HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Atatürk Anıtı önünde yapılan törene Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Muhammed Şen, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Asuman Karakayaoğlu, MHP Ödemiş İlçe Başkanı Oktay Akıllı, Daire amirleri ve Muhtarlar katıldı.

Törende Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlamı ve önemini belirten konuşmayı Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran yaptı. Savuran Konuşmasında, “Demokrasi zincirimizin ilk halkasını oluşturan, mahallesindeki ve köyündeki vatandaşın tercihine, teveccühüne, itimadına mazhar olan, siyasi partiye mensup olmadan halk tarafından bizzat seçilen Muhtar nedir ve kimdir?

Muhtar köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve "seçilmiş kişi" anlamına gelir.  Muhtarlarımız, muhtarlık müessesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceği ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi sağlayan kişilerdir. Bu amaçla 2015 yılında yayınlanan 11 nolu Başbakanlık genelgesiyle 19 Ekim gününü Muhtarlar günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Ülkemizdeki yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesi 19 Ekim 1829 yılında İstanbul’da yapılan nüfus sayımı nedeniyle yayınlanan “Hatt-ı Humayun” yani Padişah tarafından dirlik ve düzenin sağlanması amacıyla yayınlanan ferman, Muhtarlık müessesinin temeli olarak kabul edildiği için 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak belirlenmiştir.

Bu tarihsel süreç içerisinde seçim tarihimiz hakkında bulunan en eski kayıt 1833’te Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılan muhtarlık seçimleri ile ilgilidir, en eski belge de Bolu’da yine 1830’lardaki bir muhtar seçimine aittir. Ülkemizde İlk kadın muhtar ile ilgili birçok iddia bulunmaktadır. Aydın’ın Çine ilçesi Demircidere Muhtarı Gülkız Ürbül adı ile de bilinen Gül Esin, ilk seçilmiş kadın muhtar olduğu iddia edilmektedir. Başka bir kaynak Menemen’den Kudret Hanım’ın Türkiye’de seçilen ilk kadın muhtar olduğunu belirten yazılar yazmıştır. Ancak en ciddi iddia bizimdir. Türkiye’nin ilk kadın Muhtarı İlçemizden çıkmıştır. Emirli Köyü muhtarı 86 yaşındaki “Ümmü Türe” 11 Mayıs 1928 tarihinde Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olmuştur. Bu nedenle Mustafa Kemal ATATÜRK ve İsmet İnönü’nün de takdirlerini kazanmıştır.  Muhtarlar Derneği Başkanlığımızca Türkiye’nin ilk kadın Muhtarı Ümmü TÜRE ile ilgili hazırlanan tanıtım videosunu sosyal medya hesaplarımızdan izleyebilirsiniz.  Geçen yıl yaptığımız Muhtarlar Günü etkinliklerini Dünyada ve Ülkemizdeki Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlı tutmak zorunda kalmıştık. Geçen yıldan bugüne,  her ne kadar virüse karşı aşı bulunmuş ve toplumun bir kısmı aşı olmasına rağmen salgın tamamen hayatımızdan çıkmış değil ve tüm hızıyla insanların hayatlarına almaya devam ediyor. Bu güne kadar Dünyada yaklaşık 4,5 milyon kişi, Türkiye’de de yaklaşık 70 bin kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş ve hala ülkemizde her gün yaklaşık 200 kişiyi hayatını kaybetmektedir.  Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. İçinde bulunduğumuz Pandemi koşulları nedeniyle; bu yıl da geçen yıl olduğu gibi programımızı virüs tedbirlerine uyarak daha kısa programlarla uygulamaya çalışıyoruz.

Salgınla mücadelede tek yolun aşı olduğu ve toplum bağışıklığının sağlanması için Sağlık Bakanlığınca yayınlanan aşı programının vatandaşlarımız tarafından uygulanmasını ve en kısa sürede virüs illetinden kurtulmayı temenni ediyoruz.  Etkinliklerimize dün itibariyle yani18 Ekim Pazartesi günü ilçemizin mülki amiri Kaymakamımız Sayın Fatih Aksoy ve değerli Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Eriş’ ziyarette bulunarak başladık. Kendilerine bizleri kabul ettikleri ve günümüzü kutladıkları için teşekkürlerimiz sunuyorum.  Ardından asgari sayıda muhtar arkadaşımızın katılımıyla, Belediyemizin sağladığı araç ile geçen yıl aramızda olan ancak geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Alaşarlı Mahallesinin değerli ve çok kıymetli Muhtarı Saffet Çetin kardeşimizin ailesine ve ardından ebedi istirahatgahına ziyarette bulunarak dünkü programımızı tamamladık.

Geçtiğimiz bir yıllık çalışma döneminde, Muhtarlarımızın taleplerine ve mahallelerindeki sorunların giderilmesinde yardımcı olan ve bizlere kamu hizmetlerinde yol gösteren Sayın Kaymakamımız Fatih Aksoy’a, Büyükşehir Belediyemizin özellikle okul sütü başta olmak üzere mahallelerimize yaptığı birçok hizmetlerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e, Büyükşehir Belediyemiz ile Muhtarlarımız arasında köprü olan ve bizlerden gelen talepleri aktararak çözüm bulmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler koordinatörü Sayın Hikmet Güriş’e, bu güzel günümüzü kutlama programında Belediyemizin tüm imkânlarını bize açarak maddi ve manevi destekte bulunan, muhtarlarımızın iyi gününde, kötü gününde sürekli yanlarında olmaya özen gösteren değerli Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Eriş’e, kutlama programının hazırlanması, planlanması ve yürütülmesinde bizlerle birlikte olan Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürümüz Sayın Mahmut Yeniay ve Belediye Muhtarlık İşleri Müdürümüz Sayın Şerif Şen’e tüm muhtarımız adına Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı olarak teşekkür ederim.  Sözlerime burada son verirken; Bu günü bizlere ‘’Muhtarlar Günü’’ olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza teşekkürlerimizi sunuyor, görevi başında ve bu müessesede görev yapmış ve bugün aramızda olmayan ebediyete göç etmiş tüm muhtarlarımızın “19 Ekim Muhtarlar Gününü Kutluyor,  katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Buradaki törenin ardından Muhtarlar Ödemiş Kaymakamlığı tarafından Ahrandı Restorantta düzenlenen yemeğe katıldılar.

Editör: Haber Merkezi