HABER:BSHA
İlaç tedavisinin yetersiz kaldığından dolayı farklı tedavi yöntemleri araştırmaya başladı. Sonunda ileal ınterpozisyon ameliyatı olmaya karar veren Coşkun, Op. Dr. Hidayet Çatal tarafından yapılan operasyon sonrası kısa sürede sağlığına kavuştu.
Artık Tamamen Sağlıklı Biriyim
İleal ınterpozisyon ameliyatının çok etkili ve başarılı bir operasyon olduğunu söyleyen Dündar Coşkun, “Op. Dr. Hidayet Çatal’ın yaptığı testler sonucu bu ameliyatın benim için uygun olduğunu öğrendim. Karar verme sürecinden sonra 2016 yılının Haziran ayında ameliyat oldum. Ameliyat öncesi görme bozuklukları, diyabete bağlı uyku, yorgunluk gibi şikâyetlerim vardı. Bu ameliyat sonrası bu şikâyetlerim ortadan kayboldu. Hareketlerimde, uyku düzenimde iyileşme gerçekleşti.  Artık yemek yedikten sonra şekerim artmıyor, şeker yükselmesine bağlı uyku hali gerçekleşmiyor. Ameliyat sonrasında hızlı bir şekilde kilo verdiğiniz için hareket kabiliyetiniz de artıyor. Kendimi tamamen sağlıklı biri gibi hissetmeye başladım” dedi.
Bu Ameliyattan Çok İyi Sonuçlar Almaktayız
Ameliyatı gerçekleştiren, Özel Medifema Hastanesi’nde görevli Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, vücut endeksi 30 ve 30’un altında olan tip 2 şeker hastalarında ileal ınterpozisyon ameliyatının oldukça başarılı bir sonuç verdiğini söyledi. Dr. Çatal, “Özellikle tip 2 cerrahisi için kilolu hastaların yanında normal kiloda olanlarda yani vücut kitle endeksi 30 ve 30’un altında olan hastalarda ileal interpozisyon ameliyatından çok iyi sonuçlar almaktayız. Bu ameliyatı özellikle tip 2 şeker hastalarına önermekteyiz” dedi.
Bir Ay Sonra İlaç Kullanmaya Gerek kalmıyor
Dündar Coşkun’a yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren Dr. Çatal, “Dündar Coşkun’a bu ameliyat yöntemini uyguladığımızda vücut kitle endeksi 30’un altındaydı. Bu ameliyat sırasında midenin üst kısmında hormon salgılayan bölüm çıkarılıyor. 12 parmak bağırsağı ile birleşen bölüm kesilip ince bağırsağın son 30 cm’lik bölümü yukarıya, mide çıkışına doğru ağızlaştırılıyor. İnce bağırsağın son kısmından salgılanan hormonlar aktif hale gelerek, vücuttaki sindirim sistemindeki hormonların da etkisiyle vücuttaki insülin düzeyi aktif ve kullanılabilir hale geliyor. Şeker düşüyor. Yaklaşık bir ay sonra hastanın ilaç kullanmasına dahi gerek kalmıyor” diye konuştu.
Her Ayrıntının Çok İyi Değerlendirilmesi Gerek
Ameliyatın laporoskopik yani kapalı şekilde yapıldığını söyleyen Dr. Çatal, “Yapılan ameliyat teknikleri kiloya bağlı olarak değişiyor. Vücut kitle endeksi düşük olan kişilerde bu yöntem etkili. Herhangi bir zarar vermiyor, kilo kaybettirmiyor. Kilolu olan kişilere de farklı yöntemler uygulayabiliyorsunuz. Hastanın tetkikleri öncesinden yapılması ve her ayrıntının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor.  Mutlaka objektif ve hastayla beraber durum değerlendirmesi yapılarak hangi yöntemin uygulanacağına karar vermek lazım” dedi.
Tip 2 Diyabet Hastalarına Bu Ameliyatı Öneriyoruz
İleal interpozisyon ameliyatının etkili ve başarılı bir yöntem olduğunun altını çizen Dr. Çatal, “Şeker hastalığı ikiye ayrılıyor. Birincisi tip 1 yani doğuştan olan diyabet. Bu hastalıkta kişinin pankreası insülin üretmiyor ve bu nedenle şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bizim gerçekleştirdiğimiz ameliyat yöntemi bu tip şeker hastaları için değildir. Tip 2 diyabet hastalığında yani pankreasın çalıştığı şeker hastalığında bu ameliyat yöntemini uygulayabiliyoruz. Bu ameliyatlar çok etkili ve başarılı. Yüzde 80-90 oranında şeker hastalığı düzelmekte. Bu nedenle tip 2 dediğimiz hastalarda bu ameliyat yöntemini metabolik cerrahi olarak öneriyoruz” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi