HABER:BSHA
Nörolojik hastalıkların önüne geçmede güncel bir tedavi yöntemi olan bu uygulama, yenidoğan bebeklerin beyni soğutularak gerçekleştiriliyor.

İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Birol Karabulut, yenidoğan bebeklerin beynine oksijen gitmediği taktirde ciddi nörolojik hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Karabulut, “Oksijensiz kalmış beyin normal hızda çalıştığında beyne ve diğer organlara zarar verir. Beynin çalışma hızını azaltırsak, beyne ve diğer organlara zarar veren maddelerin üretimini azaltmış olacağız. Dolayısıyla bebeğin kendine zarar veren maddelerin üretimi beyin soğutulduğunda azalacak. Ana prensip şu; beynin çalışma hızını azaltarak beynin bu süreçten ikincil olarak zarar görmesini engellemek” dedi.
Nörolojik Hastalıkların Önüne Geçiliyor
Kullanılan cihaz ile normal şartlarda vücut içinde 37 derece olan beynin, 33-34 dereceye kadar soğutulduğunu söyleyen Karabulut, “Beyin vücut içinde yaklaşık 37 derece civarında muhafaza edilir. Biz bu ısıyı 33-34 dereceye düşürdüğümüzde yani beyni soğuttuğumuzda,beynin zarar görme potansiyelini belirli oranda azaltmış ve bazı nörogelişimsel bozuklukların önüne geçmiş oluyoruz. Klinik olarak zararlı maddeleri azaltıp oksijensiz kalmış beynin yol açabileceği rahatsızlıklara umut olabilme peşindeyiz” diye konuştu.
Bebeğin Spastik Olmasını Önlüyor
Beyin soğutma cihazını hastane olarak temin ettiklerini ve spastisite gibi önemli nörolojik bozuklukları engellediklerini söyleyerek, “İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak vücut soğutma cihazını temin ettik. Cihazımız ile nörolojik bozukluklara yol açabilecek problemlerin engellenmesi için bebeğe vücut soğutma tedavisi sunuyoruz. Doğum öncesi veya esnasında oksijensiz kalmış bebeklere bu tedaviyi uyguluyoruz. Bebeğin spastik olmasını önlüyor ve normale daha yakın bir bebek olmasını sağlıyoruz. Bu tedavi, güncel ve güvenilir bir tedavi yöntemidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi