BAKAN ŞAHİN’DEN, TİRE HUZUREVİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Fatma Şahin, “Yaşlılarımıza iyi yaşam koşullarını sağlayamayan hiçbir huzurevine göz yummayız” dedi.
İzmir’in Tire ilçesinde 37 yaşlı vatandaşın kaldığı Balım Sultan Vakfı Vali Kutlu Aktaş Huzurevi’nde çekilen şok görüntüler Ankara’yı harekete geçirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yaşlılara insani yaşam koşullarını sağlamayan, gerekli personel ve hijyen şartlarını yerine getirmeyen hiçbir huzurevi ve özel bakım rehabilitasyon merkezine müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.
 
“BAŞIMIZIN TACI”

Bakan Şahin, “Yaşlılar bizim başımızın tacı. Onları her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı korumak bakanlığımızın öncelikli görevleri arasında. Maalesef yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlarımıza hizmet veren bu tip işletmelerde zaman zaman böyle suiistimaller meydana geliyor. İzmir İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemelerin ardından bu işletme hakkında kapatma kararı verildi. Gerekli şartları sağlamadan yeniden faaliyete geçmeleri mümkün değil” dedi.
Bakan Şahin, Balım Sultan Vakfı Vali Kutlu Aktaş Huzurevi’nin yönetmeliklerle tespit edilen personel ve sıhhi şartlara ilişkin standartları sağlaması halinde yeniden faaliyete geçebileceğini sözlerine ekledi.
 
YÜKSEK STANDART

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2013-2015 yılları arasında yaşlılara yönelik gerçekleştireceği çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Bakan Şahin, özel huzurevleri ve özel bakım rehabilitasyon merkezlerinin hizmet standartlarının yükseltileceğini ve denetimlerin sıklaştırılacağını açıkladı. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 109 adet Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde 10 bin 609 kişiye hizmet verildiğini kaydeden Şahin, yaşlıların öncelikle aileleri yanında ve bulundukları sosyal ortamlarda hayatlarına devam etmeleri gerektiğine işaret etti.
 
HAYAT TECRÜBESİ

2011 yılında yaşlı vatandaşlar arasında yapılan bir araştırmaya göre yaşlıların yüzde 9′unun huzurevinde gitme eğiliminde olduğunu vurgulayan Şahin, “2006 yılına göre huzurevine gitme eğilimi çok değişmemesine rağmen, çocuklarının yanında kalmak isteyenlerin sayısında azalma var. Huzurevine giderim diyenlerin oranının yüzde 9 olması yaşlılara yönelik politikalar belirlenirken üzerinde durulması gereken bir oran. Bakanlık olarak yaşlıların hayat tecrübelerinden yararlanmak amacıyla yeni projeler hayata geçireceğiz” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi