Ödemiş 30.Milli Fuarında stant açan Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğü organ bağış ünitesi fuarın açıldığı tarihten bu yana 29 kişinin organlarını bağışladığını belirtti. Organ bağışı standında dağıtılan broşürlerde organ bağışının önemi anlatılıyor. Ödemiş Süleyman Demirel Mahallesi Muhtar Necmiye Aksoy da 30.Milli Fuar standında organ bağışında bulunan 29. kişi oldu. Organ bağışının önemine dikkat çeken yetkililer bir can kurtarmanın öneminin çok büyük olduğunu vurguladılar.

Ödemiş Süleyman Demirel Mahallesi Muhtarı Necmiye Aksoy’da Ödemiş İlçe sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta organ bağışında bulundu. Konuyla ilgili olarak şunlara değindi. Aksoy “Herkesin organ bağışında bulunmasını tavsiye ediyorum. Unutmayalım ki bağışlanan organ filizlenen bir candır. Kuran-ı kerimin maide süresinin 32 ayetinde organ bağışına değinilerek “her kim de birini yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır ”denilmiştir.”

Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğü Veri giriş elemanı Hatice Özkan “ organ bağışı kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasını, kendi iradisi ile izin vermesi ve bunu belgelendirilmesidir. Organ nakli ise Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesidir.”

18 yaşını dolduran herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirten yetkililer, standa daha çok 25-30 yaş arası gençlerin ilgisinin olduğunu, yaşı ilerlemiş olan vatandaşların  “benim organlarım işe yaramaz” diyerek organ bağışında bulunmak istemediklerini belirtiyorlar.  Her ölümden sonra organ bağışının mümkün olmadığını yalnızca hastanede yoğun bakım ortamında tıbben(beyin)ölümü gerçekleşen insanlardan organ naklinin hekimlerden oluşan bir heyet tarafından yapılabileceğinin altını çiziyorlar. Beyin Ölümünün beyin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak sonlanması olduğunu belirten yetkililer beyin ölümünün tıbben ve hukuken ölüm hali olduğunu belirtiyorlar. Organ bağışında bulunmak isteyenler İl Sağlık Müdürlüklerine ,  ilçe sağlık müdürlüklerine ,hastanelere, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunabilirler.

 HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi