HABER:DİLEK AYVALI

Prof. Dr. Adnan Akyarlı, 12 Şubat’ta yapılacak İzmir Kent Konseyi Başkanlığına aday olmaya nasıl karar verdiğini şu şekilde açıkladı: “2014’te Karabağlar’da yöneticilik görevi yaptım. İzmir’de ilk defa Kent Konseyleri Birliği adıyla tek kent konseyinde çoklu kent konseyine giden bir yapı oluşturduk. Bundan öte Türkiye Kent Konseyleri Platformu diye Türkiye’deki tüm kent konseylerinin ortak hedefler, ilkelerle birleştiren bir yapı oluşturduk. Bunlar benim bitmeyen unvanlarım. Çünkü birinin kurucu başkanıyım. Birisinin de kurucu dönem sekreteriyim. Konak Kent Konseyi’nin de onursal başkanıyım. Bu etkinlikler sonucunda CV’mi yazarken tireden sonra boş bıraktığım işler bunlar. İzmirli saygın sivil toplum kuruluşlarının bu yönde yaptıkları çağrıyı değerlendirdim. Burada sivil topluma bakış açısı, dinamiklerini eyleme çevirirken yapılması gereken dönüşüm gereksinimini hissettim. Bunu sağlamak için ortak bir çalışma yapma hedefiyle aday oldum” diye konuştu.

Kent konseyinin kent için önemli olduğunu vurgulayan Akyarlı, “Kent konseyine gelen insanlar amatör ama bilgi ve deneyimleri açısından profesyoneller. Bu amatör yapıyla profesyonel bilginin birleşiminden son derece sağlıklı karar öneriler çıkıyor. Önemli olan ortak hedefleri koymak. Bu hedeflere ortak değerler ve hedeflerle yürüyebilmek. Demokratlık ve katılımcılık gibi ortak değerlerde de buluştuğunuz zaman mutlaka başarı gelir” ifadelerini kullandı.

‘HEDEFLERİM GENÇLERE YÖNELİK’

Kent konseyindeki eksiklere değinen Akyarlı, “3-4 ay önce İzmir’in Başkanı Tunç Soyer, Kent Konseyi’ne bin metrekare alan verdi. O alanın gençlerle dolmasının isterdim. Oranın sivil toplum hareketi için bir mekân olmasını isterim. Onu göremedim. En büyük hedefim gençlere yönelik olacak. Gençlerin gönüllü olması daha zordur. Yapacakları daha çok şey var. Bir salona gelip oturup büyüklerinin nasihatlerinin dinlemek yerine farklı şeyler yapabilirler. Yaşadıkları zamanı daha iyi değerlendirmeye dönük ortam sağlanmalı. Özgürlük ortamı oluşturulmalıdır. Bunu yapacağız. Gezi ruhu kent konseylerinde devam ettirilebilirdi. Etkin bir gençlik katılımı sağlayacağımıza da inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘İZMİR ÇOK ŞANSLI’

Yerel yönetimlerle iş birliğinin çok öneli olduğunu ifade eden Akyarlı, “Konak Kent Konseyi Başkanı olduktan sonrası ilk 6 ay sadece Konak Belediyesi Kent Konseyi’nin Konak Kent Konseyi olarak yazılması için uğraştım. Kent konseylerinin tüzel kişiliği olmadığı için belli mekanizmalarda yerel yönetimlerle iş birliği sağlaması lazım. Uzlaşma ve ortak akıl çok önemli. İzmir bu konuda çok şanslı. Bu görevi kabul etmemdeki en önemli motivasyon Tunç Soyer’in yaklaşımıdır” diye konuştu.

DİYALOG VURGUSU

Göreve gelince yapacağı projelere ilişkin açıklamada bulunan Akyarlı, “Projeleri grup üretecek. Grubun proje üretme potansiyelini geliştireceğiz. Gençlik meclisinde zengin bir yapı oluştuğu zaman projelerini getirecekler. Onları da gerçekleşmesi için Büyükşehir’e göndereceğiz. Tunç Başkan’ın İBB içerisinde kent konseyi için kurduğu çok sağlam bir yapı var. Nitelikli bir ilişki kurulduğu zaman akabilir. Büyükşehir meclisi ile de ilişkileri güçlendireceğiz. Bu diyalogu çok iyi kuracağız” dedi.

Diğer adaylara da başarı dileklerini sunan Akyarlı, “Burası demokratik bir platform. Seçime katılan tüm arkadaşlarıma böyle bir demokratik sürecin içinde oldukları için içtenlikle tebrik ediyorum. Seçim sonucunda kendi adıma bir hüsran doğarsa buna küsmem diye bir şey söz konusu olamaz. Kim kazanırsa bir sivil toplum gönüllüsü olarak yanında yer almaya devam edeceğim. Diğer arkadaşların da aynı düşüncede olduğuna eminim” diye konuştu.

‘GÖRÜNÜR ÜRETKENLİK YARATMALIYIZ’

Katılımı arttırmak için yol haritasını da açıklayan Akyarlı, “Görünür bir üretkenlik yaratmamız lazım. Somut çıktılar yarattığınız zaman, iyi örnekler çoğaldığı zaman katılımı mutlaka sağlarız. Ortak aklın eyleme dönüşmüş şekline saygı duyup ona katkıda bulunmak gerekiyor. Katılım mutlaka artacaktır, en ufak bir kuşkum yok. İzmir için çok değerli bir yeni yapılanma ve dönüşüm sağlayacağımıza güveniyorum. Çünkü İzmir’in insanına, İzmir’i yöneten başkana güveniyorum. İzmir için, Türkiye için şanstır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi