HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Kutlama törenine Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Ödemiş Jandarma Komutanı Binbaşı Hüsnü Korkmaz, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, gaziler ve efeler katıldı. Kuvayı Milliye’nin temellerinin atıldığı tarihi topraklardaki İlk Kurşun Anıtı’na Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından çelenk sunuldu.

Daha sonra Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimiz için Saygı Duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu.

ATİK, “BU DİRENİŞ GELECEK NESİLLERE AKTARILARAK ONLARIN YOLUNU AYDINLATMALIDIR”

İlk Kurşun Mahalle Muhtarı Mert Atik, “Vatan savunmasında canlarını feda etmiş tüm aziz kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Bilindiği üzere Emperyalist güçlerin ülkemizi işgal sürecinde Yunan ordusu İzmir’e çıkmış, tüm bu olumsuz gelişmelerin karşısında gücünü halktan alan Kuvai- Milliye ruhu, ilk defa organize olarak muhabereye katılmış ve işgalcilere karşı ilk milli isyan, ilk milli direniş İlk kurşun köyünde vücut bulmuştur.

İlk kurşun cephesi komutanı Ali Orhan Bey’in 30 Mayıs 1919 tarihinde 15 Yedek subay ve 15 jandarma eri ile birlikte hacı İlyas tepelerini tutmak için çıktıkları bu yolda, köy halkı da Ödemiş Kuvayı- Millîye kurucularından Çerkez Hasan Beyin komutası altında atlı müfreze birliği oluşturarak bu muhaberede yerlerini almışlardır. O dönem köyümüzün minaresiz mescidi ecza malzemeleriyle doldurulmuş, köy halkından Kamil beyin evi cephanelik yapılmış, benim dedem Bekir beyin evi ise levazım deposuna dönüştürülmüştür. Tüm bu hazırlıklar köyümüzü boşaltmadan önce köyümüz kadınlarının da katkılarıyla, büyük bir yardımlaşma örneğiyle hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bizzat halktan 150 kadar direnişçi ile yapılan bu muhabere birkaç saat sürmüş ve netice de Yunan ordusu köyümüze girerek, önce sahra hastanesine çevrilen direnişin merkezi olarak gördükleri köy mescidini, sonra doğu yakasından başlayarak köyümüzdeki tüm evleri tek tek yakmışlardır.

Köyümüz halkı bu süreçte sahip olduğu her şeyini yitirmiş, ancak düşman ordusu bölgeyi terk ettikten sonra yeniden bir yaşam inşa etme fırsatı bulabilmişlerdir. İşgale boyun eğmeyen ve özgürlük uğruna onca zorluğa katlanan köy halkımızın kıymetli büyüklerini de huzurlarınızda saygıyla anıyorum. İlk kurşun muharebesinin tarihimizdeki yeri, o dönem şartları ele alındığında çok önemli ve kıymetlidir. Bu topraklarda verilen mücadele, yunan ordusuna karşı konulabileceğinin örneği olmuş, kısa sürede Aydın, Nazilli’de ses getirmiş, ardından Batı Anadolu’da ve oradan tüm yurda yayılarak kurtuluş savaşının temeli ve ilk muharebesi olmuştur.

Başta Ülkemizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu işgale karşı doğan örgütlü halk direnişi Kuvayı Milliye ruhu taşıyan tüm yurtseverlere moral ve motivasyon sağlamıştır.

Tarihimiz açısından son derece önemli olan bu muharebeyi sadece anmak yeterli olmayacaktır. Bu direniş gelecek nesillere aktarılarak onların yolunu aydınlatmalıdır. Bu bağlamda köyümüzde yapılan İlk kurşun anma programlarını, bilhassa gelecek nesiller için geçmiş ve gelecek arasında kuracakları bağ olması nedeniyle, son derece önemli bulduğumu sizlerle paylaşmak isterim.

İlk kurşun direnişini anma programının hazırlanmasında katkı ve emekleri olan Sayın Belediye Başkanım ve saygıdeğer personellerine teşekkürlerimi sunar, şanlı tarihimize göstermiş oldukları saygıdan dolayı da şükran duyduğumu ifade etmek isterim.

