Ödemişli Patates Üreticisi Tohumluk Patatesleri Ekime Hazırlıyor
Ödemiş’te hava muhalefeti sebebiyle geciken patates ekimine başlandı.
Bir önceki patateslerin tarlada kalması ve fiyatların düşük olması üreticinin zarar uğramasına sebep oldu. Güz patatesi olarak adlandırılan patateslerin hala tarlada olması söküm ve dikimin aynı zamanda gerçekleştirilmesine neden oldu.
Ödemiş’te yaygın olarak ekimi yapılan ve yüzde 90’ı yemeklik, yüzde 10’u da kızartmalık ve cipslik olarak değerlendirilen patatesin, bu yıl uzun süren yağışlı havaya bağlı olarak toprağın çamur halinde kalması sebebiyle geciken ekimine başlandığını ayrıca tarlada olan patateslerin çürüdüğünü belirten üreticiler, ilçe genelinde 2 bin dekar alanda patates ekimi yapıldığını, geçen yıl aşırı yağış ve patates fiyatlarının ucuz olması sebebiyle patates üreticilerinin yeterli verim ve kaliteyi yakalayamadığı için kazanç kaybı yaşadığını hatırlattılar.
ÜRETİCİ, BAKANLIĞIN PATATESİ DESTEKLEMESİNİ İSTİYOR
Mart ayının ikinci yarısının bölgede patates ekimi için ideal ekim tarihi olduğunu ifade eden üretici Alaaddin Gümüş, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan mısırda olduğu gibi patatese de destek vermesini istedi.
Gümüş, “Havalar düzeldi. Toprak, patates ekimi için uygun kıvama geldi. Her ekimde zarara uğrasak da patates ekimine başladık. 20 dönüm civarında patates ekimi yapacağım. Patateste dekara bin 600 Lira gibi yüksek maliyetimiz bulunmakta. Girdi maliyetlerimiz de her geçen gün artıyor. Çok fazla emek harcıyoruz. Dekarda 3500 – 4000 bin kilogram verim alınması fiyatın 75 – 80 Kuruş olması durumunda kazanç sağlayabiliriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi