HABER:BSHA
Yapılan düzeltme işleminden sonra hastalar günlük yaşamına hemen dönebilir” dedi.

Medifema Hastanesi’nde görev yapan Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan, kepçe kulak durumunun çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Küçük yaştaki kepçe kulaklı çocuklar ile alay edilmesi sık görülen bir durumdur. Ebeveynlere göre kepçe kulaklı çocuklar sevimli olarak değerlendirilse de, bu durum çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir. İple gerçekleştirilen ameliyatsız tedavi yöntemi, bu duruma alternatif çözüm olabilir” diye konuştu.
Yeni Bir Uygulama
Yapılan işlemde herhangi bir kesi yapılmadığını söyleyen Mercan, “Yapılan işlemde kulakta deriye açılan küçük deliklerden özel bir aletle geçirilen iple kepçe şeklinde olan kulak geriye doğru yatırılmaktadır. İşlem uygulanırken herhangi bir kesi yapılmadığı için, sonrasında pansuman yapma, dikiş alma, kontrole gitme ve kulaklara bandajlama yapma uygulamalarına gerek kalmaz. Ameliyatsız kulak estetiği sonuç ve performans bakımından klasik yönteme göre daha kolaydır. Fakat bazı kulak yapıları bu tekniğe uygun değildir. İşte bu yüzden, ancak muayene sonucunda klasik cerrahiye veya iple askı tekniğine karar verilebilir. İple kepçe kulak estetiği oldukça yeni bir uygulama alanıdır. Mantık olarak yüz bölgesinde uygulanan iple askı yöntemlerine benzerdir. Operasyon lokal anestezi altında yapılır, ağrı-sızı hissedilmez. Ortalama operasyon süresi 20-25 dakikadır” dedi.
Hastanın İsteğine Göre Değişiklik Yapılabilir
“Uygulamanın tamamlandığı taraf, operasyon sırasında hastaya gösterilerek değişiklikler yapmak o anda mümkündür” diyen Mercan, şöyle devam etti, “İple askı yönteminde hastada reaksiyon oluşturma riski düşük olan dikiş materyalleri kullanılır. Bu dikiş materyalleri dışarıdan belli olmaz. Klasik yöntemle iple askı yöntemi arasındaki en belirgin farklılık kesi yapılmamasıdır. Dolayısıyla izle ilgili sorun yaşanma olasılığı çok daha düşüktür. Ameliyat sonrasında kulakta genellikle morluklarla karşılaşılmaz. Ödem, kızarıklık, ağrı sorunu ise klasik yönteme göre daha az olur ve daha hızlı şekilde iyileşir. Kulak kepçesini çekmekten ve öne doğru bükmekten 8 hafta boyunca kaçınılmalı. Ameliyat sonrası şişlik ve kızarıklıklar için bir hafta boyunca ilaç kullanmalıdır” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi