Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa: ''Örtü altında olmayan yeşillikler soğuktan etkilendi''
Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle tarlada yetiştirilen marul, maydanoz, lahana, ıspanak gibi ürünler zarar gördü. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, AA muhabirine, geçen hafta sonundan bu yana yurt genelinde etkili olan soğuk havanın Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarlada yetiştirilen ürünleri olumsuz etkilediğini belirtti. Marul, ıspanak, taze soğan, karnabahar, lahana ve maydanoz gibi yeşilliklerin don olayı sebebiyle zarar gördüğünü anlatan Kocaağa, ''Don olayından patates de etkilendi. Yağmur ve soğuk sebebiyle üretici ürünü toplamak için tarlaya da giremedi'' dedi.
Menderes Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gürmen ise bölgede yer yer sera üretiminin de soğuklardan etkilendiğini, asıl zararın tarlada yetiştirilen ürünlerde olduğunu vurguladı. Gürmen, ''Serasında ısıtmayı sağlayamayan üreticinin ürünü zarar gördü. Bu çok büyük çaplı olmasa da etkilenen üretici oldu. Ispanak ve yeşilliklerde donma fazla oldu'' diye konuştu.
İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdi Erişen, soğuk ve yağışlı hava sebebiyle üreticinin tarlaya giremediğini, bunun da üretim bölgelerinden büyükşehire getirilen ürün miktarını düşürdüğünü ifade etti. İzmir'deki pazarlarda fiyat artışlarının fazla olmadığını belirten Erişen, meyve çeşitlerinin soğuk hava depolarından gelmesi nedeniyle hava koşullarından fazla etkilenmediğini kaydetti.
Erişen, ''Yollar kapandı, Antalya bölgesinden gelen ürünlerin bazıları soğuktan etkilendi. İzmir üretim merkezlerinden biri olduğu için fiyat artışı fazla yok. Bu da pazarlarda üreticinin kendi ürününü satmasından kaynaklanıyor'' dedi.
İzmir Hatay Pazarı'nda pazarcılık yapan İsmet Seyyar, tarla ürünlerinin soğuktan etkilendiğini söyledi.      Karnabahar ve lahana sattığını belirten Seyyar, son 3-4 gündür gelen ürünlerde don olayının etkisinin açıkça görüldüğünü ifade ederek, ''Soğuk karnabaharda kabarma ve siyahlaşmaya sebep oldu. Ürün lekelendi'' açıklamasında bulundu.
İzmir'de semt pazarlarında ıspanağın kilosu 1,5, patlıcanın 3, fasulyenin 6, baklanın 5, salatalığın 3, sivri biberin 3, pırasanın 2, domatesin ise 3 liradan satılıyor.

Editör: Haber Merkezi