HABER:SEÇİL GEZİCİ

2009 yılında bir avuç tohumla başlayan proje ile 80 ton karakılçık tohumuna erişildi. 40 ton tohum bu sene tekrar toprakla buluşuyor. 4 bin arazi bir dahaki yıla 40 bin dönüm arazi olacak.

Büyükşehir Belediyesi Baysan A.Ş dağıtılan tohumlardan alınan ürün karşılığında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından verilen fiyatın 3 katı yani 7 liradan alım yapılacak.  Ödemiş’te 50 üreticiye dağıtılan tohumlarla 300 dönüme yakın bir alanda işlemeleri sağlanacak.

TMO’DAN 3 KAT DAHA FAZLA FİYATA ALIM

Büyükşehir Belediyesi Baysan A.Ş Genel Müdürü Murat Onkardeşler, “Baysan A.Ş İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal konularda üretim alanları yaratan bir şirket. Özellikle Ödemiş’teki yakın gelecekte yaklaşık bir ay içerisinde ileri işlem tesisi kurarak, et konusunda mezbahanın işletmeciliği ile birlikte adını sıkça duyacağınız Büyükşehir Belediyemizin bir şirketi.  Bayındır’da Süt İşletme Fabrikası, Bergama’da Meyve Sebze Kurutma Fabrikası, Urla’da bir Tarım Okulu gibi özellikle tarım alanında faaliyetler yürüten bir şirketimiz biz de bu projenin Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in 2009 da bir avuç tohumla başladığı bu projeyi talimatlarıyla birlikte Baysan AŞ üzerinden yürütmeye karar verdik. Bu zamana kadar yaklaşık 80 ton tohumu üreticilerimizden aldık. Ve bu sene 40 tonunu dağıttık. Burada da yaklaşık 50 üreticimize 300 dönüme yakın bir alanda işlemelerini sağlayacağız. Toplamda bu 80 ton üretildiği takdirde önümüzdeki yıl hasat zamanı 6 milyon liralık bir alım söz konusu olacak. Ama daha da kıymetlisi önümüzdeki yıl artarak devam edecek ve bu 4 bin dönüm arazi 40 bin dönüme çıkacak. Ve bunun da yaklaşık alım rakamı da 60 Milyon civarında bugünün koşullarında belirlenmiş olacak. Biz Baysan A.Ş olarak sayın başkanımızın yine talimatlarıyla tohum birliğinin açıkladığı fiyatın üç katını alıyoruz. Neredeyse bugün verilen tohumları Baharda hasatta 7 Liradan alacağız. Bunu da müjdesini şimdi den buradan vermiş olalım. Çok önemsediğimiz bir proje atalık tohumlarımız bizim için çok kıymetli sadece bununla da kalmayacağız. Atalık sığırlarımızı Atalık keçilerimizi kadım üretimlerini destekleyeceğiz” dedi.

ERİŞ, “YURTDIŞINDAKİ DAHA GÜÇLÜ FİRMALARIN BİZİM KADERİMİZLE OYNAMASINI İZİN VEREMEYİZ.”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Tunç Başkanımızın üreticiye 2009 yıllarında başlatmış olduğu bakış acısının birçok ilçeyle buluşmasının bir örneğini Ödemiş’te yaşıyoruz. Şu an yerel üretici de buğday alımı 2 Lira 40 Kuruş yine yurtdışından aldığımız buğday ’da 3 Lira 60 kuruş yani arada yaklaşık %50 var. Kendi üreticimiz alsa kendi üreticimiz bu aradaki farkı kazansa inanıyorum ki çok daha fazla buğday, arpa veya yem sanayi için ürününü eker. Akaryakıtta, elektrikte, gübrede yaşanan artışlar. Zaten ekim gücünü zorluyor. Ekilen dikileni büyükşehir başkanımız geleceği görerek kuraklığı görerek ama Tarımın geleceği ile rastgele güçlere bırakamayız. Yurtdışındaki daha güçlü firmaların bizim kaderimizle oynamasını izin veremeyiz. Bunu Tunç Başkanımın olduğu kadar diğer Büyükşehir Belediyelerimiz de Tarım Bakanlığının desteğine de alarak inanıyorum ki ülke tarımı diğer ülkelerin tarımından çok daha önde olacak. Eğer Fransız çiftçisi, Fransız Tarım Bakanı bizim ülkemize bize çok destek oldunuz diye ödül veriyorsa biz burada utanmalıyız. Biz verebilmeliyiz. Kendi Tarım bakanı bize yeterli destek olabildiniz diye. Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Tarım Daire Başkanımıza Baysan Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum. Gelecek adına gerçekten bölgemize büyük yatırımlar yapılıyor”

GÜRİŞ, “HEM ÜRETİCİMİZE HEM TÜKETİCİYE DESTEK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, “2021-2022 karakılçık buğday yetiştiriciliği projesi bunu çoğaltmayı istiyoruz. Buğday fiyatını Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı fiyatın üç katını alacağız. Şu anda 2.40 Kuruş buğdayın kilosu biz 7 liradan alacağız. Önümüzdeki yılda açıklanacak olan fiyat bunun üstünde olmayacak. Çok güzel bir proje ve samanı da bol. Bizim üreticimiz şu anda saman ithal ediyor. Biz bu samanı da artık kendimiz üretmeye başlayacağız. Önemliliği burada üreticilerimiz sağ olsun burada çok güzel destek verdiler. Muhtarlarımız destek verdi. Muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Üreticimizde bunu üretmek için isteği var. Bu istekleri karşılamaya düşünüyoruz. Bu tohumlarımızı çoğaltıp tüm halkımıza GDO’su bozulmuş ürünler değil sağlıklı ürünler yedirmek istiyoruz. Ana tohumlarımızdan üretilen ürünler. Ana ürünlerimizden üretilen ekmekler yedirmeyi düşünüyoruz. Burada dağıtılan ürünler bize başvuran üreticilerimize dağıtıldı. En az 5 dekar arazisi olacak. Ben 5 dekar araziye ekmek istiyorum diyecek. Bizden 15 dekarlık alana kadar isteyenler oldu. Tohumları 20 kiloya kadar veriyoruz. 1’e 2 olarak geri alacağız ama ben tamamını vermek istiyorum diyen olursa da tamamının parasını ödeyeceğiz. Böyle bir proje ve çok güzel bir proje üreticimiz de para kazanacak. Artık üreticimiz ben buğday ekiyorum. Ama para kazanamıyorum demeyecek.  Para kazanacağı bir proje olacak ”  açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi