Son olarak yapılan kazılar sonrasında höyüğün bir parçası daha ortaya çıktı. Arkeolojik SİT ilan edilen bölgede milattan önceki 3000 ile 2000 yılları arasını kapsayan İlk Tunç Çağı’ndan tarihi kalıntılar bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının çalışmaları sonucunda İzmir’deki arkeolojik SİT bölgelerine bir yenileri daha eklendi. Ödemiş’teki Karakova Mahallesi sınırları içindeki Karakova Höyüğünün etrafında Ödemiş Müze Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin yaptığı kazı çalışmaları sonucunda höyüğün güney terası olduğu değerlendirilen bölge koruma altına alındı.

Hazırlanan rapor sonucunda İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu aldığı karar doğrultusunda höyüğün devamı niteliğindeki bölge 2’nci derece arkeolojik SİT ilan edildi. Kazı alanında İlk Tunç çağından başlayarak Orta ve Geç Tunç Çağı’na kadar zamana ait seramik parçaları bulundu. Karar tapuya işlenecek.

Kararda şu ifadelere yer verildi, “İzmir İli, Ödemiş İlçesi Karakova Mahallesinde, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2012 2019 tarih ve 10198 sayılı kararı ile 2 Derece Arkeolojik sit olarak tescillenen Karakova Höyüğünün güneyinde ve köy yerleşik alanında kalan. İlk Tunç Çağından başlayarak Orta ve Geç Tunç Çağı seramik örnekleri tespit edilen bu alanın Karakova höyüğünün güney terası olduğu anlaşıldığından 2863 sayılı yasanın 6.ve 7 Maddesi doğrultusunda 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine. 20.12.2019 tarih ve 10198 sayılı karar ile belirlenen sınırların, kararımız eki koordinatlı haritada belirlendiği şekliyle Höyüğün güney kısmını da içine alacak şekilde genişletilmesine, genişletilen alan içinde kalan taşınmazların tapu kaydına Tapu Müdürlüğü tarafından 2 derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına ve sonucundan Kurul Müdürlüğü'ne bilgi verilmesine, 2863 sayılı yasanın 17. Maddesi gereğince Koruma Amaçlı İmar Planının hazırlanarak değerlendirilmek üzere Kurulumuza iletilmesine karar verildi.”

Editör: Haber Merkezi