Ödemiş'te fırında çalışarak geçimini sağlayan Şuayip Karluk, Ödemiş Devlet Hastanesi'ne aniden zayıflama ve ateşlenme şikayetleriyle başvurdu. Op. Dr. İsmet Emeklioğlu ve Op. Dr. Adem Yücel tarafından muayene edilen Karluk, ardından gerçekleştirilen karaciğer ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Op. Dr. Adem Yücel karaciğerin sağ lobunda 30 cm'lik, sol lobunda ise 10 cm'lik bir kist bulunduğunu belirterek yaklaşık 3 saat süren ameliyat sırasında ikisinin de temizlendiğini anlattı. Dr. Yücel, karaciğer kistinin Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğunu hatırlatarak "Bu hastalığa yakalanmamak için köpek dışkısı bulaşması muhtemel her şeye dikkat etmeliyiz. Eğer hijyenik kurallara uyulmazsa bu hastalığa yakalanmak herkes için mümkündür. Özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyveleri çok iyi temizlemek gerekiyor. Halkımızın bu konuda bilinçli olması sebzeleri çok iyi yıkayarak tüketmesi önemli" dedi.

Köpek dışkısına dikkat

Dr. İsmet Emeklioğlu, iyice yıkanıp temizlenmeyen sebzelerin bazı kistlere neden olabileceğini söyleyerek "Özellikle marul, maydanoz gibi sebzelerin iyice temizlenmeden tüketilmesi risklidir. Köpek dışkısı bulaşan sebze ve meyveler iyice temizlenmeden tüketildiğinde kist yumurtası insanların bağırsağına geçer. Kist burdan karaciğere veya vücuttaki tüm organlara yerleşebilir" dedi. Sorunun toplum sağlığı açısından önemli olduğunu dile getiren Emeklioğlu, evcil hayvanlara özellikle köpeklere anti parazitsel ilaçlar yapılması gerektiğini hatırlatarak "Mezbahalarda ve kurbanlarda kesilen hayvanın ciğer, bağırsak gibi organlarının açığa atılmaması gerekir. Çiğ tüketilecek yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Kist yumurtası toprakta, buzda, karda ve kuraklıkta bile çok uzun süre yaşayabilir" diye konuştu.

Bir süre önce şiddetli karın ağrısı yaşadığını ve kilo vermeye başladığını belirten Şuayip Karluk, "Su içemez hale geldim. Yüksek ateş, geceleri uyuyamama, ani batmalar gibi sorunlar yaşamaya başladım. Doktorum tahlilleri yaptırıp beni muayene ettikten sonra ameliyata  karar verdi. Doktorlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi