HABER:DİLEK AYVALI

Sabah saatlerinde yapılan hasat programına İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Özen’in yanı sıra, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Evran, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Karateke Mahallesi Muhtarı Erkan Tutkaç, AK Parti Tire İlçe Başkanı Mert Falakalı katıldı.

İl Müdürü Özen, “SİZ ÜRETMEYE DEVAM EDİN”

Domates ve biberlerin hasadının yapılmasının ardından konuşma yapan İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Özen konuşmasında şunları kaydetti, “2021 yılının başlangıcında kentte yaşayan kadınlara yönelik tarımla kaynaştırmak adına 320 bin adet yerli ve milli sebze fidesi dağıttık. Kırsalda yaşayan üreticilerimize 1 milyon 200 bin adet yerli ve milli sebze fidesi dağıttık. Çok yoğun ilgi görmesinden dolayı 250 bin adet daha dağıttık. Bütün bunları verirken üreticilerimize bir nebze olsun destek verelim üretim aşamasında yer alalım amacıyla yapmış olduğumuz projeler. İnşallah çok güzel bu dönüşler sonucunda da biz 2022 yılında da biz aynı projelere devam edelim. Benim üreticilerimizden talebim şudur, siz üretmeye devam edin. Hayat ettiğiniz gibi büyük büyük kazançlar elde edemiyor olabilirsiniz belki ama siz üretmeye devam edin biz gece gündüz hafta içi hafta sonu sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Ben yapmış olduğumuz projeden dolayı buradan memnuniyet görmekten dolayı çok mutlu oldum. 30 ilçemizde tarımı desteklemeye devam edeceğiz. Hayırlı ve bereketli olsun projemiz” dedi.

Kaymakam Çobanoğlu, “TİRE, İZMİR TARIMI İÇİN ÖNEMLİ BİR İLÇE”

Daha sonra konuşan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu da, “Tire, İzmir tarımı için önemli bir ilçe. Dağlarımızda incirimiz, cevizimiz, zeytinimiz ve kestanemiz mevcut. Dolayısıyla İzmir nasıl Türkiye için önemli bir tarım şehri ise Tire de önemli bir ilçe. Bu manada Tire'de yetişen ürünler Türkiye'nin birçok yerine dağılıyor. Aynı zamanda da nitelikli ürünler olduğu için yurtdışına ihraç da yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğümüz, Bakanlığımız Tire'deki tarımın gelişmesi için elinden gelenin fazlasını yapmak için uğraşıyor. Biz de sahada İlçe Tarım Müdürümüz başta olmak üzere İlçe teşkilatımız ve personelimiz Tire'de tarım ve hayvancılığın gelişmesi için elimden gelen gayreti gösteriyoruz.

ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Bugün Tarım Bakanlığımızın, İl Tarım Müdürlüğümüzün öncülüğünde üreticimize destek anlamında ekin zamanı verilen fidelerin mahsulü için bugün buradayız. Bu hibe desteği ile yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılması amaçlanıyor, aynı zamanda da çiftçimize ve üreticimize destek sağlanmaya çalışılıyor. Tabi yapılan her proje başarılı olacak diye bir şey yok niyet önemli, iyi niyet ile yola çıkılmış bir şey ama biz bunu sahada karşılığını memnuniyet olarak gördüğümüz zaman ziyadesiyle memnun oluyoruz. Demek ki diyoruz devletin yaptığı katkı hibe destek yerine ulaşmış. Çiftçimizin yüzü gülüyor, bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.

Karateke köyü de yine Tire için önemli bir tarım köyü. Hayvancılık alanında güzel çalışmalar var. Yine Organize Sanayi Bölgesinde ortaklaşa yapılan sulama projemiz var. Orada atık sudan arıtılan suyun Karateke'de sulama olarak kullanılması ve damlama sulama projesi İZKA tarafından desteklenen bir projeydi. Bunu Karateke Kooperatifimiz ve muhtarımız öncülüğünde gerçekleştirdik. Bu ve benzeri projeler ilçedeki tarımın gelişmesi, sorunların çözülmesi için önemli çalışmalar. Biz şunun da farkındayız ki pandemide tarımın ne kadar önemli olduğunu meyve ve sebzenin gıdanın ne kadar önemli olduğunu dünya farkına vardı. Bu manada bu desteklerin artarak devam etmesini diliyoruz.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMEMİZ GEREKİYOR

Aynı zamanda su sorunu Menderes Havzasının genel sorunu. Sadece Tire’nin değil, Beydağ, Kiraz, Ödemiş'ten başlamak üzere Torbalı’yı da dâhil ediyoruz. Su sorunu ciddi manada. Kurallık sorunu hem Menderes Havzasını hem de Türkiye'yi ciddi şekilde etkiliyor. Buna dönük projeler geliştiriyoruz, Tarım İl Müdürlüğümüz bu konuda bize destek veriyor, Devlet Su İşleri çalışmalar yapıyor ama vatandaşın da üreticinin de üzerine düşen görevler var. Ben bu konuşmayı da bir fırsat olarak görüyorum. Köylere gittiğimizde de oradaki vatandaşlara ısrarla söylüyorum artık vahşi sulamadan vazgeçmemiz gerekiyor. Modern sulama teknikleri, damlama sulama, yağmurlama sulama teknikleri uygulamamız gerekiyor. Suyun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Ben bu manada Karateke köyünün yaptığı bu öncülüğü de çok önemsiyorum. İZKA'nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu tip projelerin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi