Aslen Tire’li olan ve 3 yıllık uzman doktor olan Yegül, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, beslenme sorunları, obezite ile yenidoğan bebeklerin aşılanması, beslenmesi ve takibi gibi konularla ilgilenecek. Torbalı’ya komşu olan Tire’li olduğunu, kendi insanına ve bölgede yaşayan insanlara faydalı olabilmek için Torbalı’yı tercih ettiğini anlattı. Genç doktor, ayağının tozuyla çocuklarda ishal konusunun dikkate alınması gerektiğini belirterek, ailelere tavsiyelerde bulundu.

ÇOCUKLARDA İSHALE DİKKAT

ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Yegül Gülnar, mevsim itibariyle çocuklarda yoğun görülen ishal vakalarının dikkate alınması gerektiğini söyledi. İshalin bakteriyel ve viral olmak üzere iki çeşidi olduğunu belirten Dr. Yegül, özellikle bakteriyel kaynaklı ishaller konusunda aileleri uyardı. Bakteriyel kaynaklı ishallerin daha ağır seyrettiğini belirten Dr. Yegül, “Viral enfeksiyonlardan en sık görülenleri rota virüsü ve adenovirüs. Bu etkenlerden rotavirüse yönelik aşıyı sağlıklı çocuk izleminde, gerekli durumlarda öneriyoruz. Aşı olan çocuklarımız bu hastalığı daha hafif atlatıyorlar. Diğer bir ishal etkeni de bakteriyel enfeksiyonlardan amip dediğimiz bir mikrop. Bu mikroba bağlı gelişen ishallerin tedavisi daha uzun sürüyor” dedi.

KANLI İSHALDE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ ŞART

Amip adı verilen mikroplardan kaynaklanan ishallerin özellikle çeşme suları, uygun hazırlanmamış hazır sular ve steril olmayan yiyeceklerden bulaştığına dikkat çeken Tınaztepe Torbalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, “O nedenle her zaman için çocuğumuzun temizliğine, dışarıda yediğimiz yemeklerin temizliğine, hazır suların kullanımlarında devlet tarafından denetlenmiş olanları kullanmaya dikkat etmek gerekir. Çünkü amip mikrobuna bağlı olarak çocuklarda ishal, karın ağrısı, ateş hatta kanlı ishalle de karşılaşabiliyoruz. Eğer halk arasında kanlı dizanteri olarak bilinen kanlı ishal var ise mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır” diye konuştu.

‘BOL SIVI ALIMI’ UYARISI

Kanlı  ishal gelişmesi durumunda antibiyotik tedavisine başvurulduğunu kaydeden Dr. Yegül, tedavi yöntemlerine dair şunları söyledi:  “Viral enfeksiyonlarda genellikle halk arasında ishal suyu olarak bilinen probiyotiklerden yararlanıyoruz. Bu durumda çocukların bol sıvı alımının yanı sıra beslenmesine dikkat etmesi; özellikle yoğurt, muz ve pirinç lapası tüketmesi de sıvı kaybını önleyecektir. Bakteriyel enfeksiyonlarda da gayta tahlili yaptıktan sonra herhangi bir bakteri gözlemişsek bağırsak mikroplarına yönelik tedaviyi başlatıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi