İzmir’de hava kirliliği akciğer ve kalp-damar hastalarını olumsuz etkilerken, tüp bebek başarısını da olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Anatolia Tüp Bebek Merkezi Klinik ve Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, çevresel faktörlerin tüp bebekte gebe kalınabilirliği etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Yaralı, “Sigara içmek, obezite, hava kirliliği ve çeşitli ağır metallere maruziyet gibi dış etkenler tüp bebek uygulama sonuçlarını olumsuz etkilemektedir” dedi.
Tüp bebek uygulamasının başarılı olması için çevresel faktörlerin büyük önem taşıdığını açıklayan Prof. Dr. Hakan Yaralı, “Yaşam tarzı ve çevresel faktörler tüp bebekte gebe kalınabilirlik üzerine etkili olmaktadır. Sigara içilmesi, hem yumurtalık rezervini olumsuz etkileyerek, hem de rahim iç tabakası olan endometriumu olumsuz etkileyerek gebelik olasılığını azaltabilmektedir. Aynı şekilde kilo fazlalığı yani obezite varlığında da hem tedaviye direnç artmakta yani ilaç dozlarını arttırma gereği ve doz ayarlanmasında sıkıntı olabilmekte hem de embriyo başına tutunma oranları düşmektedir. Ayrıca elde edilen gebeliklerin de düşük ile sonuçlanma riski de artabilmektedir. Ek olarak  erkeklerde obezite varlığında da sperm fonksiyonları ve dolayısıyla gebelik sonuçları olumsuz etkilenebilmektedir” diye konuştu.
Hava Kirliliği Olumsuz Etkiliyor
Hava kirliliği ve ağır metallere maruziyetinde tüp bebeğe olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Prof. dr. Hakan Yaralı, “Hava kirliliği, boya ya da deri işleme atolyelerinde çalışanlarda çeşitli ağır metallere maruziyet nedeniyle yumurta ve sperm kalitesi etkilenebilmektedir. Aşırı sıcak ortamda çalışma durumunda da sperm sayı ve hareketliliği düşebilmektedir. İyonize radyosyona maruz kalınması durumunda anormal hücre bölünmesi ve büyümesi olabildiği için eğer bu tarz bir işte çalışıyorsanız (radyoloji teknisyenliği vs) gebelik planlanmadan önce işe ara verilmesi ya da pozisyon değişikliği yapılmasında ve bu dönemde yine röntgen filmi çekilmemesinde fayda olacaktır” dedi.
Tüp Bebek Çalışması Depresyona Neden Oluyor
Prof. Dr. Hakan Yaralı, psikolojik stres yaşayan çiftlerin gebe kalmada sıkıntı yaşadıklarını, gebelik elde edememenin çiftleri fiziksel ve ruhsal olarak yoğun şekilde etkilediğini söyledi. Dr. Yaralı, “Gebe kalmakta sıkıntı yaşayan çiftlerde psikolojik stres yaygın olarak görülmektedir. Çünkü gebelik elde edememek çiftleri fiziksel ve ruhsal olarak yoğun şekilde etkilemektedir. Yapılan bir araştırmada çalışmaya alınan tüp bebek uygulanan çiftlerin %40’ında başta anksiyete bozuklukları ve depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik sıkıntıların var olduğu saptanmıştır” diye konuştu.
Yapılan pek çok araştırma göstermektedir ki, çiftlerin tüp bebek tedavisi sırasındaki stress katsayısı başarıyı etkileyebilmekte ve aynı zamanda tedaviye devam edilip edilmemesi kararında da etkili olmaktadır. Yine yapılan çalışmalar desteklemektedir ki, tedavi sırasında psikolojik destek alan çiftlerde hem tüp bebek tedavisi sırasında yaşanan stress ve depresyon sıkıntıları azalmakta hem de tedavi sonrası  başarı şansına olumlu katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle baba adayının eşine olabildiğince destek olması ve gerekli hallerde psikolojik destek alınması bu sürecin en kolay ve konforlu geçirilmesine katkıda bulunacaktır.

Editör: Haber Merkezi