Haber: Yüksel Balcı

İzmir’in bazı ilçelerinde ve Ödemiş’te jeotermal kaynağı arama ve santral ihalelerinin yapılacağının duyulması çevrecileri harekete geçirdi. İzmir genelinde 950 bin dekarlık alan ve Ödemiş’te Yeniceköy Mahallesinde 10860 dekarlık alan ile Mescitli Mahallesinde 14867 dekarlık bir alan üzerinde kurulacak jeotermal tesisin yapılmaması için Ödemişli çevreciler ayağa kalktı. İzmirde bu santrallerin açılmasıyla tarım arazisi olmaktan çıkan bölüm tüm arazinin yaklaşık 1/3 ünü kapsamaktadır.

Ödemiş’li çevreciler, sivil toplum örgütleri, bazı siyasi partiler, muhtarlar, Ödemiş Kent Konseyinin organize ettiği “Jeotermale Hayır” adlı bir bilgilendirme toplantısında Salı Pazarında bir araya geldiler. Çevreciler ellerinde pankartlarla jeotermale hayır sloganı atarak jeotermal santral yapılmamasını ve ihalenin durdurulmasını istediler.

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı yaptığı konuşmada ”Küçük Menderes bölgesindeki verimli arazilerimiz jeotermale kurban edilemez. Bu alana jeotermal santral yapıldığı takdirde havamız, suyumuz, toprağımız tehlike altına girecektir. Birçok hastalık baş gösterecektir. Ovamızın Türkiyenin ve Dünyanın hem üretim hem de verimlilik açısından çok değerli olduğunu biliyoruz. Konu ile ilgili Perşembe günü İzmir Valliliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılacak ihalenin durdurulmasını istiyoruz. Jeotermale karşıyız. Yarın da İzmirde bu konuda bir toplantı yapacağız.

En Küçük Çevreci

2 Yaşındaki Çınar Bozer Anneanesi Fatma Kara ile toplantı yerine bebek arabası geldi. Elindeki “Küçük Menderes ölürse Türkiye Ölür” pankartı büyük alkış topladı.

Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili “15 Yıldır bunun mücadelesini yapıyoruz. Sağlığımız bozuldu, üretim kalitemiz düştü, olumsuz örnekleri görmek içi başka yere gitmeyin, bize gelin halimizi görün. jeotermale karşıyız.”

Editör: Haber Merkezi