Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı Nebi Kayan ile Birlikte Katıldığı Yeni Asır Tv’deki programda Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nı anlattı.
Yeni Asır Tv’de canlı olarak yayınlanan Kentin Sesi Programı’na katılan Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı 6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayı’nın ilk kez geçen yıl Tire’de yapıldığını ve Türkiye gündeminde önemli bir yer bulduğunu söyledi.
Seyfullah Ayvalı, “EFELİK KÜLTÜRÜNÜ SADECE EĞLENCE OLARAK ELE ALMAK TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE BÜYÜK BİR İHANETTİR”
Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı organizasyonunun efe kültürünü tüm yönleri ile ele almayı ve bu konuda en doğru mesajları vermeyi amaçladığını ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Efelik kavramı uzunca bir süredir sadece halk oyunları, kostüm ve bir takım dans yarışmaları ile ifade edilmek isteniyor. Bu bilinçli propaganda sonucunda da Efe denildiğinde halkımızın büyük çoğunluğunun aklına, garip kıyafetler giyen, eli silahlı, batı Anadolu’da devlete kafa tutmuş eşkıyalar geliyor. Halkımızın Efeler hakkında hatırladığı tek olumlu şey maalesef,  milli mücadelede gösterdikleri yararlılıklar olarak biliniyor. Oysa Efelik ve Efe kültürü Türk Tarihinin başından itibaren yaşadığımız sürece kadar var olan köklü ve onurlu bir kültürdür. Tarih boyunca Türk milletinin toplumsal reflekslerini en iyi şekilde tarif ve temsil ettiğini bildiğimiz efelik kültürünün bu gün getirildiği nokta ya da dönüştürülmek istenen hali,  gerçek efelik kültürü ile asla örtüşmemektedir. Efelik kültürünü sadece eğlence veya sektörel bir alan olarak ele almak, tarihimize ve kültürümüze büyük bir ihanettir” dedi.
Ayvalı, Zeybek Ateşi 2. Ulusal Efe Kurultayının bu yıl,  tecrübeli ve uzman isimlerden oluşan çok geniş bir ekip tarafından hazırlandığını vurgulayarak, “Efe ve Zeybeklik kültürü bu yıl Türkiye gündeminde hak ettiği yeri bulacaktır. Tüm halkımızı Gaziemir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kurultayımıza ve Ödemiş Belediyesinin ev sahipliğindeki yine Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Türk Tarihinde Efelik ve Zeybeklik Kültürü konulu sempozyuma bekliyoruz” dedi.
Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Projelerine verdikleri desteklerden dolayı Gaziemir Belediye başkanımız Sayın Halil İbrahim Şenol’, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’e,  Ege Efe kültür derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen’e ve Tire Kültür Derneği’nin bu projesinde en başından bu yana desteklerini esirgemeyen Teco Petrolcülük’ün sahibi Mustafa Yalçınkaya Bey’e çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Editör: Haber Merkezi