HABER:DİLEK AYVALI

Taşlı şunları kaydetti, “İki yıllık görev süremizin 1.5 yılı pandemiyle geçmesine karşın;

Güzel şeyler yaptık. 28 Haziran 2019’da yapılan genel kurulda Ödemiş Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu seçimi gerçekleştirildi.

4 Temmuz 2019’da Başkan Mehmet Taşlı ve Yürütme Kurulu Üyeleri Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’i makamında ziyaret etti.

ÇEVRESEL KATLİAMLARA DUR DEDİK

2019 Ağustos ayında Aydın’da 110 yeni jeotermal alanın ihaleye açılmasına karşı Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen protestoya katılım sağladık.

Kaz Dağları’nda açılmak istenen altın madenine ve gerçekleştirilmekte olan doğa katliamına karşı basın bildirisi yayınlandı.

Kaz Dağları’ndaki madene hayır etkinliğine katılım sağlandı.

2019 Eylül ayında Ödemiş Belediyesi, Ödemiş Kent Konseyi,  KOZA-DER ve Efe Dağcılık işbirliğiyle yeryüzü cennetimiz Gölcük yaylasında doğa yürüyüşü ve göl kıyısı temizlik faaliyeti gerçekleştirdik.

MECLİSLER VE ÇALIŞMA GRUPLARI KURDUK

Kent konseyi Eylül ayı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi ve mevcut meclislere ek yeni meclisler kuruldu. Toplam 9 tane meclisimiz ve 7 tane çalışma grubumuz var. Büyük çoğunluğu seçimli genel kurullarını yapmış ve aktif durumdalar.

İKKB SEÇİMİNDE EN YÜKSEK OYU ALDIK

2019 Kasım ayında İzmir Kent Konseyleri birliği seçimli genel kurulu yapıldı ve seçime katılan Başkanımız Mehmet Taşlı en yüksek oyu aldı.

İzmir Kent konseyleri birliğini İlçemiz adına temsil etme hakkını kazandık.

Ancak belediye ile yapılan görüşmeler sonucunda yeterli altyapı ve hazırlık olmadığı gerekçesiyle dönem başkanlığı hakkımızı Foca Kent Konseyine devrettik.

Ardından yürütme kurulu üyeliğinde Ödemiş’i bu platformda temsil etmeye başladık.

Ödemiş Kent Konseyi tarihinde ilk kez İKKB Yürütme Kurulu’nda yer aldı.

KÜÇÜK MENDERESDE JEOTETMALE HAYIR

Bölgemizde yaşam alanlarımız tarım ve hayvancılık için son derece büyük bir tehdit olan jeotermal kaynak sahası kiralama ihalesine karşı toplumsal duyarlılık sağlandı. Kent Konseyi yürütme kurulu olarak kentimizde jeotermal kaynak çıkarılmak istenen Mescitli Mahallesi ziyaret edilerek hemşehrilerimiz bilgilendirildi.

Üretici kooperatiflerinin de desteği sağlandı.

9 Kasım 2019 tarihinde Ödemiş Belediye Başkanı Sayın Mehmet Eriş’in katılımlarıyla Eski Otogar’daki nikah salonunda Koza-Der ve sivil toplum kuruluşlarımızın düzenlediği basın toplantısında “Dünyada jeotermalin en son çıkartılacağı yer Küçük Menderes havzasıdır” vurgusu yapıldı.

12 Kasım 2019 tarihinde hemşehrilerimizin katılımlarıyla Salı Pazarı’nda “Jeotermale Hayır” açık hava toplantısı yapıldı. Aydın’dan gelen çevre gönüllüleri, jeotermal enerji santrallerinin Aydın Ovası’nda ortaya çıkardığı tahribatı anlattı.

13 Kasım 2019 tarihinde de jeotermal kaynak sahası kiralama ihalesi ile ilgili Konak’ta yerel yönetimler, kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasına katılım sağladık.

2019 Aralık ayında Ege Kent Konseyleri Birliği bölgemizdeki 50’den fazla konsey temsilcisinin katılımıyla seçimli genel kurulunu yaptı.

Ödemiş Kent Konseyi de bu kongrede yer aldı.

Yine Aralık ayında Yürütme Kurulumuz ve Meclis başkanlarımız bir eşgüdüm toplantısında bir araya geldiler. Konseyimizin çalışma tarzı ve yürütme kuruluyla meclis başkanları arasındaki ilişki yapısı üzerinde duruldu. Sonrasında Yürütme Kurulu ve Meclis Başkanları birlikte Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’i makamında ziyaret ettiler.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Engelli Meclisimiz tarafından bir basın açıklaması yapılarak engelli bireylerimizin yaşadığı zorluklara ve haksızlıklara dikkat çekildi.

Kadın Meclisimiz, kadına ve çocuğa yönelik şiddet olaylarına karşı bir basın açıklamasında bulundu.

