HABER:BSHA
Proje kapsamında öğrencilere sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler aktarılırken, öğrenciler obeziteden korunma yollarını da öğrendi.
Özel İzmir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Beslenme Dostu Okul Projesi Meslek Dersleri Öğretmenleri Fadime Uzun ve Serpil Hocaoğlu tarafından Edebiyat Öğretmeni Turgay Topaloğlu’nun desteğiyle yürütülen Beslenme Dostu Okul Projesi başarıyla sürdürülmektedir. Proje kapsamında öğrencilere, ‘Sağlıklı Beslenmede 10 Temel Adım’ , ‘Diyabetik Beslenme’ , ‘Obezitenin Önlenmesi’ ve ‘Zayıflığın Giderilmesi’ konularında eğitimler verildi. Yine çalışmalar kapsamında okul kantini sağlıksız yiyecek ve içecekler açısından denetlenirken, okul yemekhanesi menülerinde sağlıklı ve dengeli besinlerin olmasına özen gösterildi. Sağlıklı beslenme bilincinin ömür boyu devam etmesi ve ara öğünlerin öneminin kavranması amacıyla beslenme ekibindeki öğrencilerle birlikte tüm okula elma dağıtıldı. Fadime Uzun öğrencilere, ‘Akılcı İlaç Kullanımı’, Serpil Hocaoğlu ise ‘Sağlıklı Beslenme’ konularında seminerler verdi. Tüm öğrencilerin boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Obez, çok zayıf ve diyabetli öğrenciler belirlendi. Risk grubundaki öğrencilere sağlıklı beslenme konusunda özel eğitimler verildi.
Merdivenlere sloganlar yazıldı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen üç yıl süren bu projeyi bu yıl ikinci defa uygulamaya geçirdiklerini belirten Serpil Hocaoğlu, “Bu proje Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bir projedir. Öncelikle Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam ana temalı bir proje hazırladık. Öğrencilerimizi özendirmek için resim yarışması yaptık. Dereceye giren öğrencilerimize ödül verdik. Öğrencilerimin sağlıklı beslenmeyi öğrenmeleri ve bunu hayat felsefesi yapmaları için ara öğünlerde elma dağıttık.” diye konuştu.
Meslek Dersleri Öğretmeni Fadime Uzun ise, “ Okulumuz sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem veren ve bu konuda gerekli önlemleri alan, kantin ve yemek hizmetlerinde sağlık ve hijyen konusunun üzerinde titizlikle duran, hareketli yaşam konusunda duyarlı bir okuldur. Düzenli olarak kantin ve yemekhane denetimlerini gerçekleştirdik. El yıkama tekniklerini tuvalet ve lavabolarımıza astık. Tüm çalışmalarımızı öğrenci ekibimiz ile birlikte yaptık. Merdivenlere, ‘Bir adım atın, değişimi yakalayın’ gibi sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ile ilgili sloganlar yazdık. Beslenme ile ilgili önemli gün ve haftalarda farkındalık yaratmak için okul panosu düzenledik” diye konuştu.
Münazara ile öğrendiler
Proje kapsamında gerçekleştirdikleri münazara hakkında bilgi veren Edebiyat Öğretmeni Turgay Topaloğlu, “Münazara demek iki zıt görüşün karşılıklı olarak savunulmasıdır. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam faydalıdır; sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam faydasızdır düşüncelerini savunmak amacıyla iki grup oluşturuldu. Öğrencilere bu konuyu araştırmaları için 15 günlük bir süre verildi. Bu süre zarfında sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam hakkında farklı bilgiler edinen öğrenciler hem sağlığın değişik boyutları ile ilgili bilgiler edindiler hem de bu tartışma sayesinde arkadaşlarına sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamla ilgili bir farkındalık kazandırdılar. Bunun yanı sıra öğrencilerin dersin dışında başka kitapları okumasını ve incelemesini sağlamak, onların konuşma becerilerini geliştirmek,düşünceler arasında bağ kurabilmek, düşüncelerini kusursuz bir şekilde dile getirmek; düşüncelerin savunulmasında delil göstermenin, dayanak göstermenin, analitik düşünmenin bir düşünceyi çürütmede etkililiğini, yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkan sağlamış olduk. Ayrıca bu sayede öğrencilerimiz, iş birlikçi öğrenmenin ve sosyalleşmenin faydalarını, en önemlisi de öğrenmeyi öğrenmiş oldular.

Editör: Haber Merkezi