ AY SONRA AYNI SERGİMİ FRANKURTTA AÇACAĞIM”

Ressam Mustafa Ali Kasap,“Bugün burada 3-13 Eylül tarihleri arasında açık kalacak olan resim sergimizin konusu Ödemiş ve Ödemiş Efeleri, Ödemiş efelerinin gücünü kudretini hepimiz çok iyi biliyoruz. Biz bu ülkeyi 99 Yıl önce sevgili efelerimizin temsil ettiği silah gücüyle kazandık. Ama bugün bir şeyi kazanmanın ötesinde korumak ve sahip çıkmak daha önemlidir. Bugün artık savaş silahla değil bugün artık silahlar ilimle, edebiyatla, kültürle ve sanatla yapılacaktır. Bu acıdan Belediye Sosyal İşler Kültür Müdürlüğüne ve belediye başkanımıza Sanata ve bilime verdiği değerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Davninin çk güzel bir sözü var. diyorki Bilim ve Sanat bir kuşun iki kanatı gibidir. Bu kanatlardan birisi yok olursa uçamaz uçamayınca da o tavuk olur. Tavuk toplumların arkasında yumurtası alınır. Sadece önüne yem atılır. Hiç birimiz tavuk toplumu  olmak istemiyor. O acıdan bilim ve sanatı birlikte kucaklayarak, bu sergimizi ilk açılışını yapacağız. Burada Ödemişi ve Ödemiş efelerini anlattım. Bu sergi On gün sürecek. Daha sonra iki ay sonrada bu sergi Frankurtta sergilenecek. Ve bu acıdan ilk gösterimi siz sevgili Ödemişlilerle paylaşmak istedim. Hepinize yürekten Teşekkür ediyorum”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Efenin yüreğinin olduğu ilçemizde ve bölgemizde bunu resmetmesi tarihe mal etmesi ona anlam kazandırması kadarda bizim zenginliğimiz olamaz diye düşünüyorum. Efemizin yüreğini fırçalarıyla tuvalle yansıttıkça zenginlimiz artıyor. İşte buradan Frankurtta gidiyor olması bile ne kadar yani incir ihracaat edebilir. Kestane ihracaat ederbilirsiniz. Ama önemli olan o sanattı da oraya götürdükten sonra bir ilçenin tanınması adına çok büyük bir değerde üretmiş oluyoruz. Hafta içinde de Birgi'de İncir Zamanı çalışmasıyla da beraber olduk. İşte ilçesine yararlı olabilme bölgesine yararlı olabilme adına da çok çok güzel bir etkinliğin içine her alanında her zaman Ödemişin içinde oluyor. Bizim yanımızda değil biz onun yanındayız. Bu nedenle senin çok örnek çalışmaların gençlerimize örnek olması adına çok önemsiyoruz. Ayrıca kurtuluştan günümüze efeleri resmetmeniz de bizim gerçek zenginliğimizi, ruhumuzu, kurtuluş ruhumuzu daha sonra kuruluşa yansımış en büyük efemiz tabii ki Sarı efe Mustafa Kemal  ama o başarının içinde buradan postlu Mestan efe buradan bütün ayaklanmaları bastırmak için onun peşinden koştuysa ve daha sonra veda ederek, yani Sarayköy civarında pusu sonucu şehit olduysa o da ruha yazılmış durumda kabrini ulaşamadık daha bulamadık. Ama onu bulduğumuz da yine Kaymakçı da, Başaktepe'de Gökçen efemiz var. Gökçen efemizi de onda bir çalışma yapıyor. Kültür müdürlüğümüz onu da vurulduğu yerde anıtlaştırmak istiyoruz. Kanlıkısıkta onu değerlendirmek istiyoruz. Yani orası çok ters bir yer başka etkinlikler vardı orada  bir meyhane kültürü de vardı. Onları oradan çıkarıp gerçek anlamda onun kabrini anısına vurulduğu yerde anıtlaştırmak çok daha anlamlı ve değerli olur diye diye düşünüyorum. Orada da yine Mustafa Ali Kasap hocamın engin bilgisi ve deneyimi, sanat ruhunu ilçemiz adına yararlanabileceğimizi düşünüyorum. Bu anlamlı günde biz buluşturduğu için efelerimize özellikle verdiği değer adına bütün ilçemiz adına vermiş olduğunu düşünüyoruz. Efe deyince sadece Ödemişteki efede değil, Aydındaki, Denizlideki, Muğla'daki,efede bunun içinde tümünü temsil ediyor. Resim iki ay sonra Frankurtta gidecekse yalnız Ödemişteki Efeler diye gitmiş olmayacak. Bu kez Türkiye adına gitmiş olacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi