HABER: DİLEK AYVALI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı kararla; Tire’nin Karateke Mahallesinde yapılması planlanan bölgedeki 5 ilçeden toplanan çöplerin bir merkezde enerjiye dönüşeceği ‘Katı Atık Transfer İstasyonu ve Düzenli Depolama’ projesi ile ilgili Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Ayyıldız, İBB Mayıs Ayı meclis toplantısında konuştu.

Başkan Duran, “Bir daha gözden geçirilmesini istiyoruz”

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Öncelikle bölgemizde, ülkemizde örnek teşkil eden bu çevreci proje için büyükşehire teşekkür ederiz. Bölgemizdeki 5 ilçenin katı atıklarının bir merkezde enerjiye dönüşmesi büyük bir kamusal fayda sağlamaktadır. Bu konuda bölge insanlarımız adına çok teşekkür ediyoruz. Bununla birlikte ilçemiz Tire’nin, Ödemiş ilçemize olan mesafe uzaklığı dikkate alınarak bu proje kapsamında bu enerji üretilecek olan tesisin neticesinde ortaya çıkacak olan bir nevi atıkların, ilçemizde depolanmasının nakliye masrafının da dikkate alınarak bir daha gözden geçirilmesini saygılarımızla rica ediyoruz. Bununla birlikte sizde uygun görürseniz burada çıkacak olan atıkların tarımsal manada bir gübre şekline dönüştürülebilirliği de gözden geçirilmesinde fayda görüyoruz. Büyükşehri belediyemizin ilçe belediyemizden talep etmiş olduğu imar durumuyla ilgili belgede ilçe belediyemizden aktı atıkların transfer noktası yani küçük araçların büyükşehirin büyük araçlarına çöpleri transfer edeceği bir tesis için ve ayrıyeten bir park yapımıyla ilgili imar durumu sorulmuştu. Kanuna uygun olan bu talebi ilçe belediyesi olarak biz yerine getirdik ve verdik. Şehrimizin tamamında partiler üstü olarak bu 5 ilçenin atıklarının enerjiye çevrildikten sonra kalan kısmının sadece ilçemizde depolanması büyük bir reaksiyon yaratmaktadır. Eğer uygun görülürse ilçemizin dinamikleri de dikkate alınarak bu bahsettiğim ekonomik durumlar da dikkate alınarak maddenin gündemde kalmasını ya da komisyon gündeminde kalmasını bir daha gözden geçirilmesini arz ederim” dedi.

Ayyıldız, “Yeniden yer belirlenmesi için çalışma yapılmasını istiyoruz”

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Ayyıldız yaptığı açıklamada, “Şurada bir çelişki var şunu belirtmek isterim, Tunç beyin çok güzel ifadeleri var tarımla alakalı, küçükbaş hayvancılıkla alakalı, meraya verdiği önemle alakalı. Bahsedilen 892 parsel bir mera alanı. Burada katı atık yönetim idaresi Tunç Beyin yaptıkları ile tezat oluşturmakta. Tunç Bey küçükbaş hayvancılığa yönelmemizi, meraları korumamızı istiyor ama katı atık daire başkanının verdiği önerge ile mevcut meraya çöp depolamak istiyorlar. 5 bin m2 alan, 5 ilçe Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz, Beydağ. İhtiyaç olan alan 0,5 km alan. 5 bin km içinde mera dışında bir alan bulunmamasını Tunç başkana ihanet gibi görüyorum. Tarihe de merayı çöplük olarak yaptıran bir başkan olarak kayda geçmemesi için, Tunç Başkan Aralık komisyonunda bu konuda çalışacağına dair söz vermişti. Kasım 2019’daki mecliste de Tunç Soyer ile Ödemiş Belediye Başkanı Mehemt Eriş, 29 Ekim 2020’den sonra Tire’deki vahşi çöp depolama alanına çöp dökmeyecekleri sözünü de vermişlerdi. İnşallah komisyon üyeleri bu konuda çalışır. Daha olumlu bir sonuç alınır ve bir infial ortaya çıkmaz. Burası tam bir üretim merkezi. Tire’de tarım ve hayvancılık ile insanların olumsuz etkilenmeyeceği, pek çok arazi var katı atık transfer istasyonu olarak kullanılabilecek. Yeniden yer belirlenmesi için çalışma yapılmasını istiyoruz. ” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İlgili komisyonumuz Atakan başkanımızın ifade ettiği hassasiyetleri de değerlendirsin mutlaka” dedi ve ilgili madde imar tarım ve çevre komisyonuna oybirliği ile sevk edildi.

Editör: Haber Merkezi