HABER:ERKAN DOĞAN
Özel Konak Kardiyoloji Tıp Merkezi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Yağız, şeker ve tansiyon hastalarının her yönden risk taşıdığını, körlükle ya da görme kaybıyla karşı karşıya kalmamaları için mutlaka düzenli muayene olmaları gerektiğini belirtti. Dr. Yağız, “Hastanın şekeri 100 mg/dl bile gelse, belli bir riski var. Eğer hastanın şekeri 200’den yukarı çıktıysa körlük riski katlanarak artar. Hasta bunu başlangıç aşamasında fark edemeyebilir. Göz kontrollerini düzenli yaptıran  hastalarda başlangıç aşamasında fark edilebilen bu bozulmalara karşın önlem alınabilir ancak kontrollerin düzenli yaptırılmaması halinde ameliyat gerektiren durumlar söz konusu olabilir.” dedi. 

“Nihai Sonuç, Değerlerin Kontrol Altına Alınmasıyla Sağlanır”
Hastanın göz tedavisi için lazer uygulamalarının tedavi edici olmadığını, yalnızca bir önlem olduğunu belirten  Dr. Yağız, “Lazer uygulamaları sonrası maalesef göz sağlığı tam anlamıyla düzelmiyor.  Şeker ve tansiyon değerleri kötü gittiği sürece gözdeki bozulmanın devam etmesi olasıdır. Nihai sonuç için şekerin ve tansiyonun muhakkak kontrol altında tutulması gerekir. Düzenli göz kontrollerinin yapılması vazgeçilmez bir unsurdur. Şeker ve tansiyon değerleri normal sınırlarda seyreden  hastalarda 6 ayda bir rutin kontrol yeterlidir. Ancak değerlerin olağan dışı seyretmesi halinde kontrol sıklığını 3 aya indiririz. Gidişatına bağlı olarak kontroller daha da sıklaşabilir” şeklinde konuştu.
Evde Kendi Kendine Muayene
Hastanın ani görme kaybı ya da görme azalması yaşadığı durumda vakit kaybetmeden Göz Hastalıkları Uzmanına başvurması gerektiğini söyleyen Dr. Yağız, “Biz hastalara kendi kendilerini muayene etmelerini, tek gözünü kapatarak görmelerinde bozulma ya da azalma durumu varsa belirtmesini isteriz. Gözlerin teker teker kontrol edilmesi gerekir çünkü gözler birbirinin açığını kapatır. Bu muayeneyi hastalar kendileri de haftada bir evde yapabilirler ve bozulma fark ettikleri anda göz hastalıkları uzmanına başvurabilirler, hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süreci de o düzeyde efektif olacaktır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi