HABER: BSHA
Prof. Dr. Tarhan, “ Hastada bizim hangi ilacımız fayda gösterir? Hangi ilacımız fayda göstermez? Bu şu anda ulaşmak istediğimiz nokta. Bireyselleştirilmiş yaklaşımlar ve tedavilerle artık daha iyi noktalara geldiğimiz düşünüyorum.  Yakın hedefimiz hastalarımız için kanser hastalığının, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi kronik bir hastalık haline gelmesidir. Nükslerin, tekrarlamaların önüne geçilmesidir.” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan,  kanserin tedavi sürecinde araştırma yaptıkları konunun hastaya özel tedavi yöntemi ve onkolojide yapay zekâ kullanımı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Tarhan, “O özellikleri bilip fayda görecek hastaya verip fayda görmeyecek hastaya da vermeme kararını doğru verebilirsek, gerçekten başarıyı elde etmiş oluruz. Bu alanda ayrıca onkolojide yapay zekâdan yararlanabiliyor olmamız gerekiyor. Öğrenen algoritmalar, yapay zekâ bilginin ikiye katlanma süresinin kısaldığı böyle önemli bir alanda çok faydası olacak alan gibi gözüküyor.
Tedavi uygulamadan önce hastayla mutlaka iletişim halinde olmanın önemine değinen Prof. Dr. M. Oktay Tarhan, bilgilendirilmiş rıza ve aydınlatılmış onay formu alınmadan tedavi sürecinin başlamadığını dile getirdi. Prof. Dr. Tarhan, “İkinci ya da üçüncü evredeki tedavilerde adjuvan dediğimiz tedaviler bilimsel desteği olmadan hastayla paylaşılmadan kesinlikle uygulanmıyor. Bilgilendirilmiş rıza ve aydınlatılmış onay formu alınmadan verilmiyor. Avantaj sağlamayan bir ilacı neden verelim? Ancak hastalık üzerinde istatistiki anlamda küçük avantajlarımız varsa ve hastalarımız da uygun görürse ilacı veriyoruz.” şeklinde konuşarak hastalığın tedavi edilmesi sürecine dikkat çekti.
Son dönemlerde kanser konusuna daha geniş perspektiften bakmak için geriye çekildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan, bireyselleştirilmiş yaklaşım ve tedavilere, diğer pek çok temel bilim dalının devrede olduğu translasyonel yaklaşımlara önem verdiğini belirtti. Prof. Dr. Tarhan, “Bu dönemde, direkt güncel kanser hastası takibinden ziyade, özellikle ilgi alanım olan meme kanseri, az önce bahsettiğim translasyonel yaklaşımlar ve onkolojide yapay zekâ kullanımı ile ilgileniyorum. Hastalara bütüncül bakış(holizm) ve homeostatik(denge) bakış açıları ile bakmaları için genç meslektaşlarıma ilham vermeye çalışıyorum. Ayrıca sadece kanser hastalarında değil genel anlamda da palyatif bakım üzerinde çalışıyorum ”  dedi.

Editör: Haber Merkezi