HABER:ERKAN DOĞAN
 Banvit Spor Okulları tarafından İzmir Türk Koleji Spor Salonu'nda düzenlenen 'Çocuk Sporcu Sağlığı' konulu panele Özel Gazi Hastanesi'nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Alp Varılsüha ve Diyetisyen Çağrı Üzümcü konuşmacı olarak katıldı. Dr. Varılsüha, spor yapan ve gelecekte profesyonel spor yapmayı planlayan çocuklar ve aileleri için 10 öneride bulundu. Çocuk ve genç sporcular için önemli bilgiler veren Dr. Varılsüha, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı;

1 – Genç sporcunun sportif gelişimi bir çocuğun doğal fiziksel, biyolojik ve psikolojik gelişimi zemininde cereyan etmektedir. Bundan çıkaracağımız anlam çocuğun bir erişkin olmadığı, doğal gelişim süreci devam ederken, bunun üzerine sportif aktivitenin ek olarak yüklendiği bu nedenle temel gelişim sürecinin göz ardı edilmemesi gerektiğidir.
2 – Çocuk için sporda başarı, sağlıklı, düzenli spor yapan ve çok yönlü sportif yetenekler geliştirmiş bir birey olmaktadır.
3 – Her çocuğun yaşına, yeteneğine ve fiziksel durumuna göre, esnek ve özgün antreman teknikleri uygulanmalıdır.
4 – Çocukların sportif faaliyetlerinin sadece kurallı ve spora özgü antremanlar şeklinde olmaması, sportif yeteneklerini geliştirecek eğlenceli ve oyun tarzında aktivitelerin de antremanlara eklenmesi önerilir.
5 – Sağlık, güvenlik, kurallara ve yapılan spora ve diğer sporculara saygı gibi etik değerler çocuklara öğretilmeli ve sporcular bunlara teşvik edilmelidir.
6 – Sporcunun bütün yaşamı boyunca spor ve spor dışı hayatını iyi dengelenmesini sağlayacak şekilde yönlendirilmesi gerekir.
7 – Beslenme önerileri: genç sporculara hem büyümeleri hem de spor katılımları için gereken beslenme düzeninin sağlayacak eğitimin verilmesi. Sporcunun yeterli ve dengeli karbonhidrat almasının sağlanması. Yeterli miktarda protein, Demir, D Vitamini ve Kalsiyum alımının temin edilmesi önemlidir.
8 – Antremanlar yaşına uygun ve eğlenceli olmalı. Spora özgü çalışmalar dışında farklı güçlendirme denge ve dayanıklılık egzersizlerini içermeli, çocuğun kapasitesinin aşacak antreman ve yarışma programları uygulanmamalıdır.
9 – Spor yaralanmasına maruz kalan bir çocuk tamamen iyileşmeden spora geri dönmemelidir. Çocuklar ağrılı olarak veya sakat olarak sahaya çıkarılamazlar.
10 – Sportif faaliyette çeşitlendirme gözden kaçırılmamalıdır.

 

Editör: Haber Merkezi