Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin üç yıldır sürdürdüğü “Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi”nde 2012 yılı koza alımları başladı. Bu yılın ilk kozaları, aldığı 2 kutu ipekböceği larvasını 35 günde yetiştirmeyi başaran Zuhal Bulut ve Ayten Karahasanoğlu’ndan Bursa Koza Birlik yetkilileri tarafından alındı.
 
İpekböceği kontrolleri için Ödemiş’te bulunan Bursa Koza Birlik Denetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, “İpekböceği yetiştiriciliğinde normalde 41 günde hasat alınır. Bu üreticimiz ise hasadı 35 günde almayı başararak koza alımında Ödemiş’te ilk sıraya yerleşti. Aldığı 2 kutu ipekböceği larvasından birinci etapta 41 kg yaş koza elde ettiler ve kg 24 TL’den alımını yaptık. Yaş koza alımları için toplama merkezi olarak geçen yılki gibi bu yıl da 11 Haziran 2012 tarihinden sonra Birgi’de olacağız” dedi.
 
Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri İrfan Gündüz ise, “Bursa Koza Birlik ile işbirliği içinde bu üretim sezonunda Ödemiş ve çevresinde 122 kişiye 302 kutu ipekböceği larvası dağıtıldı. Bunlardan yaklaşık olarak 8-9 ton civarında yaş koza hasadı elde edileceği tahmin edilmektedir. Ödemiş Kent Konseyi tarafından yürütülmekte olan projeyle, her yıl daha çok üreticiye ulaşıp üretimi arttırarak, Ödemiş’te ipekböcekçiliğini 80’li yıllardaki canlılığına kavuşturulması hedeflenmektedir. Projenin uygulanmaya başladığı 2009 yılına göre ipekböceği yetiştiriciliğinde yüzde 174 artış sağlanmıştır. Bu gelişme istenen hedefe ulaşmak için umut vericidir. 2012 üretim sezonunda elde edilecek 8-9 ton ipekböceği kozası üretimi, Ödemiş ve çevresine bu yıl yaklaşık olarak 200-250 bin TL gelir sağlayacaktır. Böylece bu projemiz şu anda küçük olsa da yakın bir gelecekte bölge ekonomisine önemli bir canlılık kazandıracak” ifadelerinde bulundu.
Editör: Haber Merkezi