Sözlerime son verirken,  bir kez daha Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ayrıca bağımsızlık mücadelesinde hayatlarını feda etmiş şehitlerimizi de saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

ERİŞ, “ÖLÜME GİTMEK BİLE BU TOPRAKLARDA BAYRAM SAYILIR”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “ Ödemişin yiğit ordusunun adını bu topraklarda adını altın harflerle yazdırdıkları direnişin 103. Yılını kutluyoruz. Biz halk arasında İlk kurşun da bunu  İlk kurşun Bayramı olarak kutluyoruz. Ölüme gitmek bile bu topraklarda Bayram sayılır Bayramımız kutlu olsun. Bu topraklarda işgale karşı sıkılan İlk kurşun parolası vatan, işareti namus olanın canları pahasına haksızlığa, hukuksuzluğa ve emperyalistime karşı direnişi, isyanı günüdür. Tıpkı 15 Mayıs 1919 sabahı İzmir’de karaya çıkan Yunan birliklerine karşı tek başına da olsa tetiği basmaktan tereddüt etmeyen sen başlat bitiren olur diyen Hasan Tahsin gibi bugün buradayız. İzmir’in işgali sonrası kurtuluşa giden yolu Anadolu’dan başlatmak üzere 16 Mayıs’ta Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal’in yüreğinde taşıdığı duyguları aynı anda Ödemiş’te de hissedenler de vardır. Ödemiş’te de Kaymakam Bekir Sami beyin odasında Yüzbaşı Tahir Bey ve eşraftan insanlar beraberce işgale karşı koyma kararı alıyorlar. Ali Orhan Bey komutasındaki jandarma erleri, Efeler ve vatansever bölge halkından oluşan yiğit ordusu Bayındır’dan Ödemiş’e doğru harekette geçen işgalci Yunan ordusuna karşı bu topraklarda yani Hacı İlyas tepelerine adeta yüreklerini koydular siper ettiler. Asırlardır bereketiyle bizlere yurt olan bu topraklar böyle elini kolunu sallayarak işgal edilemezdi karalı bir şekilde dur demek gerekliydi. Yüzbaşı Tahir Bey ve Şevket Beyde yiğit ordusunun önderleri olarak işgalcilerle savaşırken, Doktor Mustafa Bey ile Hacı İlyas yakınlarında cephe gerisinde oluşturdukları sahra hastanesi ile önemli bir desteği yiğitlerimizi sunuyor. İşgalcilere şaşkına uğratan bu amansız direniş ulusal kurtuluş mücadelesinde ilk örgütlü halk direnişi olarak yer almıştır” dedi.

AKSOY, “İLK KURŞUN ÖDEMİŞLİLERİN YÜKSEK KARAKTERİNİN VATAN VE MİLLET SEVDASININ İLANIDIR.”

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “ İlk Kurşun direnişinin 103.yılında tüm Ödemişli hemşerilerimin İlk kurşun bayramını tebrik ediyorum.  103 yıl önce bu tepede örgütlü direnişin tohumları kurtuluş savaşımızın ilk kurşunları atıldı işgalden bağımsızlığa giden yolun başlarıydı. Kuvayı Milliye’nin yaktığı bu ateş tüm yurda yayıldı ve sonuçta Sakarya, Dumlupınar ve 9 Eylül ile düşmanın İzmir’de denize dökülmesi ile kurtuluş savaşımız zaferle sonuçlandı.  İlk kurşun direnişinin savaşının önemi nedir Birincisi tüm toplumun tüm unsurlarının katıldığı bir direniş cephesinin oluşturulması düşmanın bu topraklara elini kolunu sallayarak giremeyeceğinin ilan edilmesidir. İkincisi Anadolu halkına büyük bir moral olması düşmanla mücadele bilincinin oluşmasını sağlanmasıdır. Bir başka önemi de İlk kurşun direnişinin siz kıymetli Ödemişlilerin yüksek karakterinin vatan ve Millet sevdasının ilanıdır. Tıpkı Kore savaşında olduğu gibi tıpkı Kıbrıs savaşında olduğu gibi tıpkı bizlerin hiçbir dönemde yalnız bırakmayan kahraman gazilerimiz gibi tıpkı kahraman Efelerimiz gibi hepinize tekrar ben şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Ödemişli Efeler gösteri sundular.

HABERİN CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKALYINIZ

Editör: Haber Merkezi