Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “1 Haziran 1919’dan 3 Eylül 1922’ye, 3 yıl 3 ay 3 gün süren karanlığın ardından sonsuza dek aydınlığa kavuştuğumuz Kurtuluş Bayramımızı coşkuyla kutluyoruz” dedi.

İlkkurşun direnişi ile Kuvayı Milliye ateşinin yakıldığı Ödemiş’te kurtuluşun 99. yıl dönümü kutlamaları Hükümet Meydanı’ndan başladı. Çelenk sunma törenine Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, protokol üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, gaziler, efeler ve Ödemişliler katıldı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması sonrası Saygı Duruşu gerçekleştirilip İstiklal Marşı okundu. Daha sonra kurtuluşu simgeleyen üç pare top atışı yapıldı. Top atışlarına çalınan sirenler de eşlik etti.

“Zaferi ancak inananlar ve kazananlar kutlar”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İlkkurşun’u atarak Kuvayı Milliye meşalesini yakan bir şehrin kurtuluşa kavuştuğu gün. Mustafa Kemal’in izinden yürüyenlerin İnönü’den, Sakarya’dan, Dumlupınar’dan bizlere özgürlüğümüzü getirdiği gün bugün.

Bugün sadece bereketli topraklarımızın değil geleceğimizin ve namusumuzun sonsuza dek kurtarıldığı gün. Bugün Selanikli bir yetim çocuğun yüreğindeki vatan sevgisinin hepimizi ısıttığı gün. Bugün kurtuluş bayramımız. Hepimize kutlu olsun!

Ali Orhan İlkkurşun komutasında Hacı İlyas tepelerinde İlkkurşun destanını yazan Yiğit Ordusu, Anadolu’daki isyanları bastıran Poslu Mestan Efe, Vatanını canından aziz bilen İsmail Efe, Çaylılı Koca Mehmet Efe, Birgili Karaerkek Efe, Hanaylıoğlu Mehmet Emin Efe. Son mermisine kadar direnip şehit olan Gökçen Efe…

Kurtuluş yolunda canlarını ortaya koyan Kuvayı Milliyecilerin ruhlarının huzura kavuştuğu kurtuluş gününden tüm hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.

3 Eylül bizim için aynı zamanda Ödemiş sevdasının da günüdür. Mustafa Kemal sevgisiyle atan kalplerin İlkkurşun Anıtı’ndan ovaya baktığında duyduğu haklı gururdur Ödemiş sevdası. Mendegüme’de, Kayaköy’de, Bozcayaka’da, Kaymakçı’da şehitlerle anıtlaşmış vatan sevgisidir Ödemiş sevdası. Düşmana aman vermeyen baskınlarla tarihe geçen Birgi’ye bakarken yüreğinin titremesidir Ödemiş sevdası. Bir tepeden Gölcük Yaylası’na bakınca tıpkı İsmet Paşa gibi “Aa” diyenlerin heyecanıdır Ödemiş sevdası.

Bozdağ’da asırlık ağaçların gölgesinde ferahlayanlar, ırmak yurdu Bademli’de huzuru hissedenler bilir Ödemiş sevdasını. Kaymakçı’da, Çaylı’da, Ovakent’te, Konaklı’da ovalarda ve yaylalarda bereketli topraklara alın terini katanlar bilir Ödemiş sevdasını. 

Sadece zeybek oynarken diz çöken efeler gibi asil, böylesine güzel, böylesine vatanseverdir bizim sevdamız! 

Bu sevda 3 Eylül sabahlarına heyecanla uyandırıyor bizi. Bağımsızlık yolunda simge bir şehir olan Ödemiş’te bu mirasa layık olmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, vatanı sevmek önce yaşadığın şehri çok sevmek, o şehri korumak ve geleceğe taşımakla başlar.

Tarihimizle övünmek yetmez bize. Şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere emaneti olarak üzerine titrediğimiz bu şehri gelecek kuşaklara yaşanılabilir ve mutlu bir kent olarak bırakmak tarihi ve vicdani ödevimizdir. Bizler bu yolda geçmişimizi, milletçe verdiğimiz eşsiz mücadeleyi bir an bile unutmadan Atamızın bizlere mirası olan aklın ve bilimin ışığında ilerliyoruz. 

“Yurtta barış dünyada barış” diyen Büyük Önderimiz Atatürk’ün önderliğindeki devrimlerin ve Cumhuriyet kazanımlarının değerini ve önemini bugün Afganistan’a, Suriye’ye, Irak’a bakınca daha da iyi anlıyoruz. Yüreğimizdeki pusula yalnızca ve yalnızca Mustafa Kemal’in çizdiği rotayı gösteriyor bize.

Bu duygularla 1 Haziran 1919’dan 3 Eylül 1922’ye, 3 yıl 3 ay 3 gün süren karanlığın ardından sonsuza dek aydınlığa kavuştuğumuz Kurtuluş Bayramımızı bir kez daha coşkuyla ve gururla kutluyorum. Bugünleri bizlere armağan eden, özgürlüğümüzü ve huzurumuzu borçlu olduğumuz ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının, şehitlerimizin ve gazilerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

Zaferi ancak inananlar ve kazananlar kutlar! Yaşasın Ödemiş, yaşasın İzmir!  Yaşasın Türkiye’miz!” dedi.

Konuşmanın ardından Ödemiş Belediyesi Halk Oyunları ekibinin zeybek gösterisi büyük alkış aldı. Ödemişli efelerin zeybek gösterisi ile Hükümet Meydanı’ndaki tören son buldu.

“Ödemişli Efelerle Kurtuluşa” resim sergisi ÖYKAM’da

Etkinlikler çerçevesinde Efelerin Ressamı Mustafa Ali Kasap’ın “Ödemişli Efelerle Kurtuluşa” adlı resim sergisinin açılışı, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde yapıldı. Sergi açılışına katılan Başkan Mehmet Eriş, Kasap’ı yürekten kutladığını belirterek, “Bugün kurtuluş günümüzde coşkuyu hep birlikte yaşıyorsak başta Sarı Efemiz Mustafa Kemal’e, Kuvayı Milliye’ye güç verip Anadolu’daki ayaklanmaları bastıran Poslu Mestan Efe’ye, Kaymakçı yakınlarında Kanlı Kısık’ta son mermisine kadar direnip şehit olan Gökçen Efe’ye borçluyuz bugünleri. Gökçen Efemizi de şehit olduğu yerde anıtlaştırmak istiyoruz. Efelerin ruhunu kalbinden gelerek tablolara taşıyan Mustafa Ali Kasap hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Tüm efeleri en güzel şekilde temsil ediyor. Frankfurt’taki sergisinde de hepimizi temsil edecek. Yürekten kutluyoruz” dedi.

Mustafa Ali Kasap da Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e sanata ve bilime verdiği önem ve destekten dolayı teşekkür ederek, “Kurtarmak kadar yaşatmak ve ilerletmek de önemlidir. Bugün artık savaşlar topla tüfekle olmuyor. Bilimle, edebiyatla, kültürle ve sanatla ilerleyeceğiz. Bilim ve sanatı birlikte kucaklayıp bu sergimizi açıyoruz. Burada Ödemiş’i ve Ödemiş efelerini anlattım. Bu sergi 10 gün burada açık kaldıktan sonra Frankfurt’ta sergilenecek. Bu açıdan ilk gösterimi siz değerli Ödemişlilerle paylaşmak istedim” dedi.

Daha sonra Başkan Eriş, sergi anısı olarak Kasap’a plaket takdim etti. Serginin açılış kurdelesinin kesilmesi sonrası efelerin yer aldığı tablolar ilgiyle incelendi. Kasap, katılımcılara eserleri hakkında bilgiler verdi.

Editör: Haber Merkezi