HABER:BSHA
Atik, “Ciddi anlamda şiddet vakası var. Çoğu raporlara girmiyor, şiddet olaylarına alıştık. Bu tarz olayları kanıksamamak lazım” dedi.
Adana hastanelerinde şiddet olaylarının fazlalığına dikkat çeken Ali Uçar Atik, bu tarz olayların sık yaşanmasının ve kanıksanmasının cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle gerçekleştiğini dile getirdi. Atik, “Çoğu vaka resmi tutanaklara girmiyor. Bu tarz şiddet olaylarına ne yazık ki alıştık. Ama dışarıdan bakıldığında çok çirkin bir tablo oluşturuyor. Şiddet olaylarını kesinlikle kanıksamamak gerekiyor. Fakat buna karşılık ceza da yok. Bir personel 3 sene önce bıçaklandı. Biz arkadaşımızın tedavisini yaptırırken bıçaklayan şahıs mahkeme tarafından serbest bırakılmış ve şahısla hastanede tekrar karşılaşmıştık. Biz cezaların daha ağır olmasını istiyoruz.” diye konuşarak sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin cezasız kalmasını eleştirdi.  
Sağlıkta şiddet olaylarının temelinde hizmet aksamalarının olduğunu da belirten Ali Uçar Atik, hastaların çok fazla sıra beklediğinin altını çizdi. Atik, “Sabah 8’de kayıt yaptıran hastalar, 11 gibi ancak muayene olabiliyor. Personel eksikliğinden hizmet aksamaları yaşanıyor. Hasta muayeneden çıkıp röntgen ya da laboratuvara gidiyor orada da aynı sıkıntı baş gösteriyor. Bu aksamaların sonunda hastayla personel arasında şiddet olayları gerçekleşiyor.” şeklinde konuştu.
1.Mimarlar Odasının Şehir Hastanesinin plansız yapıldığı iddiası var ne düşünüyorsunuz?
2.Şehir Hastanesi ne zaman bitecek? Planlarınız nelerdir?
3.Mimarlar Odasının dolgu alanına hastane yapımına itirazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Üniversite hastane istediğimiz malzemeleri ihtiyacımız olduğunda alamıyoruz. Firmaların getirip teklif ettiği fiyatlar birbirinden uyumsuz. Sağlık çalışanları şiddete açık Koruması yok sağlık çalışanları. Hastayla doktor sekreter hemşire hemen herkes şiddete maruz kalıyor. Fiziksel çok fazla olmasa da sözlü fazlasıyla mevcut. Adananın genelinde bu olaylar yaşanıyor. İş yoğunluğu çok yüksek mesela üniversite hastanesine gittiğimizde günlük 5 – 6 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyor. Bu kişilerden 3 bini en az röntgene gelip film çekinmeye çalışıyor. Yoğunluk ve izdiham oluyor. Hemen her bölümde personel eksikliğimiz mevcut ve bu eksiklik kaliteyi düşürüyor. En toğun ortopedi, genel cerrahi, kardioloji özellikle çocuk kardiyoloji, çocuklarla ilgili bölümlerimiz çok yoğun. Cihaz eksiğimiz yok ancak eskimeye başladı arıza yaşadığımız zaman yoğunluk artışı oluyor. Daha da yenilenmeye çalışılıyor.
Hasta çok bekliyor.  Örneğin sabah 8de kayıt yaptıran hastalar 11 gibi ancak muayene olabiliyor. Ben personelim, polisim diye öne girmeye çalışanlar oluyor bu seferde hastaların arasında tartışmalar çıkıyor. Bu eleman yetersizliğinden kaynaklı oluyor. Bu sefer doktordan çıkıp röntgen ya da laboratuvara gidiyor orada da aynı sıkıntı ve problem baş gösteriyor. Empati yaptığımız zaman hasta saat 8buçukta gelmiş 1 saat muayene için beklese 1 saat röntgen için bekliyor 1 saat laboratuvarda bekliyor bazı bölümlerde 3 ay sonra randevu veriyor. Bu rutine alışmış olan hasta rutine devam ediyor fakat hasta ilk kez gelmişse bu hastaneye sıkıntı yaşıyor ve şiddet olayıyla karşılaşıyoruz.
Hastayla personel tartıştığı zaman diğer personel araya girip sakinleştirme oluyor. Çoğu vaka resmi tutanaklara girmiyor. Bu tarz şiddet olaylarına ne yazık ki alıştık ama dışarıdan baktığında çok çirkin bir görüntü oluyor. Kanıksamamak lazım böyle şeyleri. Toplum artık kanıksamaya başladı kavga çıkınca herkes sanki normal bir şeymiş gibi işlerine devam ediyor kimse sakinleştirmek için gelmiyor bile. Ama bu ciddi bir durum. Bu en önemli sorunların başında bu konu. Eskiden devlet memurunun düğmesini koparsan altı aydan başlardı. Artık ne polis dinliyor ne sağlık personeli dinliyor şiddet uyguluyor. Çünkü bu tarz olayların cezası yok. Bundan 3 sene önce bizim bir personelimizi bıçakladılar biz bıçaklanan arkadaşımıza müdahale ederken bıçaklayan şahıs tutuklandıktan sonra salınmış ve hastaneye geri dönmüştü. Polisler adliyeye sevk etmişler mahkemede de salıvermişler.               
Cezalar yetersiz ve caydırıcı değil ne yazık ki ne yazık ki toplum olarak şiddeti kanıksadık olmaması lazım.
Adana çok sıcak bir memleket, hastanelerin havalandırma sistemleri çok berabat o kalabalıkları kaldırmıyor o havalandırma sistemleri. Biz bir an önce bu havalandırma sistemlerinin düzelmesini istiyoruz. Çalışanların ve hasta yakınlarının bu sistemler için çok fazla şikayetleri var . çok eski sistemler  belki Ankarada bu kalabalıkta bir şey olmaz ama Adana söz konusu olunca havalandırma sistemleri çok etkili olmak zorunda. 

Editör: Haber Merkezi