HABER:DİLEK AYVALI

Tarihi Tire Kutu Han’da, Tireli Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen ile bir araya gelen Gazeteci Coşkun Aral, programları ile ilgili açıklama yaptı ve Tire Salıpazarından övgüyle söz etti.

Coşkun Aral, “Tire’ye ben birkaç yılda bir geliyorum. Hem tire’yi çok özlüyorum hem de çok değerli dostum Yılmaz Göçmen burada. Biz kendisiyle sürekli telefonlaşırız. O bazı konularda beni arar, o benim beslenme alanımdadır sanat ve kültürel açıdan. Tüm bunların dışında Tire’yi de özlüyorum. Özlemi gidermek için bahane bulmak kolay bizim için, belgesel çekiyoruz. Şu anda çektiğimiz belgesel Youtube’da yeni başladığımız Türkiye’nin Pazarları belgeseli. Ve Pazar denince akla gelen ilk muhteşem Pazar örneği Tire Salıpazarı. Bergama Ayvacık Bafra’da yaptık. Tire Salıpazarı’nın önemi ve anlamı büyük. Hem Yılmaz ağabeyimle buluşmaya hem de sizlerle özlem gidermeye artı Tire Salıpazarı’nı başka şekilde tanıtmaya yönelik bir etkinlik için geldik. Önce pazarın nabzını yokladık. Yüzlerce yıldır geleneksel yapılan pazarda sabah duayla yapılan seremoniyi kayda geçirdik. Ardından bugün bizim programın ikinci önemi olan yemek yapımında kullanacağımız, direk olarak üreticiden tüketiciye satılan sebzeleri ürünleri aldık. Tire’deki bir diğer çok önemli dostum Lütfü’nün yanına gidip onun bize göstereceği mekânda yemeklerimizi ekibimle beraber yapacağım. Timur Akkurt benim çok eski öğrencimdi şu an da bu projenin fikir babası. Kendisinin bir farkı vardı benden yemek pişirmeyi bilmiyordu ama öğreniyor. Tire’de de tire köfte yapmayı öğrenecek. Sürpriz diyeceğimiz yerel yemekler. Tire Salıpazarı çok zengin bir Pazar. Lezzette gastronomide kültürde tarihte insanının pozitif enerjisi ile bizim çok beslendiğimiz bir yer Tire. Tire aynı zamanda bir kültür beşiği” dedi.

PAZARLAR TOPLUMLARIN KALBİDİR

Tire’nin tüm coğrafyası ile Türkiye’de ender sayılan yerleşim yerlerinden biri olduğuna da dikkat çeken Aral, “Çünkü üretken, ürettiğinde tüketiciye eski ahilik geleneği içinde temiz kaliteli hak esişiyle sunan bir anlayışın yüzyıllardan beri var olduğu bir olay. Dünyada eşi benzeri olmayan bir dua ile başlıyor. Burada son dönemlerde bizi de rahatsız eden ürün üzerinden insan aldatmasına kadar uzanan ticari hileler dünyada yaygındı ülkemizde de görülmeye başladı ama bu Tire’ye hiç uğramadı. Umarım Türkiye’de Tire pazarı örnek alınır. Diğer pazarlar da hak ettiği yeri bulur. Esnafın dürüstlüğü ürünün güzelliği halkın sevecenliği birbirine olan saygısı gerçekten bir örnek. Pazarlar toplumların kalbidir” dedi.

BİZE DÜŞEN BU PAZARI YAŞATMAK

Tireli Araştırmacı Yazar Emekli Öğretmen Yılmaz Göçmen Coşkun Aral ile dostluklarından söz ederek, “Bizim 20 yılı geçti dostluğumuz. Güzel insan. Yolu güzellikten ve doğrudan geçen insanların yolu mutlaka kesişiyor. Tire’nin gönüllü tanıtım elçiliğini yapıyor. Onun yapacağı işlere biz de elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Bize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İyi şeyler yapılsın istiyoruz. Bu şehir tanıtılsın, alın terleri değerini bulsun istiyoruz. 84 bin nüfuslu bir ilçede 6 bin tezgâh var. Önünde 15 yumurta bulunan da tezgâh, bol meyve çeşitlerinin olduğu tezgah da tezgah. Bereket duası ile başlıyor. ‘Tire pazarını bölelim semt pazarları olsun’ deniyor. Hayır, Sakın ha! Dünya’yı gezen Coşkun Aral, Tire pazarı kadar başka güzel bir Pazar yok diyor. Bize düşen o pazarı yaşatmak” dedi.

Editör: Haber Merkezi