Ödemiş ilçesine bağlı Birgi’de rivayete konu olmuş papazın deresi şimdi otantik bir bahçe oldu. Kırsal Turizm Derneği Birgi Temsilcisi Yaşar Günaydın tarafından açılan Birgi Papaz Deresi Ailesi Çay Bahçesi ve Yemek Evi kentte gelen bir çok misafirin uğrak yeri oldu. Bizlerde Yerel Life ekibi olarak bu bahçeye ziyaret ettik ve gizli bahçenin hikâyesini İşletme Sahibi Yaşar Günaydın’dan dinledik.

Öncelikle Yaşar Bey’e neden Papaz Deresi sorusuna sorarak başlıyoruz ve şöyle anlatıyor. “İşletmemizin bulunduğu papaz deresinin enteresan bir hikayesi var. Anlatılanlara göre dere, papazın evi ve kilisenin tam ortasında bulunmaktadır. Papaz her gün evinden kiliseye giderken bu dereden geçer, geçerken ise ayaklarını bu derede yıkarmış o yüzden bu dereye yerel halk tarafından papaz deresi ismi verilmiş. Yerel tarihçi Behiç Galip Yavuz’da yaptığı araştırmalar ile bu bilgileri doğruladığını söylüyor. İşletmemizde bu derenin bulunduğu bir yerde olduğu için Papaz Deresi ismini verdik”

Papaz Deresi Birgi’de bulunan enteresan yerlerden biri… Dere, Birgi Mahallesi ve Taşpazar Mahallesi arasında hava sirkülasyonun çok iyi olduğu bir vadide bulunuyor ve günün her saati neredeyse temiz bir esinti var. Şimdi bu güzel vadide bulunan gizli bahçeyle tanışıyoruz ve sözü işletme sahibi Yaşar Günaydın Bey’e bırakıyoruz…

Öncelikle Birgi’de ki tarihi evinize hoş geldiniz, Birgi’ye yaklaşık 2-3 yıl önce yerleştim ve Birgi’de turizm adına çeşitli çalışmalarda bulunmaktayım. İki yıl önce beldeye ilk geldiğimde Aydınoğlu Meydanında bulunan Tarihi Meydan Kahvesini işletmeye açmıştım şimdide, Papaz Deresi içinde bulunan tarihi bir evin bahçesini turizme açmış bulunmaktayız. Kerim oğlu Konağı ve Beyler Misafirhanesinin sokağında yer alan, hemen Esar tepesine komşu olan bu bahçemizde her şeyi özenle oluşturmaya çalışıyoruz. İşletmemiz sadece gizli bir bahçeden ibaret değil bahçemiz içinde bulunan yaklaşık bir kaç yüzyıllık tarihi bir ev dokusuna uygun bir şekilde restore edilmiş ve içersi etnografik öğelerle dolu… Tarihi evimizin çardağında bulunan kurumuş sebzeler, kurumuş narlar, onlarca etnografik objeler misafirlerimize Birgi kültürünü canlı bir şekilde yaşatıyor. Bahçemizde her şey doğal, kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Sebzelerimizi bu bahçede yetiştiriyoruz. İkram ettiğimiz koruk, karadut gibi içecekleri doğal bir şekilde bu bahçenin meyveleri ile hazırlıyoruz. Zengin köy sofrası menülerimiz, köy kahvaltımız, çay bahçemiz ve mangal alanımız ile Birgi’de değişik bir mekân oluşturduk. Açmış olduğumuz bu işletmede hem Birgi’de yaşam kültürünü hem de Birgi’nin yöresel yiyecek içecek kültürünü gelen müşterilerimize sunmuş oluyoruz” dedi.

Değerli okurlar, Papaz Deresi Birgi’de görülmeye değer yerlerden biri Yerel Life ekibi olarak sizlere birkaç öneride bulunarak cümlelerimi bitirmek istiyorum… Eğer bir gün ziyaret ederseniz bahçe de ki köy fırınında pişmiş tatlı maya nohut ekmeğini yemeden ve tarihi evin çardağında buz gibi koruk şerbeti içmeden ayrılmayın son olarak da tarihi evin çardağında bir hatıra fotoğrafı çektirmeye unutmayın.

Yeni bir satır sonunda görüşene dek kendinize iyi bakın her şey gönlünüzce olsun…

  Halil YÖRÜK

 

Editör: Haber Merkezi