HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Yayınlanan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi, “Ekim ayı tüm dünya ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Bu nedenle her yıl 1-31 Ekim tarihleri arasında meme kanserinde erken teşhisin öneminin vurgulanması ve meme kanseri farkındalığının arttırılması amacıyla çeşitli eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları yapılmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sıradadır. Ancak her 100 meme kanserinden birinin erkeklerde görüldüğü de unutulmamalıdır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir.

Meme de ya da meme ucunda ağrı, Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (egzama, mayasıl) Meme ucunda çekilmeler, Memede portakal kabuğu görünümü, Meme derisinde tahriş, Tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı, Koltuk altında yumru (kitle), Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir. Erken tanı için aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır, 20-40 yaş arası her kişi ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır.

Meme kanseri belirtilerden biri görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmelidir. 40-69 yaş arası her kişi ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmeli ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.

Meme Kanseri Riskini Artıran Faktörler ise,

 İleri yaş, Daha önce meme kanseri geçirmiş olmak, Ailede meme kanseri hikayesi, genetik faktörler, Meme doku yoğunluğu, Radyasyona maruz kalmak, Erken adet görme, geç menapoza girme, geç doğum yapma, sosyo ekonomik seviyenin yüksek olması, Östrojen hormon tedavisi, Doğum kontrol hapı kullanımı (tartışmalı), Alkol, sigara alışkanlığı, Şişmanlık ve yağlı beslenme vs.

Unutmayın! Memede saptanan her kitle kanser değildir.  Ancak memede olan değişiklikler ciddiye alınmalı ve aksi ispat edilinceye kadar düzenli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır. Kanser erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (Ketem) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.

İlçe Sağlık Müdürlüğü Ketem  biriminde kanser tarama amaçlı bazı tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkiklerin sonucunda ileri araştırma yapılması için hastalar hastanemize sevk edilmektedir. Ketem sevki olarak gelen vatandaşlarımızın işlemleri geldiği gün başlatılmaktadır. Mammografi çekilip kontrol amaçlı gönderilen hastalarımızın hemen hepsi gelmektedir.

Konu dışı olacak ama şu konuya da dikkat çekmek istiyorum. İlçe Sağlık Müdürlüğü Ketem biriminde, büyük abdestte(gaitada) gizli kan tespit edilen ve kadınlarda  bakılan HPV-DNA tetkiki yüksek çıkıp hastanemize sevk edilen vakalardan yarısı ileri tetkik için hastanemize gelmemektedirler.

Yapılan ileri tetkik işlemleri korkulacak işlemler değildir. Erken teşhis için Hastalarımız çekinmeden hastanemiz Ketem birimine gelsinler.”

Editör: Haber Merkezi