Ortadoğu ülkelerinde pazar araştırması ve satış sistemleri üzerinde yaptıkları çalışmanın tamamlandığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük;

“Kooperatif olarak 12 yıldır üretim altyapımızı sürekli geliştiriyoruz ve iç pazarda ürünlerimizi tüketiciye sunuyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ilçemize özgü olan Tire Şiş Köfte’yi Türkiye’ye tanıttık. Yoğurdumuz rafların en çok aranan ürünü haline geldi. Organik yoğurdumuz 1400 firmanın katıldığı yarışmada “Oscar” alarak birinci seçildi. Şuanda Edirne’den Van’a kadar tüketicilere ürünlerimizi ulaştırıyoruz.

İlçemizi Türkiye’ye tanıttık şimdi de yurtdışındaki raflara koymaya başlıyoruz. Hedefimiz büyük, öncelikle Dubia’den başladık. 2 kez orta ölçekli deneme sevkiyatı yaptık geri dönüşler çok sevindirici. Bundan sonraki süreçte yurtdışı pazarında hacim yakalayıp arttırarak ihracatı sürdüreceğiz”

Türkiye tarım ile, tarım kooperatifleşme ile kalkınır

Tire Süt Kooperatifi olarak ortaya bir model koyduklarını ve ihracatın da bu modelin önemli bir aşaması olduğuna değinen Başkan Eskiyörük şunları söyledi:

“Kooperatif olarak; Üretiyoruz, İşliyoruz, Pazarlıyoruz. 20 yıl önce göreve geldiğimizde öncelikle ürün kalitemizi arttırmak için büyük yatırımlar yaptık.

İlçemizde her köye süt alım merkezleri kurarak soğuk zincirde kontrollü ürün alım sistemini oluşturduk. Üreticilerin işletmelerinde eğitimler verdik. Ürün kalitesine göre primlendirme yaparak kaliteli üretimi teşvik ettik. Gelinen noktada Türkiye’nin en kaliteli süt ve et hammaddesini üretiyoruz.

Ardından üreticinin ürününü işleyip mamule dönüştürmek için Tire Organize Sanayi Bölgesinde günlük 100 ton kapasiteli Süt İşleme Tesisi, 20 ton kapasiteli  et işleme tesisi kurduk.

Ürünlerimizi tüketiciye ulaştırmak için pazarlama altyapımızı oluşturduk. Şuanda yüzlerce araçlık dağıtım ağımızla ürünlerimizi tüketicilerimize ulaştırıyoruz.

Şimdi sıra modelin önemli bir aşaması olan dış ticaret sistemini oluşturmaya geldi. Gerekli bağlantıları kurduk, deneme amaçlı ürün gönderimlerimizi sağladık, çok olumlu dönüşler aldık. Bundan sonraki hedefimiz ilçemizi ve ürünlerini Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da marka haline getirmek olacaktır.

Türk Tarımının şirketleşme ile değil kooperatifleşme ile kalkınması gerektiğine inanarak çıktığımız bu yolda elde ettiğimiz sonuçlarla kendimizi kanıtladık. Umarım her ilçede bir TİRE SÜT Modeli oluşur ve kooperatifleşme Devlet politikası haline gelir”

Editör: Haber Merkezi