Kocaeli merkezli Cherry Madencilik Şirketi, İzmir’in Kiraz ilçesinde mermer ocağı açmak için geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Şirket, ilçenin Bahçerarası Mahallesi sınırlarında kalan 13,71 hektarlık maden sahasında yılda 50 bin metreküp mermer çıkarmayı planlıyordu. İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alanda kalan ocak sahası en yakın konuta ise 700 metre uzaklıkta yer alacaktı. Şirket, ocak için şirket 6 milyonluk bütçe ayırmıştı.

ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI

Şirketin tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını açıkladı. Tanıtım dosyasını Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 5’inci maddesine aykırı bulan Bakanlık şirketin ÇED sürecini sonlandırdığını ve tanıtım dosyasını iade ettiğini duyurdu. Maddede “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYESİ

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere Cherry Madencilik Şirketi’nin sahibi olarak Nurcan Acaroğlu Göktaş olarak yer alıyor. 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde İYİ Parti listesinden seçilen Nurcan Acaroğlu Göktaş, Kocaeli Derince Belediyesi meclis üyesi görevini yürütüyor. Göktaş aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de meclis üyeleri arasında. Bakanlığın duyurusu ise şu şekilde:

İlimiz Kiraz İlçesi, Bahçearası Mahallesi, L20B3-C2 Pafta 201700224 İşletme Ruhsat Numaralı sahada, Cherry Madencilik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan "II. Grup Maden (Mermer) Ocağı " projesine esas hazırlanarak Valiliğimize (Müdürlüğümüze) sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2. Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.

KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan iki yıl önce bölgeden numune almak için gelen maden ocağı yetkililerine köylüler tepki göstermiş ve yaşam alanlarında ocak açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirmişlerdi. Köylüler ocağın açılmak istendiği alanda vişne ve ceviz ağaçlarının olduğu ve bölgede arıcılık yaptıklarını dile getirmişlerdi.

Editör: Haber Merkezi