HABER: FARUK ÇARK

Ödemiş’e bağlı Ovacık Köyü’nde 26 senedir oturan 30 kişinin adresleri Mernis sisteminden kayıtları silindi.

Kayıtları silinen 30 vatandaş şu an nerede yaşadıklarını bilmiyorlar. Vatandaşlar, “Devlet bize nerede yaşadığımızı ispat etsin” dediler. Edinilen bilgilere göre 3 ay önce kasım ayında Bozdağ Ovacık Köyü’ne 78 kişinin nakil edildiği ve bu nakil edilen 78 vatandaş ne şartlarda ve ne şekilde nakil yapılarak araştırma yapılmadan ve 30 kişinin bu nakil edilen vatandaşların içerisinden seçildiği ve bu 30 kişinin içinde ovacık köyünde 25 senedir ikametgâh eden vatandaşların da bulunduğu belirtildi.

İLGİLİ MAKAMLARA ŞİKAYET EDİLDİ

“Bizler bu seçilen 30 kişinin siyasi çıkar nedeniyle kayıtlarının silindiğini ve menfaat uğruna kasıtlı olarak silindiğini düşünüyoruz. Gereğinin yetkili mercilerce ivedi olarak yapılmasını istiyoruz” diyen ve Ödemiş’e bağlı Birgi Beldesi Ovacık Köyü’nde oturan yaklaşık 40 vatandaş, seçmen listelerinin askıdan indirildiği son gün, Köy Muhtarı Türker Konuş ’un ‘Kışın köyde oturmadıkları’ gerekçesiyle isimlerinin hem seçmen listelerinden, hem de nüfus müdürlüğündeki ikamet ettikleri adreslerden isimleri silinen vatandaşlar konuyu hem Başbakanlık BİMER’e hem de Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet ettiler.

ER YA DA GEÇ ADALET YERİNİ BULACAKTIR

İlçe Seçim Kurulu’na itiraz eden 30 vatandaş konuyu takip ettiklerini ve bir ay önce şikâyette bulunduklarını ifade ettiler. Birgi Ovacıklı Köyü’nde ikamet eden 30 vatandaş Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyette bulunmalarına rağmen, 1 aydır kendilerine herhangi bir bildirim ve konuyla ilgili açıklama yapılmadığını belirten Mehmet Yayla, ‘Doğduğumuz büyüdüğümüz köyümüzden yaz aylarında beş ay boyunca ikamet ediyoruz. Birgi’de babam yaşlı olduğu için onlarla birlikte kalıyordum. Yaz ayları geldiğinde ise ikametgâhımı Bozdağ Ovacık Köyü’ne alarak beş ay boyunca burada ikamet ediyorum. Seçimlere 4 gün kaldı. Bizler yaklaşık 30 kadar köylü olarak aynı şekilde kayıtlarımızın nerede olduğunu bilmiyoruz ve gerekli mercilere şikâyetlerimiz yaptık. Fakat bizlere bilgilendirme gibi bir açıklama yapılmadı. Bizler bu mağduriyetimizin bir an evvel giderilmesini istiyoruz. Bizi bu şekilde mağdur ederek kayıtlarımızı her kim nasıl sildirmiş ise bir an önce tespit edilip bulunmasını ve bu hatanın da düzeltilmesini istiyoruz. Adalete güvendiğimiz için er ya da geç adaletin yerini bulacağına inanıyoruz” dedi.

DUYARLILIK İSTİYORLAR

Bozdağ Ovacık Köyü’nde oturan Yaşar Ovacık ise şöyle konuştu, “Diğer köylü arkadaşlarım gibi bende yaklaşık 6 aydır kayıtlarımızın silinmesinden dolayı mağduriyet yaşamaktayım. Ne zaman bir resmi kuruma gittiysem işimi göremiyorum. Ve resmi kurumlarla hiçbir şekilde işim oluğunda kayıtlarımızın silinmesinden dolayı resmi bir iş yapamıyorum. Benim gibi aynı köyde ve soy ismimde bile adını taşıdığım köyde oturan 30 arkadaşımın bu mağduriyeti ne zaman giderilecek ve ne zaman düzeltilecek bilmiyoruz. Yetkili mercilerden konuya duyarlı olmalarını bekliyoruz ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

SİYASİ ÇIKAR UĞRUNA KAYDIMIZ SİLİNDİ

Aynı köyde ikametgâh eden, İsmail Yayla ise konuşmasında “Ben 2009 yerel seçimlerinde Ovacık Köyü’nde oy kullandığım halde, yaklaşmakta olan 2014 seçimlerinde hiçbir statümün değişmediği halde bazı kişilerin siyasi çıkar uğruna bizim kayıtlarımız sildiği için bize devletin tanımış olduğu seçme ve seçilme hakkımız elimizden alınmıştır. Eğer bizler bu köyde yaşamıyor ve ikametgâh etmiyor isek, benim üzerime ödemiş kaymakamlığının vermiş olduğu köy suya ait iki adet faal durumda su aboneliği bulunmaktadır. Aynı şekilde vefat eden, (İbrahim yayla), babamın üzerine de iki adet elektrik abonesi bulunmaktadır. Çalışır durumdadır ve faturaları da köy evlerine ibraz edilerek ödenmektedir. Yine bu mağduriyet nedeniyle bundan bir süre 5 yaşındaki oğlum Eyüp Yayla’nın rahatsızlanması nedeniyle Ödemiş Devlet Hastanesi’ne götürdüm. Fakat bizim ovacık köyündeki ikametgâh adreslerimiz silindiği için ve Mernis adres bildirim sisteminde kayıtlarımız gözükmediği için ödemiş devlet hastanesinde giriş almak istediğimizde çocuğum 18 yaş altı olması nedeniyle bakılması gerekirken, hastanede sistemde beni sosyal güvenlik kurumu müdürlüğüne yönlendirdiler. Bunun üzerine sosyal güvenlik kurumuna giderek, bu konu hakkında bilgi almak istediğimde bana sistemde kayıtlı ikametgâh adresimin gözükmediği için nüfus müdürlüğüne tekrar nüfus bildirimi yapmamı istediler. Ardından nüfus müdürlüğüne giderek kayıt yaptırdım bize hiçbir mazeret gösterilmeksizin bu şekilde kayıtlarımızın silinmesini neden olan her kim ise araştırılarak bulunmasını istiyoruz ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi