Düzenlemelerde sona yaklaşıldığını belirterek önümüzdeki ay yasanın meclise sunulacağını aktardı.

Bir haber kanalının canlı yayınına konuk olan Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, sosyal medya yasasına değinerek sosyal medya şirketlerine getirilen düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. 2 yıl önce vergi ve vatandaşların hakkını savunma noktasında sosyal medya şirketlerinde düzenlemeye gittiklerini aktaran Dağ, bu şirketlere temsilciler atama gerekliliği ortaya koyduklarının tekrar altını çizdi. Bu düzenlemelerin son aşamasına gelindiğinden bahseden Dağ, sosyal medya yasasının önümüzdeki aylar içerisinde hazır olacağını duyurdu.

Dünyadaki sosyal medya şirketlerinin devleti tanımadığını söyleyen Dağ, Türkiye’nin sosyal medya yasasıyla vergi ve hak, hukuk noktasında kazanım sağlayacağını belirterek yasayla ilgili yeni gelişmelere değindi. Avrupa Birliği’nin de bu gibi düzenlemeler yaptığını belirten Dağ, çalışmalarda sona yaklaştıklarını vurgulayarak yasaya ilişkin şunları aktardı:

“Bu konuda yapılan düzenleme ilk değil... 2007’de de yapıldı. 2 sene önce de sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de temsilcilik açması için düzenleme yapmıştık. Çünkü sosyal medya şirketleri şu anda dünyada devletleri tanımayan bir süreç ortaya koyuyor. Ne vergi anlamında tanımıyor, ne de bu şirketler dolayısıyla hakkınız ihlal edildiği kanaatinde iseniz çözüm alamıyorsunuz. Mahkemeye cevap vermiyorlar. Bu sadece iktidar mensubu siyasetçiler için değil, gazeteci, sanatçı gibi tüm vatandaşlar için geçerli... Biri size yüz yüze söyleyemeyeceği bir şeyi o mecralar üzerinden rahatlıkla söyleyebiliyor. Ne yapabilirsiniz? Mahkemeye başvuracaksınız. Şirketler de devlet mekanizmasını işletmeme noktasında çalışma yapıyor. Biz de temsilcilik açılmasını istiyoruz. Vergi mesuliyetinin de ortaya konmasını istiyoruz çünkü milyarlarca dolar kazanıyorlar. Bu gelirden devletlerin de hakkını alması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda mahkeme sürecinde de vatandaşların sonuç almasını istiyoruz. Bunun için 2 sene önce düzenleme yapmıştık. Sosyal medya şirketleri bunun arkasından gitmek istedi. Temsilci atadılar ama temsilci Türkiye’de değil... Örneğin Twitter Amerika’da birini atadı. 10 milyon, 50 milyon, reklam yasağı gibi aşamalı cezalar koymuştuk. Reklam yasağı noktasında temsilci atandı. Sürekli arkadan dolanma söz konusu... Dolayısıyla bizim onların ülkemizi bu konulardaki muhataplığını ortaya koymak için yeni bir düzenleme yapacağız. Avrupa Birliği’de buna hitap eden bir düzenlemeye gidiyor. Bizim de son aşamaya geldi. Mecliste de gruplar arasında bir çalışma yapılıyor. Bunlardan sonra önümüzdeki ay meclise sunulur hale gelir.”

Editör: Haber Merkezi