HABER:MEHMET BİÇER

İddiaya göre Bayındır’da biri sahipli dördü sahipsiz olmak üzere 5 köpek, çiftlik sahibi İ.Y.’nin talimatıyla yanında çalışan Suriye Uyruklu S.E. Tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olayın görgü tanığı E. U. ve BAYÇEV Bayındır Cumhuriyet Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulundu. İ. Y. ve S. E. Jandarmada ifade verdi. Şikayette bulunan BAYÇEV olayın takipçisi olacağını yasal süreci takip edeceğini söyleyerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Bugün burada vahim bir olay nedeniyle bulunuyoruz. Ben İzmir Barosu Avukatlarından Av. Ayşe Aydın.  Bayındır Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği kurucusuyum. Dün Bayındır Fatih Mahallesi Çamurluk Mevkii Yanıkkavak bölgesinde Emel Usluoğlu isimli vatandaşımızın sahipli köpeği ile birlikte 5 sokak köpeği kimlikleri tarafımızca bilinen kişiler tarafından başlarından tüfekle vurulmak suretiyle öldürülmüştür .

Şüpheliler hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca Bayındır İlce Jandarma Komutanlığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Aynı zamanda Bayındır Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği olarak Bayındır Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunacağız .

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 4. Maddesi a fıkrası uyarınca Bütün Hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri  çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. .

Bu kanunun amacı hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek acı ızdırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını ve her türlü mağduriyetlerin önlenmesini sağlamaktır.

5199 sayılı kanunun 6. Maddesi sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların öldürülmelerinin yasak olduğunu düzenlemiştir.

Bu hükümlere aykırı davrananlara ilişkin yaptırımlar aynı Kanunun 28 / A maddesinde düzenlenmiştir.  Hayvanları kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Ve suçun birden fazla hayvana karşı işlenmesi halinde bu ceza yarı oranında artırılıyor.

Dün Yanıkkavak Mevkiinde 5 sokak hayvanını tüfekle öldüren şüpheliler hakkında birden fazla hayvani kasten öldürme suçundan kamu davası açılarak cezalandırılmalarını talep ediyoruz.

Hayvanların ölümüne, tecrit edilmesine, işkence görmesine, acı çekmesine sebep olacak her türlü hak ihlalinin karşısındayız.

Sokakta yaşayan hayvanlar yalnız değildir.

Bayındır çevreyi ve sokak hayvanlarını koruma derneği olarak yasal sürecin takipçisiyiz. 

Sahipli olsun veya olmasın hiçbir hayvanın zarar görmesine öldürülmesine işkence edilmesine asla izin vermeyeceğiz.

Bir kişi kalsakta bu sürecin takipçisi olacağız.

Hiçbir sokak hayvanı yalnız değildir.

Hiçbir hayvanın bir kişi kalsak dahi öldürülmesine işkence edilmesine eziyet edilmesine izin vermeyeceğiz ”dedi .

Editör: Haber Merkezi