HABER:ERKAN DOĞAN
Kadavra bağışı, ithalatı konusunda acilen bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini anlatan Dr. Hancı, kadavra eksikliği nedeniyle bir çok sağlık çalışanının ilk tıbbi girişimlerini hastalar üzerinde yaptıklarını söyledi. 

Ülkemizde gerek kadavra bağışı, gerek sahipsiz cesetlerin kadavra olarak kullanılması, gerekse de kadavra ithali konusunda ayrıntılı ve standartları oluşturulmuş bir yasal düzenleme bulunmadığının altını çizen Dr. Hancı, "Oysaki tıp, diş hekimliği, hemşirelik gibi uygulamalı sağlık bilimlerinde okuyan öğrencilerin başarılı meslek mensupları  olabilmelerinin, kadavra üzerinde çalışmalarına bağlı olduğu unutulmamalıdır. Kadavralar sadece anatomi bilgisine sahip olmak, kasları kemikleri organ sistemlerini öğrenmek için değildir.  Bir sağlıkçı direk canlı insan üzerinde tıbbi uygulamaya başlayamaz.  Öncelikle girişimsel tıbbi uygulamaları (enjeksiyon, dikiş atma ve diğer her türlü operasyonları) kadavra üzerinde denemeli yeterince geliştikten sonra canlı insana geçmelidir. Hiç bir hasta da önceden kadavra üzerinde çalışmamış bir sağlıkçının ilk tıbbi girişiminin kendi üzerinde gerçekleşmesi istemez.  Bu hasta haklarına da aykırı bir durumdur. Bu nedenle acilen kadavra bağış, kullanım, sahipsiz cesetlerin sağlık kuruluşlarına teslimi ve  kadavra ithali konusunda standardizasyonu sağlanmış, ayrıntılı bir yasal düzenleme yapılmalıdır" diye konuştu. 
Maketler Yetersiz
Sadece damara girme gibi basit operasyonların yanı sıra pek çok ameliyat tekniğinin kadavralar üzerinde öğrenildiğine dikkat çeken Hancı, "Her türlü tıbbi girişimi öncelikle kadavra üzerinde denenmeli. Bu sayede sağlık çalışanları , hastanın karşısına çıktığında tecrubeli ve hasta haklarına uygun hareket edebilir.  Kadavra sorunu nedeniyle ilk tıbbi girişimler hastalarda denenebiliniyor. Büyük üniversitelerde kadavra yeterzsizliği varsa plastik maketler üzerinde ilk müdahaleler yapılabiliniyor. Ancak bu maketler her yerde yok. Maalesef sağlık çalışanlarının  bir çoğu hasta üzerinde deneyim kazanıyor" diye konuştu. 
Kadavra Obez Olur Mu? 
Safir Medikal Firmasının sahibi Resul Azakoğlu, Türkiye'de kadavranın ithalatında, tesliminde, kullanımında ve bertafında bir standardize olmaması nedeniyle bir çok sorunla karşılaştıklarını söyledi. Azakoğlu, yurt dışından getirilen kadavraların bir üniversite hastanesinde  'Obez' , 'Çok yaşlı' gibi farklı sebepler yüzünden üniversite hastaneleri tarafından kabul edilmediğini açıkladı. 
Kadavraların AATB standartlarına uygun olması gerektiğinin altını çizen Azakoğlu, Türkiye'nin mevzuatlarına göre yurt dışından getirilecek kadavranın 'defin edilmeye uygun' özelliği taşıması gerektiğini söyledi.  Türkiye'ye getirilecek kadavralarda tüm yasal işlemlere uygun davranılmasına rağmen standarnizasyon olmaması nedeniyle bazı sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Azaoğlu, "Tüm şartları taşımamıza rağmen  'obez olmamalı' , 55-65 yaş aralığında olmalı' , 'daha önce cerrahi operasyon geçirmemiş olmalı' gibi dayanağı olmayan istekler gelebiliyor. Bunların dışında kadavra için NAT testi isteniyor. Dünya sağlık Örgütü verilerine bakılacak olur isek evet kadavra obez olur. Ancak BMİ obez hesaplamasına göre temin edilecek kadavraların yüzde 95'i obezdir" diye konuştu. 
Denetim Mekanizmaları Kati Olmalıdır
Türkiye'de 2013 yılında bu yana kadavra ithalatı sayesinde özellikle üniversite hastanelerinin kadavra ihtiyacının önemli bir bölümünün sağlandığını kaydeden Azakoğlu, yurt dışından getirilen kadavra veya vücut parçalarının Pieslerin tıp, hemşirelik gibi bölümlerinin ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Mevzuattaki eksiklikler nedeniyle kadavra ithalatı sonrasında bir çok sorun yaşandığını ifade eden Azakoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'ye kadavra iki standarta göre getiriyoruz. AATB - Amerika ve EATB- Avrupa'nın kadavra standartları baz alınarak uygulanan prosüdürler Örnek sayılarak bu standarları  kabul ediyoruz . Ancak bu standartları almakla beraber, gerek coğrafi, gerek Türkiye’ nin kendinde özgü yapısı itibari ile Kesinlikle ve kesinlikle kendi standartlarımız olmalıdır. Yetki mekanizmaları çizgileri belirlemelidir. Bu kapsamda edinilen tecrübeler baz alınarak oluşturulacak yapı kesinlikle sorunların üstesinden gelecektir. Ancak ülkemizde bu alanda bir standardizasyon yok. Böyle olunca da bu kadavraların teslimlerinde ve üzerinde yapılacak çalışmalarda bazı sorunlar yaşanıyor.Kurslar suiistimale açık bir  tehlikedir. Denetim mekanizması kesinlikle kati olmalıdır. Kadavra ve Pieslerin ivedi olarak Tıbbı cihaz Yönetmeliğine acil olarak dahil edilmeli , Allogretlerde olduğu gibi kayıt denetim ve şartları, standartları oluşturulması şarttır” dedi. 

Editör: Haber Merkezi