Aralık ayında yapılan bir diğer önemli faaliyet ise Ödemiş Belediyesi işbirliği ile Kuvayı Milliye’nin 100.yılı anma etkinliği oldu. Etkinlik kapsamında yapılan panelde konuşmacı olan Kültür ve Tanıtma Eski Bakanı Sayın Alev Coşkun, lise öğrencilerine kurtuluş savaşıyla ilgili önemli başlıklarda bilgiler sundu. Panelin ardından Samsun Sanat tiyatrosu tarafından hazırlanan Kuvayı Milliye Destanı isimli tiyatro oyunu sahnelendi.

2020 Ocak ayında bileşeni olduğumuz Türkiye Kent Konseyleri Birliği Platformu’nun Kanal İstanbul’a karşı yapmış olduğu ortak basın açıklamasına destek verdik.

PANEL VE FORUMLARA KATILDIK

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Tarım ve Çevre ekseninde İzmir’de enerji-jeotermal gerçeği” başlıklı panel ve foruma konseyimizi temsilen başkan Mehmet Taşlı katıldı.

Şubat Ayında “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni Jeotermal hakları almaya davet ediyoruz” başlığıyla jeotermal ihalelerinin tamamen iptal edilmesinin gerekliliğini vurgulayan basın açıklamasında bulunduk.

KIRSAL TURİZM FORUMU DÜZENLEDİK

Kırsal Turizm Derneği, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi işbirliğiyle Ödemiş Kırsal Turizm Forum’unu gerçekleştirdik.

CORONA VİRÜS SALGINI BAŞLADI

2020 Mart ayında gelindiğinde Koronavirüs salgını ülkemize sirayet etti ve ay sonuna doğru virüsün yayılmasını önlemek adına pek çok önlem peş peşe hayata geçirilmeye başlandı. Bu noktada Ödemiş Kent Konseyi de Koronavirüs salgını hakkında bilgilendirici paylaşımlarda bulunarak toplumsal bilince katkı sundu.

2020 Mayıs ayında İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “İzmir’in Suyu” konulu telekonferansa İzmir Kent Konseyleri Birliği adına Başkanımız Mehmet Taşlı katıldı.

Engelli Meclisimiz, Engelliler Haftası kapsamında farkındalık yaratmak adına hazırlanan videoyu yayınladı.

Pandemi önlemleri kapsamında İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin zoom uygulaması üzerinden Mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantıya iştirak ettik.

SALGINI BİRLİKTE YENECEĞİZ

Türkiye Kent Konseyleri Platformu çatısı altında koronavirüs salgını sebebiyle ortak akıl, uzlaşı ve hoşgörüye en çok ihtiyacımız olan günlerde “birlik ve dayanışma” başlığıyla yapılan ortak basın açıklamasına destek verdik.

2020 Haziran ayına gelindiğinde İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Toplantısını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in katılımıyla gerçekleştirdik.

ÇÖLLEŞME VE KURAKLIĞA DİKKAT

Ödemiş Kent Konseyi olarak çölleşme ve kuraklık tehdidine karşı basın açıklaması yaptık.

İzmir Kent Konseyleri Birliği ile Efes Selçuk doğal sit alanlarının statü ve sınır değişikliklerine ilişkin ortak basın açıklamasında bulunduk.

Kadın Meclisimiz haziran ayında, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” başlığıyla bir basın açıklaması yayınladı.

ÇEVRECİ HASSASİYETİMİZ

Yine bu dönemde İzmir ve çevresinde Jeotermal arama ruhsatlandırma ihaleleri için itirazlarda bulunduk ve itiraz dilekçelerimize yanıtlar aldık.

2020 Ağustos ayında ilçemizde kurulumun son safhasına gelen Ödemiş Katı Atık Yönetim Tesisinde incelemelerde bulunduk. Ödemiş’in Bozcayaka Mahallesi’nde faaliyet gösteren ARF Bio Yenilenebilir Enerji Üretim tesisini ziyaret ettik. İzsu Ödemiş Atıksu Arıtma tesisini ziyaret ettik.

TABLET YARDIMI

2020 Eylül ayında korona virüs önlemleri kapsamında başlatılan uzaktan eğitim sürecinde maddi imkansızlıklar nedeniyle ekipman eksikliği yaşayan öğrencilerimiz için Ödemiş Belediyesi ile işbirliği içinde “Elini uzat, uzakta kalmasınlar” başlığıyla dayanışma kampanyası başlattık. Kampanya kapsamında hayırseverler tarafından bağışlanan tablet ve dizüstü bilgisayarlar, Kasım 2020’de Ödemiş Belediyesi Sosyal Yardım Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmenin ardından ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıldı.

YÜRÜTME KURULU ÜYE SAYIMIZI 10'A ÇIKARDIK

Ödemiş Kent Konseyi Eylül ayı Seçimsiz Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirdik. Bahsi geçen toplantıda Yürütme Kurulunun önerisiyle yönergede değişiklik yapılarak yürütme kurulu üye sayısı artırıldı. Mevcut durumda başkan dâhil 10 kişiden oluşan yürütme kurulunun, değişikliğin hayata geçmesinden sonra 13 kişiden oluşması bekleniyor. Değişiklik, Haziran 2021’de yapılacak olan seçimli genel kurul toplantısıyla birlikte uygulanacak. Yürütme kurulu üye sayısının artırılmasıyla yönetimde çoğulculuğun sağlanması hedefleniyor.

2020 Ekim ayında SOKAK HAYVANLARINI KORUMA Çalışma Grubumuz tarafından öğretmenevi önünde yapılan etkinlikte ücretsiz kedi ve köpek maması dağıtıldı. Hayvan severlerin büyük ilgisini gören etkinlik sayesinde Ödemiş’in dört bir yanındaki sokak hayvanlarına mama ulaştırılmış oldu.

2020 Kasım ayında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle kadına şiddetin tanımını, türlerini ve şiddete karşı başvuru yollarını gösteren bilgilendirici görseller hazırlanarak basın ve kamuoyuyla paylaşıldı.

2020 Aralık ayında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne yönelik olarak Ödemiş Kent Konseyi Engelli Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile farkındalık videosu yayınlandık.

Kadın Meclisimiz tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü kapsamında basın bildirisi yayınlanarak kadın-erkek eşitliğinin önemine vurgu yapıldı.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Platformu tarafından yayınlanan “Sivil Toplum Torbaya Sığmaz” başlıklı bildiriye destek verdik.

KENT PEYZAJI

2021 Şubat ayında yürütme kurulu tarafından “Kent peyzajı ve Ödemiş” başlıklı bir rapor hazırlanarak Ödemiş Belediyesi’ne sunuldu. Peyzaj, kentsel tasarım, çevre düzenlemesi vb. konularda tanımlamalara yer verilen rapor, kent peyzajını bütüncül şekilde ele alarak, Ödemiş’te gerçekleştirilen bina, yol, kaldırım ve parkların yapımı ile bitki çeşitliliğinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken ana ilkeleri ortaya koyuyor. Raporda ayrıca, süs bitkisi ve fidancılığın merkezi olan Ödemiş’te park ve yeşil alanların bölgede yetiştirilebilen bitki çeşitliliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanması öneriliyor.

2021 Mart ayında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kadın Meclisimiz tarafından hazırlanan şiir çalışmasını kamuoyuyla paylaştık.

Yine 8 Mart etkinlikleri kapsamında Ödemiş Belediyesi, Şerife Bacı Kadın Platformu, Ege Kadın Buluşması Platformu ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Sağlık Caddesi’nde 8 Mart anısına yapılan «Kadın Efe» duvar resminin önündeki buluşmaya katıldık.

Yine Mart 2021’de Kadın Meclisimiz İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararını protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Hükümet Meydanı’nda yapılan basın açıklaması etkinliğine sivil toplum kuruluşları da katılım gösterdi.

Hep birlikte «İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ» dedik.

2021 Nisan ayında İki kenti resimlerle buluşturduk. Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde Bodrum Kent Konseyi ve Ödemiş Kent Konseyi üyesi sanatçılar tarafından düzenlenen "İki Kentin Buluşması" isimli karma resim sergisi 9 Nisan 2021 tarihinde Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi (Trafo)'da açıldı. Sergide Ödemiş Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi'nden Nezihe Uzunkol, Mustafa Ali Kasap ve Mihriban Neva Sel'in eserleri yer aldı.

22 Nisan 2021’de Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ve Yürütme Kurulu Üyeleri, 22 Nisan 2021 tarihinde Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüsnü Korkmaz’ı makamında ziyaret etti. Ödemiş’i ilgilendiren çeşitli konuların masaya yatırıldığı görüşmede Ahrandı Tepesi ve civarındaki insan kaynaklı çevre kirliliği sorunu ve çözüm önerileri gündeme getirildi.

2021 Mayıs ayında İki kentin buluşması bu kez Ödemiş’te gerçekleşti.

BODRUM-ÖDEMİŞ SANAT BULUŞMASI

Ödemiş Kent Konseyi ve Bodrum Kent Konseyi işbirliğiyle "İki Kentin Buluşması" Karma Resim Sergisi, Birgi Dervişağa Medresesi’nin tarih kokan atmosferinde Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve sanatseverlerin katılımlarıyla 25 Mayıs 2021’de ziyarete açıldı.

Bunların yanında bir çok resmi tören şenlik fuar panayır ve etkinliklere katıldık.

İzmir Kent konseyleri toplantılarına ve İzmir Kent Konseyi seçimine katıldık.

Yaptığımız çalışmaları sık sık ilgili kurumların temsilcileri ile paylaştık.

Bölgemizin önemli acil konuları ile ilgili kurum ve şahışlarla görüşmeler ve paylaşımlar yaptık.

Kent konseylerinin destekçisi belediyelerdir.

5 dönemde Kent konseyimizi destekleyen Ödemiş belediyemize teşekkür ediyorum.

Yerel yönetimlerin ekonomik sıkıntılar yaşadığını bilerek bu dönemde belediyemizden bütçe istemedik.

KENT KONSEYLERİ ORTAK AKILDIR.

KENT KONSEYLERI KENTİN AKLI VE  VİCDANIDIR.

KENT KONSEYLERİ KENTİN SAĞDUYUSU VE SİGORTASIDIR.”

Editör: Haber Merkezi