HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

İşte bununla ilgili olarak Ödemiş’te bulunan Diyetisyen Bengü Burcu İpek’  gazetemize açıklamalarda bulundu. İşte Ramazanda Rahat ve Sağlıklı beslenmenin 7 ipucu ve öneriler.

Rahat ve Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmenize yardımcı olacak 7 öneri

1) Sahur yapmadan asla oruç tutmuyoruz. 16-17 saat civarı aç kalan metabolizmayı destekleyecek, kompleks karbonhidrat ve kaliteli protein içeriği olan bir sahur yapıyoruz.

Örneğin: az yağlı peynir, sizi 36 saate kadar tok tutabile 1 adet haşlanmış yumurta, az tuzlu zeytin, 1 porsiyon meyve, 1 kase yoğurt ve tam tahıllı ekmek ile çok güzel ve doyurucu bir sahur yapabilirsiniz.

2) İftarınızı 2 kısımda bölmeniz gerekiyor. İftariyelik olarak 1-2 adet hurma veya zeytin veya 1 dilim peynir ile başlangıç yapabilir, 2 su bardağı su ile orucunuzu açabilirsiniz. Susuzluk hissi ile suyu başlangıçta abartmıyoruz, 2 bardak yeterli olacaktır. Ardından 1 kepçe tanesiz ve hafif çorbalardan içip 10-15 dakika civarı midemizi dinlendirmek için mola veriyoruz.

Ardından sofranızda var olan yemeklerden sebze veya kurubaklagil veya et/tavuk/hindi seçeneğinden 1 porsiyon kadar alıp, yanına ihtiyaca göre tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı veya esmer makarnalardan tercih edebilir, yoğurt eklemesi yapabilirsiniz.

3) İftar sonrası gelen tatlı isteğine hemen cevap vermiyoruz. Bu hormonsal bir durum, vücudunuz sizi yönlendirmeye çalışacak ama lütfen kulak asmayın ve sabırla 1-1,5 saat kadar geçmesini bekleyin. Kilo kontrol programında değilseniz  az şekerli  veya bitkisel tatlandırıcı ile yaptığınız 1 kase komposto veya hoşaf, 1 bardak limonata, 1 kase sütlü tatlı, 1 dilim güllaç veya 2 top sade dondurma seçeneğini kullanabilirsiniz. Meyvelerde 2-3 porsiyonu geçmemeyi göz önünde bulundurarak, taze meyvelerden destek almanız, tatlı ihtiyacınızı meyvelerle bastırmaya çalışmanız iyi olacaktır.

4) İftar ve sahur arasında 2 litre suyu tamamlamaya,asitli içeçecekler veya yükek meyve şekeri içeren meyve sularından uzak durmaya çalışın. sahur esnasında da 3-4 bardak su daha ilave etmeniz faydalı olacaktır. Suyunuza çubuk tarçın ilave ederek ya da meyvelerinize, yoğurdunuza toz tarçın ilavesi ile kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

5)  Kolesterol problemi olanlar özellikle ağır yağlı, et içerikli yemeklerde kontrollü olmalılar.

İftar için tercih edeceğiniz ortalama et ihtiyacı günlük 2-3 köfte veya yerine çorbanıza rendeleyeceğiniz 1-2 dilim peynir ile veya  1 porsiyon kurubaklagil yemeği ile de sağlanabilir.

6) Sebze yemeklerinde patates kullanım oranına dikkat edin, şeker rahatsızlığınız yok ise patatesli yemekler de tüketebilirsiniz ama şeker dengesizliği yaşayan bireylerin patatesi kontrollü ve mümkünse soğutarak tüketmesi gerekmektedir. Bunun dışında pirinç, beyaz un ve beyaz unla yapılmış ramazan pidesi, hamur işleri, kızartmalar bu dönemde uzak durmanız,  gereken besinler arasında yer alıyor.

7)  Bu dönemde en rahat tüketebileceğiniz  yiyecekler, tencerede- fırında- ızgarada pişenler arasında olmalıdır. Özellikle tansiyon rahatsızlığı olan bireyler, uzun süre aç kalıp, iftarda bir anda tıkabasa yiyerek mideyi aniden germesiyle tansiyon dengesizlikleri  yaşabilirler. Eğer tutmanızda bir sakınca görülmemiş ise iftar ve sahurunuzu 2 parça şeklinde yapınız.

*Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlığı olan bireyler mutlaka doktor onayı aldıktan sonra oruç tutmalıdır. Doktorunuzun onayı olmadan tutmaya çalıştığınız oruç ile sağlığınıza çok büyük zararlar verebilirsiniz. Sağlıkla kalın, hayırlı ramazanlar…

Editör: Haber Merkezi