( 55-60 YIL ÖNCE)
Kuzey – Güney istikametindeki cadde, güneyde PTT – Yapı Kredi Bankası ile başlar, Kuzeyinde Nur Eczanesi – Balkan Ticaret ile biter idi, en az 55 yıl öncesi.
PTT. den başlayalım. Ataullah’ların Fırınını rahmetli dostum İsmail Ekmekçi işletirdi. Sonraları oğlu Faruk Ekmekçi (kendisi elim bir trafik kazası sonucu genç yaşta vefat etti) bizim Eczane’nin (Yeni GÜREVİN ECZANESİ) karşısına dükkân açıp bize komşu olunca benim adeta evlâdım olmuştu. Zaten babası bana emanet etmişti. Fırını geçince, Ali Kendir (Hırdavat) ve Aralarında Silâhçı Cevat Sarıgül, Şapkacı Seyfi genç yaşta öldü. Keresteci Ali Keskiağa, Eczacı Feriha Uzun’un eniştesi idi. Ali ağabey iyi bir Beşiktaşlı, Demokrat Partili ve beni çok severdi. Onun yanında köşede Kâzım Ustanın kahvesi. Karşı köşede Balıkçıoğlu Eczanesi’nin olduğu yer Yeni Ölçer Eczanesi Ecz. Füsun Özarpak eşi Savcı Kaya Bey. Burada Kaya Beye bir parantez açmam lâzım. Kendisi mükemmel bir insandı. Beş vakit namazında, kısa boylu, esmer, çok güzel ve temiz giyinen, nazik, kültürlü bir beyefendi idi. Eczanenin kalfaları Mustafa Özkan ve sonraları eşim olan Pervin Gülgen Hanım. - Eczanenin yanında SİM. Mobilya’nın teşhir Mekânı. Sim Mehmet Dolgun’un Babası Nuri amca bulunurdu dükkânda. Bu dükkânların ve eczanenin üstü Türer İş Hanı. Muhasebeci Fikri Gültekin çok şık giyinirdi. Yine iş hanında Ressam-Tabelâcı Keçi Muhittin Ağabey. Papyon takardı ve o da şık giyinenlerden idi. Biraz ileride Tahir’in Meyhanesi (sonraları dönerci oldu). Peynir Pazarı girişinde iki dükkân. Peynirci Rafet Gezertekin……… Köşedeki Mahmut Balkan’a kadar 2-3 dükkân. Sonraları Atatürk Mah. Muhtarı olan (eski) Berber Baki Çöken’in dükkânı vardı. Onun yanında tesisatçı Nazmi (tenekeci Nazmi). Karşı sıraya geçtiğimizde; Nur Eczanesi (rahmetli Eczacı Nurten Kılıçoğlu, eşi Nejat bey, ileri yaşlarda kalfası Murteza amca), Nur Eczanesinin kuzeyinde Hürriyet Cad. üzerinde Şifa Bulan Eczanesi, kalfası Halil Ağabey aşağıya doğru: Sadık Hazer’in (kendisini geçtiğimiz haftalarda Rahmet-i Rahman’a uğurladık, güler yüzlü temiz giyimli bir Ödemiş Beyefendisi idi, Nurlar içinde yatsın) mekânı şimdilerde oğlu işletiyor. Nalburiye-Cam Mağazası, onun üstünde
Kaya’nın Mavi Köşk Gazinosu. Terasla 3 kat. Beri köşede Meyhaneci Demir. Bakkal Turan İçöz (şimdi oğlu Kenan işletiyor) Bakkal Turan’da çok güzel beyaz peynir bulunurdu. Onun karşısı bizim gençliğimizde takıldığımız Gaskonyalı Hulûsi’nin meyhanesi. Ve Şerif Beyazıtlıoğlu’nun Beyaz eşya spot mağazası. Şerif, bizim rahmetli Mehmet Eşmen’in kayınbiraderi olur, günümüzde oğlu Sefa ile çalışıyorlar. Turan İçöz’ün üst katında Doktor Vahit Özaydın (Dahiliye Müth- Türk Sanat Müziği Bestekârı) sonraları bu mekâna Doktor Lâtif Akyüz taşınmıştı. Beyazıtlıoğlu’nun yanında Küçük bir dükkânda trafik takip işleri yapan Zühtü. Eski Zabıta Amiri Bekir onun yanında çalışırdı. Zühtü Ağabey Uzun saçlı 40 yaşından sonra Altınova’da kalecilik yapmışlığı vardır. Sahaya başında file ile çıkardı, uzun saçlarını toplamak için. Ecz. Füsun’un oğlu Gavsi 4-5 yaşlarında idi Zühtü öğleden sonraları kafayı çekmek için Gaskonyalı Hulusi’ye giderdi, Gavsi’yi de götürürdü köfte yesin diye. Rahmetli Kaya bey mutaassıp adam, kahrolurdu çocuğunun meyhaneye alıştırılmasına. Köşede Yörüklerden Manifaturacı’nın olduğu yerde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Aydın Engin’in babası Terzi Sadık ile  genç yaşta kaybettiğimiz benim çok değerli arkadaşım Muhasebeci Ruhi Kırkpınar’ın babası Sadık Engin’in ortağı idi. Bu dükkânların  üst katı Avukat Halûk Sipahioğlu ve Demokrat Parti İzmir Milletvekili İlhan Sipahioğlu ağabeyin babası Avukat Sabri Bey’in yazıhanesi idi. Adliye Zabıt kâtiplerine bir kanunla avukatlık hakkı verilmiş adına “Dava Takipçisi” de denen bir zat idi Sabri Bey. Avukat Habip Şen de ayni kategoride Avukattı. Kâtibi Ali Cengiz idi. Onun karşı köşesi, Bizim Eczanenin bulunduğu çarşıdaki (Mithatpaşa Caddesi) komşum kurukahveci İsmail’in kardeşi yine kurukahveci Yusuf Akyol,- Nalburiye Orhan Boyacıoğlu’nun olduğu yer Kireçci dükkânı idi. Arkant Matbaası Faik Bey ve yakışıklı oğlu Ayhan Arkant Ağabeyimiz (Bengi’nin babası) Janti delikanlı idi. Spor giyimin Ödemiş’teki belki bir numarası. BMV. Motosiklet hastası.
Bizim Altınova’nın kalecisi idi. Şimdiki, İsmail Özçopur Sofular Giyim’in olduğu yer Garanti Bankası idi. Müdür Nami Bey, Ahmet Okçular’ın bacanağı idi. Mavi Volswageni vardı. Eşi Avukat Mediha abla……….(Doktor Nezahat Okçular’ın kardeşi.) Nami Bey esmer, kısa boylu, genellikle spor giyimli olurdu. Uzun yıllar Ödemiş’te görev yaptı. Banka personeli; Süheylâ abla, Abdullah Karaşahin, Bengisu Mah.den Mahalle komşum Mithat ve Zeki Çapkan, Süeda Abla. Ödemiş’linin kolesterol ile tanışmasına büyük sebep Çorbacı İsmet. Kelle-paça, işkembe. Ben de hemen hemen her sabah abonesi sayılırdım. Şimdi Diş Doktoru Atillâ’nın (Göktürk) bulunduğu Kızılaya ait mekân Yapı Kredi Bankası idi. Gönül Köymen, Bedia abla Emel Altınörs ve Şevket Isparta Ağabey, veznedar Kemal Bey orada çalışırlardı. Yapı Kredi yanında Pamuk Tüccarı Fahri Gökoğlu, Manifaturacı Orhan’ın (Gültekin) babasının dükkânı, Köşenin yanı Pamukçu İsmail ve İrfan Yörükoğlu’nun Manifatura Dükkânı 
Hatırlayabildiklerim bu kadar. Eksiğim elbette vardır. Yüce Allah’tan sağ olanlara sağlıklı, ibadetli ömürler diliyorum, rahmetli olanlara bir Fatiha gönderelim. Nur içinde yatsınlar.
Saygılarımla.